Rondom de oevers van het kanaal verschillende gebiedsontwikkelingen in voorbereiding of uitvoering. De gebiedsvisie beoogt meer synergie tussen deze verschillende (economische) deelprojecten.
Rondom de oevers van het kanaal verschillende gebiedsontwikkelingen in voorbereiding of uitvoering. De gebiedsvisie beoogt meer synergie tussen deze verschillende (economische) deelprojecten. (Foto: Urhahn | stedenbouw & strategie)

Uitgifte bedrijventerreinen Breekland en De Vaandel gaat hard

De economie raakt ondanks corona weer op stoom. Dit is ook te merken op bedrijventerrein De Vaandel in Heerhugowaard en Bedrijvenpark Breekland in Oudkarspel, waar de uitgifte van kavels  juist de laatste anderhalf jaar hard gaat. Bestaand vastgoed is veelal verhuurd in de regio en investeren loont op dit moment voor ondernemers. Samen met de mooie eigenschappen van de twee bedrijventerreinen (goede bereikbaarheid, ruime opzet, duurzaamheid en flexibiliteit) zorgt dit voor toenemende interesse vanuit het bedrijfsleven voor nieuwbouw op Breekland en De Vaandel.

”Een nieuw deel van De Vaandel Midden is bouwrijp gemaakt en ook hier zijn al opties op kavels,” laat Nathalie de Groot, adviseur bedrijven en lid van het adviesteam De Vaandel, weten.  Op het deel van De Vaandel tussen het spoor en De Vaandeldrager zijn nog maar enkele kavels beschikbaar.

Bedrijven vanuit omliggende kernen zien De Vaandel als de ideale plek om hun bedrijf verder uit te breiden. Zo zijn de Anton Groep uit Obdam met een aantal bedrijfsonderdelen naar De Vaandel en Shoppartners vanuit Alkmaar op de Vaandel geland.

Bedrijvenpark Breekland bloeit

Op Bedrijvenpark Breekland in Oudkarspel wordt ruimte geboden aan diverse bedrijven van klein tot groot, starter of gevestigd. Ook het aantal leads en de uitgifte gaat beter dan voor de coronacrisis.

Breekland-accountmanager Joost Kamps: “Afgelopen jaar zijn diverse nieuwe percelen in ontwikkeling gekomen; een prachtig pand van Yongli Belting en Autodiensten Hink. Tevens hebben enkele ondernemers ook uitgebreid. Ook komende tijd gaan wij veel hijskranen op Breekland zien omdat eind 2020 en begin 2021 veel partijen koopovereenkomsten hebben ondertekend. Komende tijd wordt er veel gebouwd!“

Uitgifte werklocaties Regio Alkmaar nader in beeld

Ook op de Boekelermeer in Alkmaar gaat de uitgifte hard. Mede gelet op de toenemende vraag is de regio Alkmaar, wordt op dit moment gewerkt aan een actuele visie om de toekomstige ruimte van werklocaties in overleg met provincie in beeld te brengen. Als het zo door gaat is uitbreiding op korte termijn in de regio Alkmaar naar verwachting nodig. Daar worden nu de piketpaaltjes voor uitgezet. Dit najaar moet dit in beeld zijn gebracht en de bedoeling is dat dit gaat uitmonden in een herziene versie van het regionale convenant werklocaties.


Bedrijven die interesse hebben in een kavel op Breekland of De Vaandel kunnen meer informatie vinden op breekland.nl of devaandel.nl of contact leggen met:

Accountmanager Joost Kamps, 06-53589342 (Breekland) of;

Nathalie de Groot, 06-22038946 (De Vaandel)



Centrumgebied Dijk en Waard biedt grenzeloze kansen

Vanaf 1 januari 2022 gaan gemeenten Langedijk en Heerhugowaard verder als gemeente Dijk en Waard. Het kanaal Alkmaar Omval – Kolhorn vormt op dit moment nog de grens tussen beide gemeenten, maar zal na de fusie deel uitmaken van het geografische hart van Dijk en Waard. Dit uitgestrekte centrumgebied kent verschillende deelgebieden, met elk hun eigen landschap en karakter; van stadshart tot dorpshart, van havens tot werklocaties. Langedijk en Heerhugowaard werken op dit moment hard aan een overkoepelende gebiedsvisie om deze deelgebieden grenzeloos aan elkaar te smeden tot één kloppend hart van de nieuwe gemeente. Een hart dat mogelijkheden en kansen biedt voor iedereen, ook voor ondernemers.

