Balans Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten is strategisch partner van AZ.
Balans Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten is strategisch partner van AZ. (Foto: aangeleverd)

Achint Atwal over het succes van Balans: “Op naar de top 20 van Nederland”

Algemeen

Acht jaar geleden nam hij het bescheiden schoonmaakbedrijf van zijn vader over. Sinds 2016 is Achint Atwal directeur van Balans Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, dat bij de dertig grootste schoonmaakbedrijven van Nederland hoort. 

Tekst: Robin Pusch

“Inmiddels werken we met 700 mensen op de werkvloer. We werken duurzaam en houden communicatielijnen kort. Hoe hard we ook groeien, ik vind het belangrijk om het persoonlijke contact met zowel opdrachtgevers als medewerkers te behouden,” vertelt Achint.

Ondernemen: verslaafd aan het ‘spel’
Hard groeien doet Balans zeker. Sinds Achint aan het roer staat, waait er een frisse wind door de organisatie, wat geleid heeft tot 500 procent groei in een periode van vijf jaar. “We durven inmiddels ook wel te zeggen dat Balans hét schoonmaakbedrijf van Alkmaar en omstreken is.”

Toen Achint Balans overnam, was het een klein bedrijf, gevestigd in Sint Pancras. “Via mond-tot-mondreclame kwamen er steeds meer klanten bij, en uiteindelijk hebben we flink ingezet op acquisitie. We keken naar waar we onze ‘dekking’ konden verbeteren in Noord-Holland en hebben daar sales op ingezet. Daarnaast zijn we voor onze naamsbekendheid aan de slag gegaan met online marketing en sponsoring. Verder ben ik overnames gaan realiseren, zodat Balans snel kon groeien. En sowieso is er natuurlijk altijd vraag naar goede schoonmaakbedrijven, onze dienstverlening stopt nooit. Dat helpt ook. Dankzij de combinatie van al deze factoren zijn we hard op weg om in de top 20 van Nederlandse schoonmaakbedrijven te komen.” 

Ondernemen is een groot onderdeel van Achints leven. “Stiekem ben ik misschien wel een beetje verslaafd aan het ‘spel’ - ik vind het prachtig. Het reilen en zeilen van Balans laat ik met het volste vertrouwen aan mijn personeel over. Ik concentreer me op groei en andere zakelijke kansen.” 

Duurzaamheid in core business én HR
Balans creëert een hygiënische werk-, leer- en leefomgeving, op een duurzame manier. “Onze core business is schoonmaak en alles wat onze dienstverlening raakt, toetsen wij op duurzaamheid. We zoeken onze werknemers zo dicht mogelijk bij hun werklocatie, zodat ze nauwelijks bijdragen aan het woon-werkverkeer. Onze middelen en materialen zijn van Greenspeed en onze werkkleding wordt duurzaam geproduceerd.”

Ook wat personeel betreft kijkt Balans goed naar de lange termijn. “Onze mensen maken ons uniek. We hebben een jong en gedreven team, dat vastberaden is om elk project tot een succes te maken. Ik zie mensen zich ontwikkelen en steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor de zaak. Balans is een stabiele werkgever en het ziekteverzuim van medewerkers is nihil. Onze betrokkenheid is hoog: we merken alles op, schakelen snel indien nodig en vieren successen. Onze leidinggevenden op de vloer zorgen ervoor dat zowel de klant als onze medewerkers tevreden zijn.”

Alkmaar is ‘thuis’
Er zijn in de regio Alkmaar weinig mensen die Balans niet kennen. Hoe dat komt? “Sowieso hebben we veel lokale klanten, waaronder AZ en de 25 vestigingen van de kinderdagverblijven SKOA en Kiddies (die samen Klein Alkmaar worden). Onze band met AZ gaat trouwens veel dieper dan ‘opdrachtgever’ en ‘uitvoerende partij’. We zijn strategisch partner en sponsoren de club, zowel in het stadion als op het trainingscomplex. Ons hoofdkantoor is vlak achter het stadion gevestigd en ik ben zelf ook echt van de club gaan houden. Er hangt een fijne sfeer, die doet denken aan een familie. Precies waar ik bij Balans ook naar streef.”

Verder sponsort Balans lokale amateursportclubs (o.a. Alcmaria Victrix) en levert het bedrijf daarmee een directe bijdrage aan de samenleving in Alkmaar. “Doordat wij elk jaar groeien, kunnen wij maatschappelijk van steeds grotere betekenis zijn. Ons DNA is verweven met Alkmaar - het is ons thuis.”