Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Naar een groene economie

In 2050 moet Nederland CO2 neutraal en 100 procent circulair zijn. Dat klinkt ver weg, maar als we nu geen slagen gaan maken, dan wordt die doelstelling, op z’n Noord-Hollands gezegd, ‘krappe sokken’. Immers, als je ziet hoe afhankelijk we nu nog steeds zijn van fossiele brandstoffen, dan zal er heel veel diesel, benzine en gas verstookt gaan worden voordat er uiteindelijk eens groen licht aan de horizon verschijnt.

Kortom, we moeten aan de slag. De overheid zal het bedrijfsleven stevig achter de broek zitten, of positiever gezegd, volop stimuleren. Uitdagender is het echter om zelf het vliegwiel in werking te zetten en als bedrijf de komende jaren op eigen kracht stappen te zetten naar een groene economie. Veel ondernemers zijn daar al mee begonnen. Die denken na over hun CO2-footprint, plaatsen zonnepanelen op hun dak, schakelen over naar elektrische auto’s en proberen hun bedrijfsprocessen grondig te verduurzamen. Het moment daarvoor lijkt beter dan ooit. De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van onze mondiale logistiek blootgelegd. Wat je van ver haalt, is lekker. En misschien ook wel goedkoper, maar beslist niet altijd even duurzaam.

Zijn er al bedrijven te vinden die ons de weg wijzen naar een duurzame toekomst? En vinden we die ook in onze regio? Jazeker! Om een paar voorbeelden te noemen: Alkmaar huisvest op de Boekelermeer het Energy Innovation Park; GP Groot maakt van ons afval nieuwe grondstoffen; de restwarmte van HVC vindt zijn weg naar duizenden woningen in de regio en in Heerhugowaard ligt het Waerdse Energie Circuit, waarmee de restwarmte van productiebedrijven nuttig kan worden hergebruikt.


Allemaal positieve ontwikkelingen. Laten we er daarom maar van uitgaan dat we de sleutel naar een duurzame wereld op tijd weten te vinden. Tot die tijd echter moeten we nog wel even de klimaatgevolgen tackelen. HB Adviesbureau adviseert in dat kader om onze bedrijfsterreinen grondig te vergroenen. Circulair in Bedrijf wijst ondernemingen stapsgewijs de weg naar verduurzaming aan de hand van een gratis Green Paper. HYGRO legt aan ons uit dat waterstof als brandstof de Heilige Graal is.


De zon schijnt. Het is zomer. Daar hebben we enorm naar uitgekeken na een lange periode van coronabeperkingen. We mogen en kunnen gelukkig weer steeds meer. Ook dat geeft ons weer nieuwe, laten we hopen, duurzame energie.

We wensen iedereen een heerlijke zomer toe en voor nu natuurlijk veel plezier met ons mooie magazine.

Maarten Schiphorst

Afbeelding