Aan weerszijden van het kanaal liggen uiteenlopende landschappen met elk hun eigen specifieke ontstaansgeschiedenis, betekenis en sfeer. Tussen fietsbrug De Krul en de spoorbrug over de N242 zijn rondom de oevers van het kanaal verschillende gebiedsontwikkelingen in voorbereiding of uitvoering. De gebiedsvisie Grenzeloos Dijk en Waard beoogt meer synergie tussen die verschillende (economische) deelprojecten, zoals het Masterplan Stationsgebied, de Visie Westdijk en havens en de toekomstvisie voor Museum BroekerVeiling.

Over grenzen heen kijken

"We kijken over grenzen heen, niet alleen gemeentegrenzen, maar ook plangrenzen. We willen het gebied meer maken dan de som der delen. We kijken hoe de deelprojecten en - plannen elkaar kunnen versterken, hoe we plekken en sferen kunnen verbinden. Ons doel is dat heel Dijk en Waard straks profijt heeft van dit centrumgebied rond het kanaal. Zowel inwoners, als ondernemers, organisaties en verenigingen,” legt Marianne Zeedijk, senior projectleider Ruimte van de Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard uit. "Het is dynamisch in en rond het centrumgebied. Het doel is dat we samenhang brengen in alle deelprojecten, betere verbindingen maken en het gebied een voedingsbodem is voor nieuwe initiatieven. Met een visie voor het gehele gebied waarin de samenhang op grotere schaal in beeld wordt gebracht, ben je tevens een sterkere gesprekspartner voor grote (landelijke) partijen als bijvoorbeeld NS en ProRail.”

Samen werken aan gebiedsvisie

De gebiedsvisie Grenzeloos Dijk en Waard wordt opgesteld door Urhahn|stedenbouw & strategie in samenwerking met Bureau Op ’t Plein, Smartland en Bureau Buiten. Dit gebeurt in opdracht van, en samen mét, de Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard. Ook de beide colleges van B&W en de gemeenteraden zijn er al bij betrokken, evenals diverse externe stakeholders zoals Provincie Noord-Holland, het Recreatieschap, ondernemers, sportverenigingen en musea. “Op basis van de (cultuur)historische ontwikkeling wordt gekeken naar het ruimtelijk raamwerk, de economische en ecologische mogelijkheden.” Er zijn zeven verhaallijnen voor het gebied ontwikkeld. Belangrijke kernwoorden daarbij zijn verbinding, duurzaamheid, water en kansen.

Versterken bestaande kwaliteiten

De gebiedsvisie zet in op het versterken van bestaande kwaliteiten en het toevoegen van functies en verbindingen. Marianne: “Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat er meer oeververbindingen komen, zodat het prettiger wandelen en fietsen Is tussen Dijk en Waard.” 

Het Stationsgebied Dijk en Waard krijgt functies die baat hebben bij goede bereikbaarheid en daarmee samenhangende ontmoetingsfuncties zoals onderwijs, ingenieurs-/ontwerpbureaus, consultancies, creatieve industrie, belangenorganisaties. Stationsomgeving en Kanaalpark bieden voor hen een fantastische kans. Het stationsgebied ontwikkelt zich naar een gemengd woon-werkgebied met diverse mogelijkheden voor recreatie op korte afstand; het stationsgebied als startpunt voor een bezoek aan Museum BroekerVeiling, wandel-fiets-, of vaartocht. “Als je vanuit het Stationsgebied de brug over gaat sta je meteen in het buitenleven, waar je energie op kunt doen of kunt recreëren. Maar het gebied kan zelf ook energie leveren, bijvoorbeeld door warmte- en koudeopslag. En al dat groen en water biedt ook mooie plekken aan ondernemers om hun netwerk in een andere setting te ontvangen of een bedrijfsuitje in de directe omgeving te organiseren.”

Lever ook een bijdrage

De gemeenten nodigt iedereen die zich betrokken voelt uit om mee te denken en te doen. “Iedereen kan een bijdrage leveren aan de uiteindelijke gebiedsvisie,” aldus Marianne Zeedijk. “We gaan nu de tweede fase in, we hebben een basisdocument opgesteld, een concept met zeven verhaallijnen. Nu willen we dit samen met de inwoners, ondernemers, verenigingen, etc. verder invulling geven en uitwerken tot concrete acties en projecten. In de uiteindelijke gebiedsvisie worden suggesties, dromen en bijdragen van iedereen verwerkt en wordt een uitvoeringsprogramma opgenomen.”

De tweede fase wordt eind 2021 afgerond. Het is de bedoeling dat de gebiedsvisie begin 2022 door de nieuwe gemeenteraad van Dijk en Waard wordt vastgesteld.

Afbeelding