Afbeelding
(Foto: )

Verduurzaming & samenwerking

In de regio starten de masterplannen waarop de gemeenten kunnen bouwen. De gemeenten Dijk & Waard, Alkmaar en de BUCH gemeenten werken dan ook nauw samen. De samenwerking tussen de overheden is goed maar meer succesvol als ook zij samenwerken met de regionale ondernemers en de regionale onderwijsinstellingen. Deze instanties moeten daar klaar voor zijn.

Als regionale ondernemers vanuit Dijk & Waard en Alkmaar grijpen wij de verduurzaming aan om gesprekken met de ondernemers uit Castricum, Heiloo en Bergen te voeren zodat wij regionaal zowel individuele ondernemingen als bedrijventerreinen kunnen helpen te verduurzamen.

In navolging van de westfriese gemeenten met een “duurzaamheid loket” en de IJmond gemeenten met “Green Bizz” willen wij in regio Alkmaar een “Centrum voor Verduurzaming”. Een centrum waarin met behulp van professioneel personeel gewerkt kan worden aan verduurzaming voor en door de ondernemers. De gemeenten en de provincie zijn inmiddels bereid te faciliteren dus wij gaan nu snel over tot de invoering. De ondernemers zullen het zelf moeten doen!

De scope van werkzaamheden binnen het centrum voor verduurzaming is groot. Wij willen naast ondersteuning van lokale initiatieven in advies, subsidie en realisatie ook iets betekenen in de communicatie en de speurtocht naar het realiseren van innovatieve toekomstgerichte oplossingen zoals energieopslag, smartgrids en slim databeheer. Wij moeten iets kunnen betekenen voor de bedrijven die zich nu en in de nabije toekomst willen vestigen maar als gevolg van energiecongestie op het net geen aansluiting op korte termijn kunnen verwachten.

Wellicht is het onderwerp verduurzaming de opstap naar een breder georiënteerde wijze van samenwerking tussen de ondernemers verenigingen in de bovenomschreven gemeenten. Alle thema’s zijn van belang om in een groter verband af te stemmen. Er is sprake van een groeiend aantal woningen en een groeiend aantal bedrijventerreinen in de driehoek Amsterdam – Alkmaar – Hoorn – Amsterdam. Dit vereist een regionale visie op deze thema’s. Laten wij de toename van mobiliteit groeien in alleen openbaar vervoer en snelfietspaden of vereist onze infrastructuur ook een en ander. Tot op heden zien wij nogal uiteenlopende beleidsdocumenten de revue passeren dus aandacht hiervoor ie vereist. Het verbeteren van de bereikbaarheid en afwikkeling van verkeer in met name de lijn Amsterdam – Alkmaar (VV) vereist de komende periode aandacht. Gemeenten en ondernemers moeten dit hoog op de agenda hebben.

Een masterplan mobiliteit met daaraan gekoppeld de groeikernen voor woningen en bedrijven maar ook voor onderwijs, natuur, recreatie en toerisme is noodzaak. Nu al sneuvelen er bestemmingsplannen omdat onduidelijk is hoe men het verkeer denkt af te wikkelen. De stikstofregelgeving maakt dit vraagstuk alleen maar nijpender.

Zodra de overheden vanuit gemeenten, Provincie, MRA en Den Haag het eens zijn over een masterplan en dat moet in de komende periode een feit zijn dan kan de regio Alkmaar daarop inspelen waardoor gemeenten een masterplan op gemeente niveau kunnen vaststellen.

De overall visie voor mobiliteit ontbreekt waardoor er verstoring ontstaat op elk plan niveau en de zo gewenste maar ook noodzakelijke versnelling in de knel komt.

Er vormen zich nieuwe college besturen met wie wij als ondernemers regionaal in bestuurlijk overleg willen om bij te dragen in de visievorming en versnelling aan de basis.

Rob Niele

Voorzitter Ondernemend Regio Alkmaar