Arnoud Schoorl van de Rabobank (r) en Yannick Kienstra: " We waren op zoek naar een bank die actief met ons wilde meedenken."
Arnoud Schoorl van de Rabobank (r) en Yannick Kienstra: " We waren op zoek naar een bank die actief met ons wilde meedenken." (Foto: Martijn Voorhout Fotografie)

AVS helpt de Amerikaanse energiemarkt te verduurzamen

Al 23 jaar timmert Advanced Valve Solutions uit Heerhugowaard stevig aan de weg als ontwerper en leverancier van onder andere regelkleppen op maat, voornamelijk voor gasgestookte energiecentrales. De oplossingen zijn duurzaam en geldbesparend. Rabobank hielp het bedrijf uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Yannick Kienstra is controller bij Advanced Valve Solutions (AVS), ontwikkelaar en leverancier van appendages en regelkleppen voor energiecentrales, de olie- en gaswinning en de petrochemische industrie. AVS heeft Heerhugowaard als thuisbasis en opereert over de hele wereld. Kienstra werkte nauw samen met Rabobank om verdere groei in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten mogelijk te maken. Hij vertelt over de geschiedenis van het bedrijf.


“Directeur Karel van Wijk startte in 1998 met AVS, nadat hij bij diverse werkgevers in de appendages en energieopwekking had gewerkt. In eerste instantie werd hij de exclusieve vertegenwoordiger van het topmerk HORA voor de Benelux. Vrij snel werd het pakket uitgebreid met onder andere PERSTA, om totaaloplossingen mogelijk te maken. Hiermee kon AVS zijn Nederlandse en Belgische klantenbestand behoorlijk uitbreiden. Later kwamen daar meerdere fabrikanten bij. In de loop van de tijd is AVS zich steeds meer gaan toeleggen op het samen met klanten en fabrikanten ontwikkelen van de producten en het engineeren van oplossingen op maat. Daar zijn we marktleider in geworden.”

Britse energiemarkt

Van 2000 tot 2010 maakte het bedrijf een enorme groei door. In 2005 werd AVS UK opgericht: de eerste stap richting Groot-Brittannië. Kienstra: “In ons toenmalige werkgebied waren we ondertussen goed bekend. Als er ergens een gasturbine staat, dan weten we dat. We wilden uitbreiden en zagen veel potentie in de Britse energiemarkt. We zijn klein begonnen, maar inmiddels lopen daar zes medewerkers rond, voornamelijk in de buitendienst.”


Duurzaamheid is in de loop van de jaren steeds belangrijker geworden bij AVS. Zo investeerde het bedrijf flink in innovatie en productverbetering en ontwikkelde AVS producten die zich goed lenen voor het (snel) starten en stoppen van energiecentrales. Kienstra: “Tegenwoordig hebben we heel veel zonne- en windenergie. Duurzame energie, die helaas niet altijd voorhanden is. Als de zon niet schijnt willen we toch stroom, om ongestoord onze huishoudens en industrie te laten draaien. De conventionele, gasgestookte energiecentrale moet dus snel kunnen bijspringen als er niet genoeg duurzame energie voorhanden is. Opslagmogelijkheden van elektriciteit zijn zeer beperkt. De producten die wij ontwikkelden, maken het mogelijk het opstarten van een gascentrale zeer snel te laten plaatsvinden. Het is een heel pakket aan producten van onder andere regelkleppen, koelers, schuifafsluiters, drainsystemen en stoomomvormers, die er samen voor zorgen dat opstarten sneller gaat. Daarnaast kan de installatie de warmte beter vasthouden, waardoor starten en stoppen minder energie kost. Je moet hierbij denken aan een besparing in tijd van uren en in geld van tienduizenden euro’s per start. Deze innovatie was voor ons de reden om onze markt uit te breiden naar de Verenigde Staten. In Europa hebben we al een uitgebalanceerd energienet, maar in Amerika kan het nog veel beter. Ook daar vindt een energietransitie plaats en worden kolencentrales gesloten. Renewable wind en solar energy winnen terrein. Daardoor moeten ook de gascentrales in Amerika snel kunnen worden opgestart om de fluctuaties in de levering van duurzame energie te kunnen opvangen. Onze Europese ervaring wordt daar als zeer innovatief ervaren.”

Financiering en netwerk

De energiemarkt in de Verenigde Staten is groot en AVS voorzag een flinke uitbreiding. Kienstra: “Een deel daarvan financieren we zelf, maar we waren ook op zoek naar een bank die actief met ons wilde meedenken. Niet alleen over onze internationale uitbreiding in relatie tot de regelgeving, maar ook over onze financieringsstructuur. En zo kwamen we bij Rabobank terecht. Door de oplossing die Rabobank aandroeg, kunnen we ons kapitaal daar inzetten waar het nodig is; het zit niet ‘vast’ in een bepaald land. Dat geeft ons veel rust, ruimte en bewegingsvrijheid. Onze ervaring is dat Rabobank vertrouwen heeft en daar ondersteunt waar nodig, zowel met financiering als met haar netwerk. De bank is in 30 landen vertegenwoordigd, waaronder de voor ons belangrijke markten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Onze contactpersoon van de international desk in New York heeft landspecifieke kennis en denkt goed met ons mee. Dat geldt ook voor het kantoor in Londen.”

“Door de forse groei van AVS was er behoefte aan financiering van het werkkapitaal in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en daarin hebben we vanuit Nederland kunnen voorzien”, vertelt accountmanager Arnoud Schoorl, die daarvoor samenwerkte met International Business Manager Rien Venema. “Met hulp van onze collega’s in Utrecht, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben we een Nederlands financieringsarrangement op kunnen zetten en ervoor gezorgd dat het hele proces met een regievoerder in Nederland werd geregeld. AVS is nu klaar om de voorziene groei van zijn business verder op te pakken.”

Internationaal zakendoen

Rabobank heeft meer dan 320 kantoren buiten Nederland. In 120 landen wereldwijd kunnen klanten gebruik maken van de kennis, het netwerk en de oplossingen van de bank. Speciaal voor Nederlandse klanten zijn er international desks, in meer dan 17 landen over de hele wereld. Hierdoor kom je minder snel voor verrassingen te staan bij het zakendoen in het buitenland. De international desks staan wereldwijd voor je klaar, met ondersteuning voor ondernemingen in alle sectoren en bedrijfsgroottes. Ze kunnen helpen bij het afdekken van handelsrisico's, internationale betalingen, en financieringen in het buitenland.

Meer weten?

https://www.rabobank.nl/bedrijven/ondernemen/internationaal-zakendoen/

Afbeelding