V.l.n.r. InnoVfoam-eigenaar Johan Koekkoek, wethouder René Schoemaker, architect Romy Dekker en wethouder Falco Hoekstra.
V.l.n.r. InnoVfoam-eigenaar Johan Koekkoek, wethouder René Schoemaker, architect Romy Dekker en wethouder Falco Hoekstra.

Dijk en Waard enthousiast over ultiem duurzaam nieuwbouwplan InnoVfoam

Algemeen

InnoVfoam, specialist in innovatieve blusschuimsystemen voor uiteenlopende branches, groeit uit zijn jasje op bedrijventerrein Breekland. Oprichter en directeur Johan Koekkoek wil daarom op de InnoVfoam Campus aan de Lorrie in Oudkarspel een vierde pand toevoegen. En niet zomaar een pand: een ultiem duurzame assemblagehal, die los van het energienet kan draaien. De vergunningen voor de nieuwbouw zijn nog niet helemaal rond, maar gemeente Dijk en Waard prijst de duurzame ondernemersgeest van Koekkoek en denkt graag met de InnoVfoam-directeur mee. 

Wethouders René Schoemaker en Falco Hoekstra zien het vooruitstrevende nieuwbouwplan van InnoVfoam als een mooi voorbeeld van hoe bedrijven ondanks de congestie op het elektriciteitsnetwerk en de hoge gasprijzen op een duurzame wijze uitbreiding van hun onderneming kunnen realiseren. 

Energieneutraal
Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke kernwaarden voor ondernemer Johan Koekkoek. Niet alleen in de producten die InnoVfoam levert is het bedrijf een trendsetter, maar ook qua ontwerp en inrichting van de bedrijfspanden van de internationaal opererende blusschuimsysteemspecialist wordt altijd aan de duurzame toekomst gedacht. Koekkoek startte het bedrijf in blusschuimsystemen in 2003 samen met een compagnon. De eerste jaren werd er vanuit huis gewerkt, maar al snel groeide het bedrijf en werd er gezocht naar een geschikte locatie voor een fysiek kantoor. Deze werd gevonden op Breekland in Oudkarspel. Koekkoek: “Duurzaamheid is altijd een belangrijk thema voor ons geweest. Dat was al zo bij de bouw van ons eerste pand van InnoVfoam in 2009. Ik wilde ook toen al met het oog op de toenmalige gasprijzen een energieneutraal gebouw neerzetten dat zoveel mogelijk onafhankelijk van bestaande voorzieningen was. Ons eerste pand heeft daarom geen gasaansluiting en wordt door middel van aardwarmte in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld.”

Ultiem duurzame fabriekshal
In 2018 volgde de bouw van het Research & Development hangar van InnoVfoam, die voor energie volledig gebruik kon maken van de overcapaciteit van de warmtepomp van het hoofdkantoor. Aan Lorrie 2 werd in 2020 een opslaglocatie gerealiseerd en nu staat de volgende uitbreiding op de InnoVfoam Campus op stapel. Koekkoek: “We lopen op onze verschillende assemblage-afdelingen vast door ruimtegebrek, maar ik wilde niet een standaard fabriekshal neerzetten. Mijn wens was een ultiem duurzaam ontwerp in de vorm van een moderne fabriek, waar geen staal, beton of kunststof in verwerkt is. Met het oog op de toekomst van onze kinderen wil ik een pand neerzetten dat zo min mogelijk impact op het milieu heeft en volledig energieneutraal is.”

Architect Romy Dekker van iWood uit Waarland pakte deze uitdaging op en liet zich bij het ontwerp van de nieuwe InnoVfoam Factory inspireren door de klassieke, schuine sheddak-constructie, met zonnepalen aan de zonzijde en grote raampartijen voor lichtinval aan de schaduwzijde. “Voor de nieuwbouw hoeft niet te worden geheid. Het pand krijgt geen paalfundering, maar de houten kolommen van het gebouw zullen komen te staan op stroken van T-ribben, die in de grond komen. Dat werkt als het ware als een slee.” Voor de constructie worden bijna alleen maar 100 procent biobased materialen gebruikt, zoals hout,” aldus de architect. “Omdat je in het grondwerk helaas niet ontkomt aan wat beton, zullen we daar kiezen voor gerecycled beton.” Ook is het ontwerp van de factory demontabel, waardoor de indeling flexibel is.

