Fotoboek: Allemanskerk
Fotoboek: Allemanskerk (Foto: aangeleverd)

Gemeenten in overleg voor nieuwe bedrijventerreinen

Dijk en Waard gewilde vestigingsplek voor bedrijven 

De uitgifte van kavels op Bedrijvenpark Breekland en bedrijventerrein De Vaandel in Heerhugowaard gaat het laatste anderhalf jaar hard. Bedrijven weten de weg naar de Dijk en Waardse kavels goed te vinden. Zo goed zelfs, dat er op niet al te lange termijn in de regio Alkmaar een tekort dreigt aan beschikbare grond voor bedrijven om zich te vestigen. Om dit te voorkomen werken gemeenten Langedijk en Heerhugowaard (vanaf 1 januari 2022 samen gemeente Dijk en Waard), Alkmaar en de BUCH-gemeenten aan een herziene versie van het regionale convenant werklocaties. Doel is om te zorgen dat de regio voldoende plek kan blijven bieden aan bedrijven die zich hier willen vestigen. 

“We zitten nu midden in het onderzoek naar de actualisatie van de behoefteberaming,” legt Nathalie de Groot, accountmanager voor Breekland en De Vaandel uit. “Het convenant uit 2017 moest worden bijgesteld, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, en door de dynamische ontwikkelingen de laatste twee jaar, wilden wij in de regio ook de behoefteraming van 2020 ook actualiseren. In 2020 werd gesteld dat de nog direct uitgeefbare 80 hectare grond op de diverse bedrijventerreinen in de regio Alkmaar bij een lage economische groei voldoende zou zijn tot 2030. Maar inmiddels zijn die cijfers achterhaald en zien we door de positieve economische situatie veel groei op de bedrijventerreinen. Zo veel dat er eigenlijk nu al een schaarste aan beschikbare bedrijfsgrond ontstaat.” 

Goed voor bedrijvigheid in regio

Op Breekland werd in oktober de eerste paal geslagen voor een productiefaciliteit voor prefab-woningen van twee dochterondernemingen van BAM. Nathalie de Groot: “En alleen al dit jaar zijn er op Breekland acht bouwprojecten gestart. Waarbij je ziet dat gemiddelde grootte van de kavels omhoog gaat. Deze ontwikkeling is goed voor de bedrijvigheid en de werkgelegenheid in de regio Alkmaar en de regionale economie.”

Dat de vraag naar kavels op de bedrijventerreinen de verwachtingen overtreft, is een mooie ontwikkeling aldus de accountmanager. “We hadden dit niet kunnen bedenken toen in 2015 De Vaandel en Breekland maar gedeeltelijk waren gevuld. De vraag is nog nooit zo groot geweest. Ook corona heeft niet voor een verwachte dip in uitgifte gezorgd, integendeel. De Vaandel, Breekland en ook de Boekelermeer in Alkmaar zijn op dit moment interessante vestigingsplekken voor bedrijven uit de Kop van Noord-Holland en diverse bedrijven uit het zuiden van de provincie tonen interesse.”

Inspelen op toekomst

Maar tegelijkertijd moet er ook op toekomst worden ingespeeld. Nathalie de Groot: “Bedrijven zijn op zoek naar goede nieuwe plekken om zich te vestigen, die willen wij bieden maar onze voorraad beschikbare grond droogt op.” De regio is met de provincie in overleg om toestemming te krijgen voor nieuwe bedrijventerreinen. “Dat is natuurlijk niet zo maar geregeld. Je moet kijken waar er nog grond beschikbaar is, hoe het bestemmingsplan eruit ziet en of die locaties voldoen aan de juiste randvoorwaarden, zoals bereikbaarheid. Ook is het zoeken naar de balans tussen het realiseren van voldoende nieuwe werklocaties en meer woningbouw, waar beiden een grote behoefte aan is, een uitdaging.”

Nieuw fotoboek biedt verrassend perspectief op Dijk en Waard

“Het is geen historisch relaas van hoe het was in Langedijk en Heerhugowaard, maar een boek dat vooral laat zien hoe het was bij de start van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Het is op het nú gebaseerd.” Aan het woord is Norbert Reijngoud, initiatiefnemer en maker van het boek ‘De nieuwe gemeente Dijk en Waard, een verrassend perspectief’ dat vorige week is uitgebracht. 

