Afbeelding

Ondernemend Alkmaar

De periode 2018 – 2022 is afgesloten. Een periode die is gestart met een coalitieprogramma onder de naam “Alkmaar aan zet”. Een programma waar ondernemers en bewoners inspiratie in hebben gevonden om te komen met een aanvullend programma “Alkmaarders aan zet” ofwel het 7 punten plan.

Een succesvolle stad ben je samen

Per punt hebben een portefeuillehouder en een initiatiefnemer samen gewerkt. De gemeente vervulde de voorwaarde scheppende rol en het initiatief bleef bij “Alkmaarders aan Zet”!

Met succes kijken wij als ondernemers terug op deze vruchtbare periode van samenwerking met het college waarin wij samen veel hebben bereikt voor de economie van onze stad. Van citymarketing naar city hospitality door een geslaagde fusie tussen Alkmaar Marketing en VVV Alkmaar. Het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad door vergroening in het kernwinkelgebied en de Laat West. De planvorming voor het vergroten van de biodiversiteit in zowel het Victorypark als op het bolwerk is gereed. Het verbeteren van de leefbaarheid in de binnenstad heeft geresulteerd in een convenant tussen bewoners en horecaondernemers. Voor wat betreft de woningbouw zijn er een zestal ontwikkelbeelden vastgesteld waardoor bouw in de toekomst mogelijk is. Vaart is afhankelijk van vele externe invloeden. Er is een ondernemersfonds op basis van draagvlak onder zowel de ondernemers als de politiek. Het nieuwe netwerk, Metropoolregio Alkmaar is gestart onder de naam “Alkmaar Prachstad Club” onder voorzitterschap van de burgemeester van Alkmaar.

Wij danken het college van burgemeester & wethouders van de afgelopen periode voor het in ons gestelde vertrouwen, de buitengewoon prettige wijze van samenwerking en de geboekte resultaten voor onze stad.

Nu kijken wij met belangstelling naar de vorming van een nieuwe coalitie. De stemmen zijn geteld, de coalitieonderhandelingen zijn begonnen. Er zal een nieuw coalitieakkoord worden opgesteld en de portefeuilles worden opnieuw verdeeld. De periode 2022 – 2026 vangt aan. De omstandigheden zijn complex nadat wij net twee jaar pandemie achter de rug hebben en nu zijn geconfronteerd door een oorlog in Europa die verschrikkelijk is voor de mensen die rechtsreeks worden getroffen. De effecten zullen Alkmaar bereiken doordat ook hier de gevolgen voelbaar en zichtbaar zullen zijn. De inflatie was al op gang gekomen, is versterkt en het einde is ongewis. Dit heeft negatieve effecten voor onze ondernemers maar wij zullen zoeken naar mogelijkheden. De verduurzaming bij individuele ondernemers en op de bedrijventerreinen kunnen nu rekenen op meer saamhorige oplossingen. De onafhankelijkheid van regio’s buiten Alkmaar kan versterkt worden door gebruik te maken van onze eigen kracht waardoor ook de werkgelegenheid stand zal houden. De samenwerking tussen overheid en ondernemers die reeds op een aantal punten succesvol is gebleken zal worden gecontinueerd en intensiever worden in de triple helix samenwerkingsvorm met het onderwijs. De algemeen bekende uitgangspunten voor onze stad Alkmaar gaan vertaald worden in concrete uitwerkingsplannen om draagvlak te verkrijgen in Haarlem, Den Haag en Europa. Nationaal zijn er budgetten beschikbaar het is nu aan ons allen om daarvan een groot deel naar onze stad te halen.

Rob Niele

Voorzitter Ondernemend Alkmaar