Mogelijk windturbines onder begane grond
Op de begane grond van de nieuwbouw komt de assemblage van de Electro-afdeling, Skid-bouw en lichtschuimgeneratoren-afdeling. En op de eerste verdieping worden een kantoorruimte en een presentatieruimte voor onder meer seminars gecreëerd. Johan Koekkoek: “Daarnaast komt er ook een fitnessruimte waar onze medewerkers kunnen werken aan hun conditie. Dit komt ook de gezondheid van het bedrijf weer ten goede.” Technisch is het niet mogelijk om de nieuwe assemblagehal ook aan te sluiten op de warmtepomp die het kantoorpand en Research & Development verwarmt en koelt. “Maar we kijken naar andere duurzame oplossingen. Zo onderzoeken we de mogelijkheid om energie op te wekken door middel van windturbines die onder de begane grond geplaatst worden. Wind staat er altijd wel in Nederland,” leggen de InnoVfoam-directeur en architect samen uit. 

Inspiratie voor andere bedrijven
Ondanks dat het ontwerp van de nieuwe assemblagehal op papier niet precies past binnen het huidige bestemmingsplan, onder meer door de schuine daken in het ontwerp, is gemeente Dijk en Waard enthousiast over de duurzame uitbreidingsplannen van InnoVfoam. Falco Hoekstra, wethouder economische zaken en tevens projectwethouder Breekland: “We hebben nog wel enkele officiële hordes te nemen, maar hier wordt door InnoVfoam met innovatieve technieken en slimme architectuur een duurzamere manier van energieopwekking voor een bedrijfspand gerealiseerd. Deze investering in een langetermijnoplossing juichen wij toe, het is een uithangbord voor de gemeente. Ik hoop dat deze ontwikkeling bij InnoVfoam als inspiratie voor andere bedrijven kan dienen. Ook ben ik zeer benieuwd naar de windturbines onder de begaande vloer. Dit is nog niet eerder gerealiseerd en het is gerust baanbrekend te noemen als dit lukt.” 

Zeer welkom duurzaam initiatief
Zijn collega-wethouder Rene Schoemaker, met in zijn portefeuille de energietransitie en duurzaamheid, ziet de nieuwbouwplannen van InnoVfoam ook als mooi voorbeeld van hoe ondernemers op een duurzame wijze uitbreiding van hun onderneming kunnen realiseren. Schoemaker prijst het out-of-the-box-denken van Johan Koekkoek. “Met de huidige beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet, waardoor grootverbruikers op bepaalde plekken in de gemeente al geen nieuwe aansluiting kunnen krijgen, zijn duurzame initiatieven als deze zeer welkom.” Schoemaker kijkt ook meteen verder. “Met het oog op het huidige energietekort zou het ideaal zijn als we bedrijventerreinen in Dijk en Waard in de toekomst onafhankelijk kunnen maken van de bestaande netwerken. Bijvoorbeeld door een energiehub per terrein te realiseren waar lokaal energie wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt door de bedrijven.” Het is een idee waar Johan Koekkoek graag over meedenkt.

De nieuwe fabriekshal wordt het vierde pand op de InnoVfoam Campus aan de Lorrie in Oudkarspel; naast het hoofdkantoor, de R&D hangar en de opslaglocatie.
De nieuwbouw krijgt onder meer een schuine sheddak-constructie, met zonnepalen aan de zonzijde en grote raampartijen voor lichtinval aan de schaduwzijde.  (Illustraties: iWood)