Maarten Schiphorst
Maarten Schiphorst (Foto: Esther Bekker de mannenfotograaf)

Oud en Nieuw

Ik val meteen maar even met de deur in huis: dit is mijn laatste Regio Alkmaar Magazine als hoofdredacteur van het blad. Na best wel wat edities is het tijd om plaats te maken voor nieuwe, verse krachten. Symbolisch gezien is het een goed moment. Over een paar weken is het immers ‘Oud en Nieuw’. Ook een wisseling van de wacht, toch?

Zo, dat is eruit… Verwacht nu geen opsomming van hoogte- en dieptepunten uit voorbije jaren of tal van smeuïge anekdotes. Ik kijk liever vooruit. Het Regio Alkmaar Magazine is een bijzonder en onderscheidend blad met een eigen geluid. Een gevestigde titel in ons regionale ondernemersland. Aan zo’n platform, waar ondernemers en bestuurders elkaars verhalen lezen, is in de komende jaren nog volop behoefte. En varend onder de commerciële vlag van Rodi Media is de continuïteit van dit mooie medium, zowel offline als online, gewaarborgd. Dus draag ik mijn taken met een goed gevoel over en wens ik mijn opvolger (M/V/LHBTIQAP+) veel succes!


Wat brengt het laatste Regio Alkmaar Magazine van dit jaar? Onze regio telt veel bedrijven die, direct of indirect, actief zijn in de foodbranche. Het is de positieve erfenis van ons agrarisch verleden. Bij drie grote foodbedrijven staat een vrouw aan het roer. En die hebben recent hun krachten gebundeld in ‘Ladies in Food’, een kennisnetwerk voor vrouwen met een vooraanstaande positie in de voedingsindustrie. Ze laten geen onderwerp onbesproken en hopen, door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde, hun bedrijven verder te laten excelleren. Hoe de toekomst van onze voedselproductie er uit gaat zien, staat ook op hun agenda. Het levert een inspirerend verhaal op.  


Onze regio kent met Agriport A7 een voedselproducent van formaat. Uit de kassen in de Wieringermeer komen dagelijks onder meer grote hoeveelheden tomaten, komkommers, paprika’s en champignons. Maar het kan ook kleinschaliger en op een andere manier. In lijn met de groeiende behoefte om ons eten dichter bij huis te produceren en te kopen, groeit het aantal zogeheten Herenboerderijen in Nederland. We belichten dat fenomeen, omdat op 1 januari aanstaande onder de rook van Alkmaar de eerste Herenboerderij van Noord-Holland het levenslicht ziet.


Ons blad opent deze keer met de uitreiking van De Waaghals. Tijdens het galadiner van Ondernemend Regio Alkmaar in de Grote Kerk ontving de Noordwest Ziekenhuisgroep deze prestigieuze prijs. Ze mogen zich een jaar lang de beste onderneming van de regio Alkmaar noemen. Een terechte winnaar en mooie hommage aan een organisatie die in deze tijden onder extreme druk moet presteren.


Nog even en 2021 zit erop. Ik kom in de ‘post-Regio Alkmaar Magazine periode’. Maar ik weet: waar het één eindigt, ontstaat weer ruimte voor iets anders. Bedankt voor het lezen van het blad en alle leuke reacties die we altijd krijgen. Het is telkens weer een waar genoegen geweest om dit blad te mogen maken.


Namens de gehele redactie en het commerciële team van Rodi Media wens ik alle ondernemers relaxte kerstdagen, een fijne jaarwisseling, zakelijk veel succes en privé een goede gezondheid toe!

Maarten Schiphorst