Rob Niele
Rob Niele (Foto: aangeleverd)

Ondernemersfonds Alkmaar

Zoals eerder gemeld hebben wij, nadat de besturen van de bedrijvenverenigingen en winkelcentra hebben ingestemd met de uitgangspunten, voor het ondernemersfonds Alkmaar een draagvlakmeting gedaan onder alle ondernemers in Alkmaar. Het resultaat van de draagvlakmeting was goed, waardoor wij gemeente Alkmaar hebben gevraagd haar medewerking aan het ondernemersfonds te geven. 

Per begin september besloot het college van B&W in te stemmen met het feit dat commissie en Raad zich erover konden uitspreken. De gemeenteraad heeft onze aanvraag behandeld in de vergadering van 28 oktober 2021, en heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de komst van het ondernemersfonds in Alkmaar.  


Er komt een ondernemersfonds van en voor de ondernemers van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2026, waardoor de ondernemers zelf kunnen beschikken over een substantieel budget. Nu kunnen wij binnen de gemeente Alkmaar werken aan het bevorderen van de economische structuur, het vestigingsklimaat en collectieve ondernemersinitiatieven, zowel gemeentebreed als gebiedgebonden. In 2026 wordt er een besluit genomen over de toekomst van het ondernemersfonds. 


Gemeente Alkmaar ontvangt de bijdrage van ondernemers middels een opslag op de OZB gebruikersheffing en keert het ontvangen bedrag als subsidie uit aan de Stichting Ondernemersfonds Alkmaar. 


Wij hebben gemeente Alkmaar inmiddels ingedeeld in 17 trekkingsrechtgebieden met veelal dezelfde grenzen als die nu worden aangehouden door de bestaande bedrijvenverenigingen. De bedrijvenverenigingen kunnen trekkingsrecht vanuit en voor het gebied aanvragen bij de Stichting Ondernemersfonds Alkmaar. Stichting Ondernemersfonds Alkmaar keert het bedrag vervolgens uit aan het bestuur van de bedrijvenverenigingen die het geld uitgeven. Van de bedrijvenvereniging wordt een verantwoording gevraagd. De aanvraagformulieren en de te volgen procedure worden uitgewerkt.  


Naast het trekkingsrecht is er een budget voor gemeentebrede investering in promotie, events, professionalisering, belangenbehartiging, subsidie aanvragen en communicatie. Dit budget wordt door de Stichting Ondernemersfonds uitgekeerd aan Ondernemend Alkmaar. In het bestuur van Ondernemend Alkmaar zijn alle voorzitters van de bedrijvenverenigingen, winkelcentra en het bestuur van Hart van Holland (voorheen Alkmaar Marketing) vertegenwoordigd. Gezamenlijk wordt er op basis van een op te stellen activiteitenplan gewerkt aan het behalen van de doelstellingen. Ondernemend Alkmaar legt verantwoording af aan Stichting Ondernemersfonds Alkmaar. 


Per begin 2022 als alle formaliteiten zijn geregeld starten wij een goede campagne met alle bedrijvenverenigingen en winkelcentra om vervolgens de ondernemers in de verschillende gebieden goed te kunnen informeren over de te volgen werkwijze.


Rob Niele

Voorzitter Ondernemend Alkmaar