Rob Niele
Rob Niele (Foto: RICK AKKERMAN)

Op weg naar meer samenwerking

De samenwerkende gemeenten in zowel regio Alkmaar als in Holland boven Amsterdam vergaderen in diverse samenstellingen.

De achttien ten Noorden van de MRA gelegen gemeenten hebben Bestuurlijk Afstemming Overleg (BAO). Een overleg waarin de ondernemers zijn vertegenwoordigd door de voorzitter van het Economisch Forum, Friso de Zeeuw. In Westfriesland vergaderen de acht Westfriese gemeenten met als afvaardiging vanuit de ondernemers, de Westfriese Bedrijvengroep met als voorzitter Hans Huibers. In regio Alkmaar vergaderen de zeven HAL en BUCH gemeenten. De vertegenwoordiging vanuit de ondernemers is per thema verschillend. Het thema wonen is publiek / privaat verankerd door een goede samenwerking met de woningmakers. Op de thema's mobiliteit en energietransitie is voor wat betreft de samenwerking nog een hoop te verbeteren.


Daar proberen wij verandering in aan te brengen. Gedurende de afgelopen maanden komt er in overleggen die gaan over de lobby naar Provincie en Rijk al vaker ter sprake dat de kans van slagen toeneemt indien er wordt gelobbyd vanuit de samenwerking in de triple helix. Een samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. In deze samenwerkingsvorm nemen partijen kwaliteiten van elkaar over. Deze dynamiek draagt bij aan nieuwe manieren van bedrijfs- en beleidvoering en zorgt voor grotere innovativiteit.


Nu is er op 10 juni jongstleden een college-conferentie geweest waarbij de zeven colleges van de HAL en de BUCH gemeenten hebben vergaderd over onderwerpen die Regio Alkmaar aangaan. Deze vergadering stond ook in het teken van afscheid nemen van waarnemend burgemeester van Alkmaar, de heer Emile Roemer. Deze laatste kans greep de heer Roemer aan om een ondernemer uit te nodigen om te spreken over de lobby middels samenwerking tussen overheid en ondernemers in de regio.


Ik ben in de vergadering uitgenodigd om de visie van de ondernemers in regio Alkmaar toe te lichten. Als ondernemers nemen wij graag de taak op ons om met de overheden de samenwerking aan te gaan in de lobby, maar dan zullen wij betrokken willen zijn bij het tot stand komen van initiatief documenten, uitvoerings- en investeringsagenda's op thema's die lobby naar hogere overheden vereisen. Dit betekent wel dat wij als ondernemers de gelegenheid moeten krijgen om een gelijkwaardige inbreng te kunnen geven. De stukken, door de overheden gemaakt, kosten geld. In de samenwerking zien wij daar graag een deel van zodat wij eventueel tezamen met inbreng van eigen middelen tot een goede bijdrage in de stukken kunnen komen. Om verder de daadkracht te vergroten vragen wij de lokale overheden om samen te werken met de Provincie. Tot op heden is de afstand tussen beiden te groot waardoor één en ander vertraagt.


Het was een unieke kans om met zeven colleges van gedachten te wisselen over een samenwerkingsvorm met de lokale ondernemers in de nabije toekomst. Ik verwacht in Q3 - 2021 te kunnen melden of en hoe de samenwerking eruit gaat zien of inmiddels ziet.

Rob Niele, voorzitter


De college-conferentie was een unieke kans om met zeven colleges van gedachten te wisselen over een samenwerkingsvorm met de lokale ondernemers in de nabije toekomst.

Rob Niele