Afbeelding
(Foto: Archiefbeeld Albert Heijn - Studio Johan Weemhoff, Zaandam)

Een duik in het archief: van Albert Heijn naar modezaak DAY WOMAN

Algemeen

Elke Alkmaarder kent het. Op het hoekje van het Fnidsen en de Hekelstraat (Fnidsen 85) staat al 125 jaar een mooi winkelpand met in gouden letters “Albert Heijn Kruideniers-en Grutterswaren” op de gevel. Het is gebouwd in 1896-97 in opdracht van de kruidenier Albert Heijn.

Tekst: Paul Post (Regionaal Archief) en Robin Pusch
Foto: Archiefbeeld Albert Heijn - Studio Johan Weemhoff, Zaandam

In 1887 nam Albert Heijn het kruidenierswinkeltje van zijn vader in Oostzaan over. De zaken gingen goed en aangezien zijn schoonfamilie over kapitaal beschikte, was het voor Albert mogelijk om de zaken groter aan te pakken. Hij zag dat kleine winkeltjes als de zijne het moeilijk zouden krijgen door de opkomst van grotere ketens als De Gruijter en Simon de Wit, die destijds hard aan weg timmerden. In 1895 opende Albert zijn tweede filiaal in Purmerend en in 1897 kwam er dus een Alkmaars filiaal bij. Ook in Alkmaar bleek de formule van Albert Heijn, die zich richtte op ‘goede kwaliteit voor lage prijzen voor iedereen’, een succes. In 1932 opende Albert een tweede filiaal in de Langestraat (nr. 60, waar nu Miss Etam is gevestigd), en al snel volgden er ook filialen in Heiloo en Bergen. Binnen enkele jaren groeide Albert Heijn uit tot een concept met tientallen winkels (23 filialen in 1907 en bijna 50 in 1914). En zoals we inmiddels weten, was dit pas het begin.

Het Alkmaarse filiaal aan het Fnidsen bleef tot 1960 in bedrijf. Toen bleek de kleine kruidenierswinkel niet meer te passen in de opkomende formule van grotere supermarkten met zelfbediening. Albert zette het gebouw te koop - het werd aangekocht door de gemeente Alkmaar. De gemeente veranderde weinig aan het uiterlijk van het hoekpand en verhuurde het vele jaren aan een bejaardensociëteit. 

DAY WOMAN
Tegenwoordig is het bijzondere gebouw weer een winkelpand, waar de damesmodezaak van eigenaresse Natalie Oppedijk gevestigd is. Bij DAY WOMAN verkoopt ze inspirerende modemerken die nergens anders in de stad verkocht worden, zoals Bellamy Gallery, Circle of Trust, A Beautiful Story en 10DAYS. Natalie zit al veertig jaar in het vak en opende achttien jaar geleden haar eerste eigen winkel. Ze begon op Fnidsen 76A en huurde er later nog een winkel op de Mient bij. Inmiddels heeft ze die twee winkels ingeruild voor Fnidsen 85, waar ze helemaal op haar plek is. “Het is echt een droom. Het pand is mooi licht en het glas-in-lood is schitterend. Ook de originele vloer zit er nog in. Het ademt geschiedenis. We hebben een speciaal lichtplan laten maken, zodat zowel de authentieke details als onze collectie optimaal tot hun recht komen. De deur staat altijd open en voor de sfeer ik zet vaak een Portugees of Spaans muziekje aan.”

Uiteraard trekt Natalies winkel veel bekijks. “Het pand wordt meegenomen in veel stadswandelingen en gegidste tours door de stad. Daarnaast vinden veel mensen winkelen in De Oude Stad een stuk gezelliger en specialer dan op de reguliere winkelstraten. Vooral Duitsers smullen van particuliere winkels zoals de mijne, zeker als ze gevestigd zijn in bijzondere pandjes.” Bij DAY WOMAN is persoonlijke aandacht ontzettend belangrijk. ”Als een kledingstuk ingenomen moet worden voor een klant, doen we dat met plezier. Dat is wat mij onderscheidt van veel andere winkels. Die ambitie heb ik ook: uniek blijven, zowel qua collectie als in mijn service.” 

In de toekomst zou Natalie best een nóg grotere winkel willen. “Of ik dat uiteindelijk ga doen, is nog maar de vraag. Ik denk niet dat ik afscheid kan nemen van dit schitterende pand...” 

Afbeelding