Afbeelding
Guido de Wit. (Foto: aangeleverd))

WHOA: Wees op tijd!

Het jaar is bijna halverwege. Daarmee is het ook bijna een half jaar geleden dat de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, de WHOA, werd ingevoerd. Een wet die met grote voortvarendheid tot stand is gekomen, omdat het een goed instrument kan zijn om te voorkomen dat een onderneming die gebukt gaat onder de corona-maatregelen failleert.

Voor de invoering werd breed aangenomen dat de WHOA met name door het grootbedrijf zou worden ingezet, maar inmiddels blijkt dat ook het MKB de weg naar de rechtbank met een WHOA-verzoek heeft gevonden.

Velen hebben zichzelf als WHOA-specialist gepresenteerd. Het is daarom geruststellend dat de rechtbanken in Nederland beseffen dat de toepassing van een wet kort na invoering nog veel ontwikkeling moet doormaken. Elke rechtbank heeft zijn eigen WHOA-rechter; deze elf rechters overleggen met elkaar over rechtsvragen die zich in de jonge WHOA-rechtspraak voordoen.


Zo kwam onder andere de vraag aan de orde of een geconsolideerd WHOA-verzoek dient te worden gehonoreerd; de wet voorziet namelijk niet in die mogelijkheid. De rechtbank Noord-Holland honoreerde het verzoek, maar oordeelde dat per vennootschap binnen de groep een akkoord moet worden aangeboden.

Mijn kantoorgenoten en ik, samen ruim tachtig jaar ervaring in het insolventierecht en bij de begeleiding van herstructureringen, volgen de ontwikkelingen op de voet om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Het is van belang te benadrukken dat voor een geslaagd WHOA-traject vooral op tijd aan de bel moet worden getrokken. Want: Wachten Helpt uw Onderneming naar de Afgrond.


Het is in dat kader goed om te melden dat de WHOA de faciliteit biedt om een afkoelingsperiode van vier maanden te verzoeken die ook nog eens met vier maanden kan worden verlengd. Op die manier wordt er tijd gecreëerd om tot een oplossing te komen voor de financiële problemen binnen een bedrijf. Het is daarom belangrijk dat ervaren en oplossingsgerichte financiële en juridische adviseurs tijdig worden betrokken.

Ik wens iedere ondernemer in zwaar weer veel sterkte en druk hem of haar op het hart geen schroom te hebben om hulp te vragen; integendeel: hoe eerder u aan de bel trekt hoe groter de kans dat u snel weer met plezier onderneemt en leeft.

Guido de Wit

Adviseur als het kan. Advocaat als het moet.