Maarten Schiphorst.
Maarten Schiphorst. (Foto: Vincent de Vries)

In volle vaart door de poort van verandering

In 1573 stond het Spaanse leger voor de poorten van onze stad. Het was een situatie die de Alkmaarders niet wensten. Dus boden ze moedig verzet en hielden de poorten stijf gesloten. Met succes. Want op 8 oktober van dat jaar dropen de Spaanse troepen, onder bevel van hertog Don Frederik, af. De stad Alkmaar was ontzet.

Nog steeds vieren we het Alkmaars Ontzet als een jaarlijks terugkerend pronkmomentje van onze stad. Het had dit jaar zomaar een soort van bevrijdingsfeest kunnen worden, net als op 8 oktober 1573. Maar helaas zijn we nog steeds omsingeld door een leger van coronavirussen, waar we ons maar moeilijk van kunnen ontzetten. Stukje bij beetje breken we door de verdedigingslinies van het virusleger heen en banen we ons een weg naar de vrijheid. Maar we zijn er nog niet helemaal.

Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat deze pandemie onze wereld in een versneld tempo heeft laten veranderen. Zo zijn online toepassingen verregaand geïntegreerd en soms al verankerd in ons dagelijks leven. Raken we steeds meer doordrongen van de noodzaak van een duurzaam en circulair bestaan. En wordt werken op kantoor hybride, oftewel: een combinatie van werken op kantoor en thuis.

Veranderingen staan nadrukkelijk aan de poorten van onze samenleving en zijn die in sommige gevallen al ruim gepasseerd. Dat ziet ook topondernemer Chris Obdam van Betty Blocks die zijn bedrijf moet laten groeien in een snelkookpan van veranderingen. Hij vertelt in het openingsartikel wat dat betekent. Twee arbeidsmarktprofessionals laten hun licht schijnen over het hybride werken en hoe je dat als leidinggevende het beste kunt organiseren en aansturen. Want hybride werken mag niet leiden tot isolement of verwijdering. Je hebt je collega’s immers hard nodig. Al was het alleen al om op maandagmorgen even het weekend door te nemen bij het koffiezetapparaat.


Over isolement en verwijdering gesproken. De coronacrisis heeft schrijnend aan de oppervlakte gebracht dat ouderen een steeds minder actieve rol hebben in onze samenleving. De Alkmaarse Pius-Stichting viert volgend jaar haar 150ste verjaardag en daagt daarom organisaties, particulieren maar ook ondernemers uit om mee te doen aan de PIUS PRIJS. Ideeën, projecten of diensten die ouderen actief betrokken houden in het dagelijks leven, kunnen rekenen op een royale financiële vergoeding voor de uitrol ervan.


Tot slot nog goed nieuws voor de liefhebbers van waterstof. In ons vorige nummer gingen we daar al even op in. Maar vanaf volgend jaar voorjaar kan er bij NXT op de Boekelermeer waterstof worden getankt. Alkmaar krijgt het eerste waterstoftankstation boven het Noordzeekanaal. We zijn weer eens ‘haantje-de-voorste’.


Op naar het laatste kwartaal van 2021. Waarin we hopelijk de victorie kunnen kraaien en verlost zullen zijn van alle beperkende maatregelen. Dan rijden we, misschien wel op waterstof, in volle vaart door de poort van verandering…


Andermaal veel leesplezier gewenst. We hebben er weer alles aan gedaan om u mooie ondernemersverhalen voor te schotelen.

Maarten Schiphorst