Rob Niele
Rob Niele (Foto: Rick Akkerman)

Ondernemend Regio Alkmaar

Verduurzamen bedrijventerreinen van de regio Alkmaar

Op basis van het klimaatakkoord ligt er een opdracht om de CO2 uitstoot terug te brengen naar 49% in 2030. Op bedrijventerreinen liggen er veel kansen om hier aan bij te dragen. Op veel plekken vinden er al initiatieven plaats, maar dit gebeurt versnipperd. Hierdoor wordt onvoldoende gebruik gemaakt van elkaars kennis en ervaring en blijven stimuleringssubsidies onbenut. De tijd begint te dringen. Er moet vaart worden gemaakt.

Om een adequaat uitvoeringsmodel te kunnen ontwikkelen dat de energietransitie efficiënter en effectiever aanpakt is het belangrijk te weten hoe de energie infrastructuur er in de toekomst uit gaat zien. De basis is dat er zoveel mogelijk energie wordt bespaard. Doordat er echter steeds meer productieprocessen en mobiliteit worden geëlektrificeerd neemt de vraag toe. Daarnaast zal de duurzame opwek met zonnepanelen en windmolens steeds meer toenemen. Dit leidt, zoals we nu al zien, tot congestie op het elektriciteitsnet.


Alleen verzwaring van het netwerk is niet voldoende. De ontwikkeling van smart grid op bedrijventerreinniveau zal een vlucht nemen. Duidelijk is dat dit een collectieve aanpak vraagt en van wezenlijk belang is voor een gezonde economische toekomst van het bedrijfsleven. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en ondernemers.

Om te komen tot een gezamenlijk gedragen uitvoeringsorganisatie is het van belang hier samen over na te denken. Wij willen doelen stellen en afspreken hoe die te bereiken.

Gedurende dit najaar en het voorjaar van 2022 wordt er gewerkt aan inzicht:

* de opgave per bedrijventerrein

* de kansen per bedrijventerrein

* soorten van maatregelen die kansrijk zijn op een bedrijventerrein

* inzicht in subsidiestromen en financieringsmogelijkheden


Wanneer voorgaande stappen zijn uitgewerkt moet het bedrijfsleven zich committeren en voldoende draagvlak vinden.

Wij willen graag gebruik maken van de kennis binnen het "eigen” bedrijfsleven. Spreekt dit u aan? Wilt u kennis en uw mening ten aanzien van een efficiënte organisatie delen om dit doel te bereiken dan gaan wij graag met u in gesprek.

Rob Niele, voorzitter