Thijs Hoekman voor de hoge scores op Funda.
Thijs Hoekman voor de hoge scores op Funda. (Foto: doorNorbert)

Bregman Bedrijfsmakelaardij vindt wegen in krappe markt: Creativiteit als specialiteit

Algemeen

Er is veel vraag naar bedrijfsruimte, maar het aanbod is krap. Wat doe je dan als bedrijfsmakelaar, die nu eenmaal wordt geacht tot een geslaagde match te komen? Hopen dat de gewenste ruimte zich binnen een aanvaardbare termijn toch aandient? Of met een frisse blik naar de mogelijkheden kijken, deze creatief en slagvaardig benutten en de klant daarmee van dienst zijn? Dat laatste doet Bregman Bedrijfsmakelaardij. In gesprek met bedrijfsmakelaar Thijs Hoekman en office manager Anke Elders.

De tijden zijn in rap tempo veranderd. Klopte een klant enkele jaren geleden nog maar bij Bregman Bedrijfsmakelaardij aan omdat hij op zoek was naar een pand met driehonderd vierkante meter ruimte, dan was het een kwestie van zeven geschikte lege panden selecteren en een rondje bezichtigingen organiseren. Dat resulteerde al snel in een succesvolle transactie. Maar zo is het nu niet. De economie draait weliswaar op volle toeren, maar er heerst krapte op de markt. Een nieuwe locatie is niet zomaar gevonden. En dat vereist een andere benadering.

Creativiteit

“Voor ons komt het nu aan op creativiteit”, stelt Thijs Hoekman, die als bedrijfsmakelaar aan Bregman is verbonden. “We kijken naar bedrijven waarvan we weten dat ze gaan stoppen of verhuizen, want daarmee gaat dan ruimte ontstaan. Of we benaderen bedrijven die in hun bedrijfspand te veel ruimte hebben, waarvan een deel verhuurd kan worden. Of we kijken naar leegstaande winkelpanden. Die zijn er altijd wel. Die leegstand hebben we hier in Alkmaar al sinds 2008 en dat is vooral veroorzaakt door de opkomst van het online shoppen via internet. Corona heeft de leegstand versneld. Ook die lege winkels kunnen anders worden ingevuld dan als winkel .”

Nog een voorbeeld? Boven een winkel of woning kan zich een lege etage bevinden. Daar zou zich zomaar een bedrijf kunnen vestigen dat die ruimte nou net uitstekend kan gebruiken. Een variant op de formule ‘Wonen boven winkels’.

Kennis lokale markt

Het is dan wel zaak om als bedrijfsmakelaar kennis van de lokale markt in huis te hebben. Weten waar de mogelijkheden liggen of komen. Thijs: “Als ik door Alkmaar loop ben ik een soort kadaster. Door de kennis die ik heb kan ik snel schakelen. Dat zijn de voordelen die een bedrijfsmakelaar biedt: de kennis van de markt, het snelle schakelen. Een bedrijfsmakelaar is een verbinder, heeft een toegevoegde waarde.”

Vooroordelen

Hoekman roept dit niet zomaar. Hij doelt op een vooroordeel dat nog wel eens de kop opsteekt. Het vooroordeel dat een bedrijfsmakelaar toch eigenlijk niet altijd nodig is. Iedereen kan toch zijn pand op internet te koop zetten? Of een bordje aan de deur hangen en het pand zelf verhuren? Thijs schudt zijn hoofd: “Zo kan het natuurlijk ook, maar wij zijn door onze kennis en het brede netwerk in staat om voor de klant de beste deal te doen.

Veel bedrijven geven er de voorkeur aan een bedrijfsmakelaar in te schakelen en niet zelden valt de keus op Bregman. Een gerenommeerd bedrijf dat veel waarde hecht aan persoonlijke aandacht. “Nieuwe klanten die bellen komen eerst bij mij of binnendienstmedewerkster Marit terecht”, vertelt Anke Elders, die als office manager fungeert als de spreekwoordelijke spin in het web. “We luisteren goed naar wat de wensen zijn en dan kijken we welke van onze makelaars het beste bij de klant past. Daaruit volgt dan een afspraak. Als team zijn we goed op elkaar ingespeeld. Eigenlijk zijn we meer familie dan collega’s. Klanten die hier binnenkomen krijgen dat mee, die voelen dat.”

Thijs Hoekman knikt instemmend. “Hoe kun je klanten goed van dienst zijn als je zelf niet goed met elkaar omgaat? Een voordeel is ook dat we hier weinig verloop hebben. Niet poppetje komt, poppetje gaat, zoals dat bij veel andere bedrijven wel gebeurt.”

Anke: “Opdrachtgevers waarderen dat. Bijvoorbeeld als een huurcontract na vijf jaar afloopt en de verhuurder ons belt. Die krijgt dan weer dezelfde persoon als toen aan de lijn.”

Wij zijn door onze kennis en het brede netwerk in staat om voor de klant de beste deal te doen

Gewaardeerd wordt ook de gemoedelijke, ongedwongen sfeer die in het pand aan de Keesomstraat heerst. Thijs: “Het gaat er hier heel informeel aan toe, dat past ook bij Alkmaar. Maar je moet wel weten waar de grens ligt.”

Hoge score

Cijfers geven aan dat Bregman de juiste snaar raakt. Dat blijkt uit een meting die Funda heeft gedaan. Bregman scoort hoog met de manier waarop het met zijn klanten omgaat. Thijs: “Klanten krijgen direct iemand aan de telefoon, wat tegenwoordig bij bedrijven niet vanzelfsprekend is. Maar los daarvan is Bregman Bedrijfsmakelaardij een gevestigde naam. Al meer dan zestig jaar.”

Bregman Bedrijfsmakelaardij, Keesomstraat 6A, 1821 BS Alkmaar; telefoon: 072 - 515 65 64.


(Foto: Michel ter Wolbeek)