Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Vermoeden van ondermijning of crimineel gedrag? Meld het!

Burgemeester Blase van gemeente Heerhugowaard gaf eerder dit jaar opdracht tot sluiting van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Celsiusstraat op bedrijventerrein de Zandhorst in Heerhugowaard. Het gebouw diende als virtuele schuilplaats voor tientallen criminele bedrijven. De eerste signalen dat op de genoemde locatie in Heerhugowaard illegale praktijken plaatsvonden kwamen van lokale ondernemers. Ook op bedrijventerrein Oudorp in Alkmaar werd in april na een tip een drugslab opgerold.

Criminelen vinden steeds weer nieuwe manieren om geld te verdienen én om hun illegaal verkregen winsten wit te wassen. Gemeente Heerhugowaard investeert al jaren in een gezond en veilig ondernemersklimaat en pakt elke vorm van ondermijning of crimineel gedrag aan. “Bij de opsporing daarvan zijn de ogen en oren van de lokale ondernemers van groot belang,” benadrukt Ramona Verhoef, projectleider Ondermijning bij de gemeente Heerhugowaard. “Deze ondernemers weten immers het beste wat er zich afspeelt in hun directe omgeving en wanneer er iets niet lijkt te kloppen.”

Ondermijning

Onder ondermijning vallen alle activiteiten waarbij criminele organisaties faciliteiten nodig hebben in de ‘bovenwereld’, bijvoorbeeld witwaspraktijken, vastgoedfraude, hennepkwekerijen, mensenhandel, prostitutie, motorbendes en uitbuiting.


Signalen dat er iets niet helemaal in de haak is, kunnen zeer uiteenlopend zijn. “Bijvoorbeeld een gebrek aan gevelbekleding, rare openingstijden of afgeplakte ramen bij een bedrijfspand. Maar ook vreemde geuren, veel of juist weinig aanloop bij een bedrijfspand, opvallend veel dure auto’s bij een kantoorpand of een zeer slecht onderhouden bedrijfspand en - terrein kunnen een teken van illegale praktijken zijn,” somt de projectleider Ondermijning op. “Maar ook als je als ondernemer de vraag krijgt of je een deel van je ruimte wilt verhuren, moet je goed nadenken met wie je in zee gaat,” geeft ze als ander voorbeeld van mogelijke ondermijningspraktijken. “Of op een bepaalde locatie is steeds een ander bedrijf gevestigd, maar de eigenaar blijft een en dezelfde persoon.”

Zorgvuldig proces

Als er een vermoeden van illegale praktijken wordt gemeld, is het niet zo dat de instanties er meteen met loeiende sirenes op af gaan. Zo werd het pand aan de Celsiusstraat pas na een langdurig gezamenlijk onderzoek door de politie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de FIOD (die allen samenwerken onder de coördinatie van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland) en de gemeente Heerhugowaard, gesloten.

Ramona: “Nadat wij een signaal binnen krijgen, kan er wel enige tijd overheen gaan voordat er wordt ingegrepen. We doorlopen altijd een zorgvuldig proces. Een melding vergt veel uitzoekwerk. Dit doen we onder meer via open bronnen zoals de Kamer van Koophandel en het internet. Ook gaan we in overleg met onze ketenpartners of er bij hen ook signalen zijn binnengekomen. Pas als het echt iets is en we dit kunnen bewijzen, presenteren we de casus aan het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland.” Dit centrum richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Het verbindt informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties. Van hieruit wordt gekeken wat er kan worden gedaan om de criminelen/criminaliteit te stoppen.

Een middel dat de gemeente zelf kan inzetten tegen malafide ondernemers is de wet Bibob. Door middel van deze Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur kan de gemeente een (aangevraagde) vergunning weigeren of intrekken als er twijfel bestaat over de integriteit van een ondernemer. Zo wordt voorkomen dat de plaatselijke overheid criminele activiteiten faciliteert en wordt bovendien de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beschermd. Ramona: “Ook heeft de gemeente in de APV een artikel opgenomen die het mogelijk maakt om een vergunningsplicht op te leggen op branches, panden of gebieden. Als dit is opgelegd op een branche, pand of gebied dan dient een nieuwe ondernemer als hij zich wil vestigen in de branche, pand of gebied in de gemeente Heerhugowaard een vergunning aan te vragen. Aan de vergunningsaanvraag is vervolgens dan ook de toetsing door middel van de bibob gekoppeld.”


Ziet u zaken in uw eigen bedrijfsomgeving die volgens u niet kloppen? Meld dit dan bij de wijkagent, de gemeente (ondermijning@heerhugowaard.nl, 14 072 of de gemeentelijke bedrijfscontactfunctionaris) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl).

Meer informatie over ondermijning op stopondermijningsamen.nl

Een sportieve actie voor het hart

Hij is niet te missen, zodra je de sportschool ingaat. Dan loop je langs het rode kastje met grote letters ‘AED’ erboven. In deze buurt van de Stationsweg in Heerhugowaard kan iedereen profiteren van deze defibrillator of hartstarter.

De AED (Automatische Externe Defibrillator) hangt sinds begin 2018 bij Fit4lady Heerhugowaard. Het resultaat van een geldinzamelactie voor de Hartstichting. “Onze franchiseformule organiseert zo’n actie elk jaar in oktober, waarbij we onze leden iets extra’s aanbieden in ruil voor een donatie. Ik zet vaak een leuk circuitje uit, waarbij leden afgewerkte oefeningen kunnen laten afstempelen en prijsjes kunnen verdienen”, aldus Aaike Verschoor, eigenaar van de Fit4lady-vestiging in Heerhugowaard.

Speerpunt

Normaal gesproken gaan de opbrengsten van de actie naar onderzoek naar hart- en vaatziekten. Maar in 2017 werd besloten om het geld te gebruiken om voor elke locatie een AED aan te schaffen. Aaike: “Zo draag je bij aan een ander speerpunt van de Hartstichting. Het streeft ernaar met een fijnmazig netwerk van burgerhulpverleners en AED’s mensen die een hartstilstand krijgen adequaat te helpen. Voordat een ambulance aanwezig is, is het vaak al te laat.”

Waardevol

Dat de AED buiten hangt, maakt dat hij dag en nacht beschikbaar is. "In deze buurt vervult hij een belangrijke functie. Zoveel AED's zijn er hier niet. Of misschien zijn ze er wel, maar hangen ze ergens ‘anoniem' en zijn ze niet aangemeld bij de Hartstichting.” Is de AED wel eens gebruikt? "Niet gebruikt”, zegt Aaike, "Maar wel een paar keer geactiveerd. Dat wil zeggen dat hij bij een melding onder de aandacht is gebracht van een burgerhulpverlener, maar dat hij niet nodig is geweest. Voor mij zegt dat genoeg: het is een waardevolle back-up.”


Heeft u als bedrijf of organisatie ook een of meer AED’s? Meld ze aan bij hartslagnu.nl en draag bij aan het reanimatiesucces in onze regio.

Afbeelding