Rob Niele
Rob Niele (Foto: aangeleverd)

Gebiedsgericht samenwerken

Oktober 2021 wordt een politiek interessante maand omdat er in De Raad belangrijke besluiten worden genomen. In het coalitieakkoord 2018 – 2022 “Alkmaar aan Zet” staat: “Alkmaar aan Zet”, omdat wij het belangrijk vinden dat wij – als Alkmaarders – actief de uitdagingen in onze leefomgeving oppakken. Inwoners en ondernemers van onze gemeente maken er met elkaar een mooie plek van die voor een ieder fijn is om te wonen, werken en verblijven. Op 28 oktober staat de Nota gebiedsgericht samenwerken “Samen maken we Alkmaar” ter vaststelling op de agenda. Dit past ons als Ondernemend Alkmaar goed. 

Op 28 oktober zal namelijk ook de invoering van het Ondernemersfonds Alkmaar op de agenda staan. Indien beide punten door De Raad worden vastgesteld c.q. aangenomen dan zijn de ondernemers goed in staat om samen met de gemeente die de regierol vervult initiatieven uit te werken om het verschil te maken in een gebied, wijk, bedrijventerrein of winkelcentrum. Door gebiedsgericht samen te werken ontstaat er een integrale samenwerking tussen gemeente, bewoners en ondernemers door middel van het stimuleren van eigen initiatieven en participatie. De besturen van bedrijventerreinen en winkelcentra bereiden zich voor en zien graag een grotere rol in het participatieproces waardoor de grote mate van energie die men er in steekt tot zijn recht zal komen.


Alkmaar groeit naar ca. 130.000 inwoners en vervult een regionale centrumfunctie voor Noord-Holland Noord en wil die positie in de komende jaren versterken. Als Alkmaar die regionale centrumfunctie wil waarmaken, horen daar culturele voorzieningen en een cultureel klimaat bij die voor de regio Noord-Holland Noord onderscheidend zijn, en voor het gehele gebied een aanzuigende en stimulerende werking hebben. Er zijn fantastische initiatieven om de stad Alkmaar aantrekkelijker, duurzamer en waardevoller te maken voor bewoners, werknemers en bezoekers. De stadsontwikkeling zal dan ook als een culturele opgave worden aangevlogen. We gaan dat doen door een meerjarig gemeentebreed cultureel programma op te zetten waarbij we met verschillende culturele instellingen in Alkmaar ieder jaar de pijlen richten op een specifiek gemeentedeel c.q. op specifieke gebieden met activiteiten- en participatieprogramma’s. Ondernemers grijp de kans om aan te haken op dit fantastische initiatief. Ondersteun initiatieven zoals “Het Grote Raam”, een glaskunstwerk in het zuidelijke transeptraam van de Grote Kerk dat op 8 oktober 2023 zal worden onthuld. Maar toon ook creatief ondernemerschap door voor het gehele gebied bij te dragen aan de aanzuigende en stimulerende werking.

Integraal gebiedsgericht samenwerken is de sleutel naar succes omdat men elkaar tijdens de initiatief fase weet te vinden. Een unieke wijze van participatie waardoor tussen overheid en bedrijfsleven begrip ontstaat voor elkaars standpunten op het juiste moment!

Rob Niele, voorzitter