Met het ‘Start Dijk en Waard Fonds’ konden alle inwoners, ondernemers, bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere organisaties subsidie bij gemeenten Langedijk en Heerhugowaard aanvragen voor hun ideeën voor activiteiten voor een feestelijke start van Dijk en Waard in 2021.


Fotograaf Norbert Reijngoud, zelf woonachtig in Heerhugowaard en met zijn bedrijf gevestigd in Broek op Langedijk bracht het idee in voor een boek dat laat zien hoe alles er nu uitziet, als ijkpunt voor de nieuwe gemeente. “Ik wilde vastleggen wat deze gemeente juist deze gemeente maakt en waar de verbinding tussen Langedijk en Heerhugowaard ligt. Volgens mij wordt het visuele karakter van een gemeente gevormd door een aantal zaken; woonkernen, iconische gebouwen, scholen, bedrijven, verenigingen en plekken om te verdiepen en te ontspannen. Al deze onderwerpen komen terug in het boek.” Hoewel het idee van Norbert niet voor subsidie in aanmerking kwam, besloot de gemeente zijn initiatief wel te ondersteunen. Norbert is ook bestuurslid van de Bedrijfskring Heerhugowaard en werkte eerder als fotograaf mee aan het boek over de Middenweg-Zuid, dat in 2019 door de gemeente Heerhugowaard werd uitgegeven.

Nadruk op fotografie

De nadruk ligt in het 176 pagina’s tellende ‘De nieuwe gemeente Dijk en Waard, een verrassend perspectief’ vooral op de fotografie. Norbert: “De foto’s hebben een hoofdrol en zijn groot afgedrukt. Het boek telt bijna geen teksten, vaak alleen een uitleg waar de foto gemaakt is.” Thema’s die aan bod komen zijn kernen en iconen, sporten en verenigingen, cultuur en toerisme, recreëren en relaxen, terreinen en bedrijven en scholen en opleidingen. “Het gaat hierbij niet om een volledig overzicht van alle verenigingen, bedrijven of scholen en ook geen standaardfoto’s, het boek geeft een unieke, verrassende kijk op gemeente. Je ziet plekken die je anders niet te zien krijgt.”


De fotograaf schoot zowel beelden boven als aan de grond. ‘De nieuwe gemeente Dijk en Waard, een verrassend perspectief' bevat dronefoto's die de gemeente van bovenaf laten zien, maar ik ben ook de kernen ingegaan en heb vaak gefotografeerd vanaf standpunten waar normaal niemand komt. Ook op deze manier ga je bekende plekken zien zoals je ze nog nooit hebt gezien. Deze aparte invalshoeken zorgen er voor dat je je eigen gemeente net weer op een andere manier gaat zien.”

Ander beeld van gemeente

Norbert heeft door het maken van het fotoboek als inwoner en ondernemer in Dijk en Waard een heel ander beeld gekregen van de nieuwe gemeente. “Ja, dat was echt verrassend. Je komt er door het maken van luchtfoto’s achter hoe ongelofelijk dicht Langedijk en Heerhugowaard tegen elkaar aan zitten. Eigenlijk is het een wonder dat we niet eerder zijn samengegaan, want er is zoveel verbinding te zien. En het is verrassend om te zien wat de gemeenten allemaal al te bieden hebben.”


Het viel de fotograaf ook op dat iedereen heel trots is op zijn eigen stukje Dijk en Waard. "Trots op het bedrijf, trots op de school, trots op de kerk, trots op de sportvereniging, trots op het museum, trots op de plek waar je woont. Misschien is dat wel de echte rode lijn van Dijk en Waarders: we zijn stiekem allemaal best trots, maar we laten dat vooral niet merken.”

De nieuwe gemeente Dijk en Waard, een verrassend perspectief' kost 24,95 euro en is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels in Dijk en Waard en te bestellen via https://dijkenwaard-boeken.nl/

Op bedrijvenpark Breekland werd in oktober de eerste paal geslagen voor een productiefaciliteit voor prefab-woningen van twee dochterondernemingen van BAM. Het is een van vele actuele ontwikkelingen op dit bedrijventerrein in Oudkarspel.
Fotoboek: Bravilot Bonemat
Fotoboek: Broekerveiling van bovenaf