Wim Roks, Dennis Ooteman en Dennis Kool (v.l.n.r.): ‘Samen werken aan duurzaamheid’.
Wim Roks, Dennis Ooteman en Dennis Kool (v.l.n.r.): ‘Samen werken aan duurzaamheid’. (Foto: Guillaume Groen)

Simon Loos, Groot RMO Techniek en Rabobank: “Samen elektrisch op weg”

Algemeen

Als je de overstap naar elektrisch wilt maken, is het interessant om te zien hoe andere bedrijven dat aanpakken. Zoals logistiek dienstverlener Simon Loos, die deze duurzame overstap maakt, samen met Groot RMO Techniek en Rabobank.

Tekst: René Kistemaker
Fotografie: Guillaume Groen

“In 2008 begon onze contactpersoon bij Heineken over de ‘carbon footprint’,” vertelt Wim Roks, Fleetmanager bij Simon Loos. “Hoewel in die tijd nog geen mens wist wat dat precies inhield, zijn we in gesprek gegaan. Het resulteerde in 2014 in onze allereerste elektrische truck.” Reclame van de befaamde ‘groene’ bierbrouwer siert anno 2022 de nieuwste elektrische aanwinst in het wagenpark van Simon Loos. Dat geldt ook voor supermarktketen Albert Heijn, die duurzaamheid eveneens hoog in het vaandel draagt. “Ook als het gaat om innovaties gaan we graag vroegtijdig in zee met klanten die onderdeel zijn van een groot netwerk,” stelt Roks. “Als je goed voorbereid wilt zijn op wat er gaat komen, is samenwerking noodzakelijk.”

The way to go
Het elektrische wagenpark van Simon Loos werd onlangs uitgebreid met in totaal zeven Mercedes-Benz eActros koelbakwagens die worden ingezet voor verschillende opdrachtgevers. Ook hier ging een grondige voorbereiding aan vooraf: de logistiek dienstverlener deed met twee prototypes maar liefst 100.000 kilometer praktijkervaring op. “Wij geloven in het concept van elektrisch rijden en dankzij de ervaringen zijn wij ervan overtuigd dat dit the way to go is,” aldus Roks. Met de aanschaf van de trucks telt de volledig elektrische vloot van Simon Loos twintig vrachtwagens. Daarnaast staan er nog twintig in bestelling. Dit maakt de dienstverlener Europees koploper op het gebied van elektrisch transport met zware vrachtwagens. Wim Roks: “We hebben er inmiddels anderhalf miljoen elektrische kilometers op zitten. Met het rijden hebben we bijzonder goede ervaringen, maar zodra de stekker erin gaat, wordt het spannend.” Storingen aan laadpalen en laadpunten zijn volgens Roks structureel op te lossen als beheerders en producenten van laadpalen en bouwers van elektrische voertuigen meer samen optrekken in het analyseren en oplossen van laadissues. “Daar valt naar mijn mening nog veel winst te behalen.”

Puur maatwerk
Bij Groot RMO Techniek uit Opmeer, die de zeven eActros koelbakwagens voor Simon Loos voorzag van een elektrische koelmachine, kunnen ze dat laatste volmondig beamen. “Als het gaat om het verduurzamen van koeltransport is een goede communicatie uitermate belangrijk,” benadrukt Dennis Kool. “Door constructief samen te werken met klanten, leveranciers en andere partners werk je aan een passende oplossing. Het is puur maatwerk.” Groot RMO Techniek, specialist in koeltransport, stelt de klant centraal. “Wij hebben alles in eigen hand en worden niet gehinderd door protocollen. Daardoor kunnen we ons volledig focussen op wat de klant beweegt en belangrijk vindt. Zo kom je samen tot het beste resultaat.” En dat resultaat mag er zijn: de eActros koelbakwagens zijn goed voor een rijafstand van ruim 250 kilometer, onder alle omstandigheden. “De batterijcapaciteit voedt ook de Frigoblock-koelmachine. De complete truck is daarmee emissievrij en muisstil,” aldus Kool.

Toekomstbestendigheid
“Als huisbankier van zowel Simon Loos als Groot RMO Techniek zijn we vanaf het begin betrokken geweest bij het realiseren van de zeven elektrische koelbakwagens,” zegt Adviseur MKB Dennis Ooteman. “Het sluit helemaal aan bij waar wij als bank voor staan. We gaan graag in gesprek over duurzame innovaties en willen een rol spelen in de energietransitie. Het is mooi om te zien hoe bedrijven uit ons werkgebied elkaar opzoeken, succesvol samenwerken en tot vooruitstrevende resultaten komen.” Volgens Ooteman vraagt toekomstbestendigheid om duurzame keuzes. “Dat betekent dat je als ondernemer soms uit je comfortzone moet stappen. Deze bedrijven zijn een inspirerend voorbeeld van wat je met elkaar kunt bereiken.”

Rabo Electric
“Als Rabobank helpen we ondernemers graag bij het investeren in de verduurzaming van hun bedrijf. Zo ondersteunen we ze bij het elektrificeren van voertuigen en materieel,” vervolgt Ooteman. “Met Rabo Electric geven we klanten financieel en praktisch inzicht in de elektrificatie van het wagenpark. Je ontdekt welk elektrisch voertuig het beste aansluit bij jouw bedrijf en van welke subsidies en fiscale voordelen je kunt profiteren. Je krijgt de totale gebruikskosten in één handig rapport.” Hij voegt eraan toe dat ondernemers voor de aanschaf van elektrische voertuigen gebruik kunnen maken van Rabo Lease. “Bij deze vorm van financial lease is een ondernemer volledig eigenaar van in dit geval een elektrische auto, bestelbus of truck, terwijl de ondernemer de aanschafkosten spreidt en financiële ruimte behoudt om te groeien.”.  

Marktleider
Als het om groei gaat, loopt Simon Loos voorop. Met 60 locaties en 1.400 voertuigen in eigen beheer, is het bedrijf inmiddels marktleider in de Nederlandse supermarktdistributie. Groeit het elektrisch wagenpark komende jaren mee? “Dat is zeker onze ambitie,” zegt Wim Roks. “Voorwaarde is wel dat er voldoende laadpunten beschikbaar zijn en dat klanten aan deze duurzame vorm van transport willen meebetalen. Want investeren in duurzaamheid doe je samen.” Aan de techniek zal het niet liggen, zegt Dennis Kool tot slot: “De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch koeltransport gaan snel en de duurzame mogelijkheden nemen alleen maar toe.”

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrische graafmachine, bus of vrachtwagen kunt leasen? Bereken het in enkele minuten via www.rabobank.nl/bedrijven/zakelijk-financieren/lease/ik-wil-aanvragen