De ondertekening van de intentieverklaring.
De ondertekening van de intentieverklaring. (Foto: Natasha Glass)

Conferentie zet koers voor koppeling onderwijs, overheid en ondernemers

Algemeen

Begin oktober zaten voorzitters van de ondernemersverenigingen van Alkmaar, Westfriesland en Den Helder en de directeur van Hogeschool InHolland met elkaar in gesprek. Onderwerp was hoe onderwijs, overheid en ondernemers hun krachten konden bundelen om talenten te stimuleren en te behouden voor de regio.

Er kwam een ambitieus idee uit dat direct handen en voeten werd gegeven en vijf weken later uitmondde in de conferentie ‘Talent voor de Toekomst’. Voorafgaand aan de stagemarkt Mix&Match en Connect2Business vond op 11 november een afvaardiging van deze drie O’s elkaar in Sociëteit De Dieu in Alkmaar op uitnodiging van Ondernemend Regio Alkmaar (ORA) en Hogeschool Inholland. Om getuige te zijn van de ondertekening van een intentieverklaring én om samen verder te discussiëren over betere samenwerking tussen en koppeling van opleidingen en werkgevers.

Hoe ziet de professional van de toekomst eruit?

De conferentie werd gesponsord door het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid en het Ontwikkelbedrijf Noord-Holland Noord. Vanuit de provincie was gedeputeerde Ilse Zaal aanwezig. “Het is mooi om bij dit unieke moment te zijn”, gaf ze aan voorafgaand aan de ondertekening. “Ik heb zelf vijftien jaar gewerkt in het hoger onderwijs. Ik weet hoe belangrijk aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt is en hoe moeilijk dat is.”

“We zitten in een urgente situatie. NHN heeft veel innovatieve bedrijven, prachtige onderwijsinstellingen en veel talent. Dat moet samen komen. Wij willen als provincie ondersteuning bieden om dit te versterken.”

Rob Niele, voorzitter van ORA, benadrukte eveneens het unieke aan de samenkomst. “Studenten, management, ondernemers, werkgevers én overheid samen aan de ronde tafel. Waaruit blijkt dat alle partijen zien hoe belangrijk het is. De grote stagebeurs Mix&Match bewijst zich al vele jaren, duizend studenten komen hier in contact met werkgevers. Voeg daarbij het Connect2Business event, waar ook nu weer 900 studenten kennismaken met zo’n 70 werkgevers. En het breidt zich nog steeds uit. Volgend jaar worden, naast de domeinen techniek en economie, wellicht ook het domein zorg toegevoegd.”

Intentieovereenkomst

“Vandaag wordt de intentieovereenkomst getekend door de werkgevers uit de kop van Noord Holland, om de samenwerking met InHolland voor weer drie jaar te bekrachtigen. Doel is alle talent in de regio hier op te leiden, stage te laten lopen, en ervoor te zorgen dat ze hier blijven werken en wonen. Om dit te bereiken moeten we ons afvragen wat daar voor nodig is. Moeten de studenten zich aanpassen of de werkgevers, of moet de overheid hier meer in investeren? Zo is er uit het bedrijfsleven steeds meer vraag naar ‘crossovers’. Medewerkers met een bredere basis, bijvoorbeeld iemand met een ICT-opleiding die ook wat kennis meebrengt van economie. Eén van de vragen is dus: hoe ziet de professional van de toekomst er uit? Naar aanleiding van de input in de gesprekken vandaag gaan we de acties uitrollen”, aldus Niele.

Een bijna plechtig moment was de ondertekening van de intentieverklaring door Richard Oerlemans, vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar van het Domein Techniek, Ontwerpen & Informatica) , Rob Niele, voorzitter Ondernemend Regio Alkmaar, en gedeputeerde Provincie Noord-Holland Ilse Zaal. Hiermee spraken de partijen de wens uit om hun krachten te bundelen met als doel bij te dragen aan het ontwikkelen, stimuleren en aantrekken van talent voor de regio. Om het aanwezige talent te onderstrepen gaven vier studenten van Hogeschool InHolland een korte presentatie over hun stage of project in het bedrijfsleven.

Tekst loopt door onder afbeelding


Helemaal links Ilse Zaal en daarnaast Rob Niele. (Foto: Natasha Glass)

Vervolgens werd het gezelschap in groepjes verdeeld die zich terugtrokken om samen verder te discussiëren over de wijze waarop de intentie concreet kan worden. Een aantal van de uitkomsten hieruit, in vogelvlucht: 

- Aandacht voor doorstroming van MBO naar HBO studies in NHN

- Breed opgeleide mensen zijn belangrijk voor mkb

- Meer echte stages bij bedrijven ivv project of onderzoeksopdracht ipv meelopen 

- Leven lang leren, om- en bijscholen makkelijker maken

Tekst loopt door onder afbeelding

Student-talent (Foto: Natasha Glass)

Stage-event Connect2Business en Mix & Match

Honderden studenten en dik honderd bedrijven maakten donderdag 11 en vrijdag 12 november kennis met elkaar tijdens de Inholland-stagebeurs in de Grote Kerk van Alkmaar. Het grote stage-event ‘Connect2Business x Mix & Match’ keerde na de twee online-edities terug in levende lijve. 

Donderdag konden economiestudenten tussen 13.30 en 17.30 uur speeddaten met bedrijven, vrijdag was het de beurt aan techniekstudenten. Het stage-event is georganiseerd voor en door studenten, maar werden hierin begeleid door docenten en ondersteund door Ondernemend Regio Alkmaar.

De stagebeurs heeft een belangrijke rol in de regio. Het event helpt om de werknemer van de toekomst voor de regio te behouden. Zowel bedrijven als studenten krijgen een podium om zich aan elkaar voor te stellen en zich van hun beste kant te laten zien. Vanuit zeventien verschillende studierichtingen techniek- en economie gingen Inholland-studenten speeddaten met 120 bedrijven voor het vinden van een stageplek of afstudeeronderzoek. Via rondetafelgesprekken en speeddates werd er gekeken naar een mogelijke match.

Speeddaten op de stagebeurs. (Foto: aangeleverd)