Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Expositie in de Grote Kerk

Schot Groep viert 90-jarig jubileum

De Alkmaarse Schot Groep bestaat 90 jaar en dat laat het familiebedrijf niet zomaar voorbij gaan. Om te delen in de feestelijkheden trakteerde Schot de Voedselbanken Nederland op honderden kilo’s Alkmaars Goud Kaas, en onlangs werd er een foto-expositie ingericht in de Grote Kerk in Alkmaar over de geschiedenis van het bedrijf, onder het thema “Samen werken aan de toekomst”. Verantwoordelijk hiervoor was Denise Schot, de dochter van de huidige directeur Gijs Schot, met ondersteuning van haar 2 zussen. “Het was erg leuk om te zoeken naar allerlei zaken uit de geschiedenis. En ook om in contact te komen met mensen die daar wat meer over weten.”

Want die geschiedenis omvat nogal wat. Van kleinschalig familiebedrijf in zand afgraven en transport is de onderneming uitgegroeid tot een breed opererend bedrijf. Schot telt ruim 450 medewerkers, verdeeld over zeven werkmaatschappijen die actief zijn op het gebied van bouw, geconditioneerd transport, ict en beveiliging. Dat had oprichter Gijsbert Cornelis Schot in 1931 niet kunnen bevroeden toen hij de onderneming startte in Oudorp. Hij won het zand uit de vele nollen rondom het dorp, laadde het met de schep in kiepkarren op smalspoor, waarna deze door paarden naar een verhoogde zandlaadplaats werden gereden.


Terugkijken is leuk, maar toch kijkt de Schot Groep liever vooruit. Directeur Gijs Schot is met een team mensen de motor achter de nieuwe ideeën en innovaties. Denise: “Mijn vader houdt zich erg bezig met wat er in de bouw kan worden verbeterd en ten goede komt aan het klimaat en onze toekomst. Zijn focus ligt op het zoeken naar innovaties op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben wij nu de eerste elektrische kraan aangeschaft. Ook hebben we geholpen met het ontwikkelen van een elektrische riooldoorspuitservice.” 


Maar niet alleen op het gebied van duurzaamheid laat Schot zich van de beste kant zien, het bedrijf toont zich een maatschappelijk betrokken onderneming. “We zetten ons beste beentje voor in de maatschappij, maar ook in de waardering naar onze medewerkers”, licht Denise toe. “Bij Schot doen we het allemaal samen en zetten we samen de schouders eronder.” Hierin worden de vijf uitgangspunten gevolgd van haar vader die staan voor de naam Schot. “Dat is wel leuk om even aan te halen omdat we hier echt naar werken. De S is Sociaal gezicht,, zowel naar het personeel als naar buiten toe zoals met sponsoring. Dit jaar zijn we bijvoorbeeld weer hoofdsponsor van de Eredivisie vrouwen selectie van VV Alkmaar. De C staat voor cliënten, oftewel het opbouwen van de relatie met de klant, de H voor werken in een goede werkomgeving met humor, de O voor Open minded, zoals in innovatie met een duurzaam karakter, en de T staat voor Teamwork: samen de schouders eronder.”


Denise is tevens druk met het opzetten van een Research & Innovatie Center in het hoofdkantoor van Schot op de Smaragdweg. “Daar willen we alles verzamelen uit onze geschiedenis en daarvan kennis opdoen en dat vertalen in nieuwe innovaties. Maar het moet ook een centrum worden voor mensen die onderzoek willen doen naar een duurzame toekomst voor het bedrijf . We zijn nog steeds op zoek naar objecten en weetjes uit het verleden, dus mochten er mensen zijn die daarover beschikken, het is van harte welkom!” 



Schot Groep

Het hoofdkantoor van de Schot Groep is gevestigd op het industrieterrein Boekelermeer in Alkmaar. De diverse werkmaatschappijen opereren vanuit een tiental vestigingen verspreid over Nederland. De Schot Groep heeft zeven divisies op het gebied van kraanverhuur en industriële verhuizingen (Schot Verticaal Transport), grond-, weg-, beton-, en waterbouw (Schot Infra), rijplatenverhuur (Schot Rijplaten Verhuur), koel- en diepvriestransport & warehousing (Dailycool) , milieu- en civieltechnisch advies (Kwinfra) , cameratoezicht en dienstverlening op afstand (Spyke Security) en ICT (Datacenter Noord-Holland).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding