Klaas Middelbeek op de nieuwe locatie.
Klaas Middelbeek op de nieuwe locatie. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Middelbeek Autoverhuur & Leasing neemt KAV Alkmaar over

Algemeen

Middelbeek Autoverhuur & Leasing bestaat vijfenzeventig jaar en blijft zich onverdroten ontwikkelen en kansen benutten waar dat kan. Aan de lange geschiedenis van het bedrijf wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd: aan de Diamantweg 6 in Alkmaar, waar voorheen autoverhuurder KAV was gevestigd, wordt in januari een filiaal geopend. 

De ruimte aan de Diamantweg is nog kaal en verlaten, in een hoek staan slechts een tafeltje, twee kuipstoeltjes en enkele potten verf met kwasten erop. Dat zal in januari heel anders zijn. Dan is het pand bezet, lopen mensen in en uit en heerst er een levendige sfeer. Zoals ook in de Boekelermeer zelf de bedrijvigheid flink zal toenemen. En dat laatste is nou net de reden dat directeur/eigenaar Klaas Middelbeek junior heeft besloten deze nevenvestiging te openen. Aan klandizie straks geen gebrek.

Wij doen redelijk ons eigen ding

Ondernemersfamilie

Klaas Middelbeek vertegenwoordigt de derde generatie van de ondernemersfamilie. En ook hij maakt een succes van het bedrijf. Waar staat Middelbeek Autoverhuur & Leasing voor? Waarom ligt het zo goed in de markt? Daar hoeft hij niet zo lang over na te denken. “We hebben een zeer jong wagenpark; een auto van vijf jaar is bij ons echt oud. Het is een bewuste keuze, want zo geven we onze klanten de zekerheid dat ze door kunnen rijden en niet langs de weg komen te staan. We leveren onze auto’s knap af, en dan krijgen we ze ook weer knap terug.”

Service

Maar dat niet alleen. Middelbeek zoekt het ook in service; moeilijk gedoe is taboe. Busje huren voor een verhuizing? Dan kun je er ook een steekkarretje bij krijgen. Handig voor de koelkast, wasmachine en droger. Hoort gewoon bij de service. Verhuisdekens kan men ook lenen. Soms komen ze allemaal terug, soms zit er zelfs een extra exemplaar bij. Extra betalen voor een verzekering? Nee, hoor. En het restant van de borg? Moet je daar twee weken op wachten? Niet bij Middelbeek. Kijk de volgende werkdag op je rekening en dan staat het bedrag erop. 

Afhankelijk van de beschikbaarheid krijgt de klant een auto met trekhaak mee, en dat kost dan niets extra. Bij Middelbeek vinden ze het allemaal best. En de vele vaste klanten weten exact wat ze kunnen verwachten.

“We zijn hier heel open en transparant”, stelt Klaas Middelbeek. “Dat wordt gewaardeerd. Zoals we ook bekend staan om de korte lijnen, hoge service, het meedenken, onze flexibele instelling en het ontzorgen.”

Voor gek verklaard

Zo moet het vijfenzeventig jaar geleden ook zijn geweest, toen opa Klaas Middelbeek senior aan de Frieseweg zijn autoverhuurbedrijf, autorijschool en taxibedrijf begon. Hij werd voor gek verklaard omdat hij aan de andere, verkeerde kant van het water ging zitten. Het enige wat Middelbeek deed was zijn schouders ophalen. Hij wist waar hij aan begon. En alle critici moesten hun woorden terugnemen: de oude Frieschebrug werd vervangen door een grotere, stalen brug en toen zat het bedrijf zomaar aan een van de drukste toegangswegen van de stad. “Wij doen redelijk ons eigen ding”, zegt de huidige eigenaar droog. 

Eigen visie

Zijn vader, Willem Middelbeek, sprong in 1971 in het gat dat was ontstaan toen de oprichter plotseling overleed. Willem was nog maar vijfentwintig, maar dat weerhield hem er niet van het heft stevig in eigen hand te nemen en een eigen koers in te zetten. De rijschool deed hij van de hand. In plaats daarvan kocht hij een aantal tankstations en vier Ford-garages, zette met enkele branchegenoten de nationale verhuurketen Autorent op, startte een werkplaats aan de Frieseweg/Steenovenpad en vernieuwde de hoofdvestiging. Zo liet ook hij zijn eigen handtekening achter, ingegeven door een geheel eigen visie.

Dienstverlening

Ook Klaas junior (49) is behept met dit familietrekje. Hij is ruim vijftien jaar uit beeld geweest om in de horeca te werken, maar besloot in 2018 naar het familiebedrijf terug te keren. Horeca? Autoverhuur? Deze move werd niet overal begrepen. Maar voor Klaas is het heel simpel: in beide gevallen draait het om dienstverlening. Mensen willen vriendelijk worden geholpen; als ze op een terras neerstrijken, en net zo goed als ze een betrouwbare auto willen huren of leasen. 

Carsharing

Onder zijn leiding richt Middelbeek zich weer helemaal op autoverhuur en leasing. Hij haakt daarmee handig in op een nieuwe generatie klanten, voor wie het bezit van een eigen auto minder prioriteit heeft. Carsharing, en dus ook huren, is voor hen vaak een veel slimmere oplossing. Daarnaast worden steeds vaker grotere auto’s gehuurd in vakantieperiodes, als praktisch alternatief voor de kleinere of elektrische privéauto en de wagen met fiscale bijtelling.

Duurzaam

Ook de handtekening van Klaas junior is daarmee zichtbaar. En natuurlijk sluit hij met het wagenpark aan op duurzame ontwikkelingen als elektrisch en hybride rijden. “Dieselauto’s zijn tegenwoordig niet overal toegestaan, maar die van ons wel omdat ze zo jong zijn. We zijn ook begonnen met een elektrische bestelauto. Maar ik ben wel benieuwd hoe zich dit verder ontwikkelt. Elektrisch rijden wordt populairder, maar waar halen we de stroom vandaan als iedereen elektrisch gaat rijden? Interessant is zeker ook het rijden op waterstof; er zijn al merken waar dat is ingevoerd. Er zijn echter nog onvoldoende waterstofpompstations, dus rijdt er haast niemand op waterstof. Maar ook andersom: er wordt weinig op waterstof gereden, dus zijn er weinig pompstations. Het kip en het ei. Wie doorbreekt deze vicieuze cirkel? De overheid zal ook hier een rol moeten gaan spelen.”

Promotie

Klaas Middelbeek volgt het allemaal op de voet, klaar om zijn slag te slaan als het moment daar is. En intussen zet hij zich in om zijn bedrijf te blijven promoten. Zijn generatie groeit op met social media en daar maakt hij veel gebruik van. 

Is dat eigenlijk wel nodig, met zo’n bekende naam? “Ja, je moet naar buiten blijven treden, jezelf duidelijk laten zien, bij mensen in de gedachtegang blijven. Anders waren Coca-Cola en Heineken daar ook wel mee gestopt.”

Middelbeek Autoverhuur & Leasing, Frieseweg 11, 1823 CA Alkmaar, telefoon 072-5127044; e-mail reserveren@middelbeek.nl .

Afbeelding