Patrick Colli in de immersive room.
Patrick Colli in de immersive room.

Immersive room Horizon College biedt kansen voor bedrijfsleven

Een paar maanden geleden nam het Horizon College in Purmerend een ‘immersive room’ in gebruik. Deze nieuwe leeromgeving biedt veel mogelijkheden om praktijksituaties op een realistische manier te trainen en jongeren nog beter voor te bereiden op hun toekomstige beroep. Maar ook in de verbinding van onderwijs met het bedrijfsleven kan deze nieuwe tool een belangrijke rol spelen. Patrick Colli, manager van de ICT-opleidingen bij het Horizon College, licht enthousiast de mogelijkheden toe.

Een immersive room bestaat uit een 360°-projectie op de muren, gecombineerd met aangepaste audio en wanden met touchscreens en interactief bewegend beeld. Zo kan de gebruiker worden ondergedompeld in een fictieve of juist zeer realistische omgeving. Hiermee kunnen de studenten in plaats van in een klaslokaal nu in een virtual reality-omgeving leren hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen, in bijvoorbeeld stresssituaties, klantcontacten of bij lastige gesprekken. Patrick Colli heeft voorbeelden te over van waarvoor de ruimte is in te zetten. “Er zijn situaties die in een klaslokaal moeilijk zijn na te bootsen maar in de immersive room gesimuleerd kunnen worden. We hebben al veel materiaal beschikbaar waarmee je verschillende scenario’s kunt naspelen, met de techniek en met acteurs. Zoals die in een drukke discotheek met keiharde muziek. Dat zorgt voor extra stress. Onze studenten in uniformberoepen leren zo hoe ze in een rampsituatie mensen moeten evacueren en hoe ze in een stressvolle situatie acuut moeten handelen. En met een druk op de knop zit je in een ziekenhuisomgeving, compleet met alle geluiden en piepjes.” 

Maar de immersive room is niet alleen een goed instrument in het onderwijs zelf of om het werken bij zorginstellingen, brandweer of politie te trainen, ook het bedrijfsleven kan er gebruik van maken om stagiairs en personeel te werven of te trainen. Patrick: “Zij kunnen via de immersive room beter duiden wat ze te bieden hebben en wat een bepaald beroep inhoudt, op een realistische manier. Dat helpt aan de andere kant weer de leerlingen om een opleiding te kiezen die bij ze past. Zodat we jongeren vroegtijdig op het juiste plekje krijgen en teveel wissels in het eerste jaar voorkomen. Daarmee rekken we de bandbreedte op, niet alleen begeleiden tijdens school, maar ook voor en na. Zo stromen leerlingen beter binnen en nog beter uit, omdat ze weten wat er te halen valt.” 

Daarnaast is de immersive room prima in te zetten voor toekomstige personeelsleden. “Zodat zij precies weten waar ze aan beginnen”, licht Patrick toe. “Je kunt in de immersive room een situatie schetsen waarop laten kan worden gereflecteerd. Zij-instromers in het onderwijs kunnen hier bijvoorbeeld ervaren hoe het in de praktijk toegaat. En voor het bedrijfsleven zijn verschillende scenario’s denkbaar op het gebied van klantcontact en moeilijke gesprekken.” Het Horizon College werkt al met toepassingen die voor verschillende bedrijven kunnen worden ingezet. Patrick: “Wanneer je praat over maatwerk hangt er natuurlijk een prijskaartje aan, dus hoe meer gemeenschappelijke delers hoe beter. Zoals BHV-training. Daar heeft elk bedrijf mee van doen.” 

Patrick zou graag een database willen opbouwen met materiaal van de bedrijven in de regio waarin ze zichzelf voorstellen. “Bedrijven moeten zich realiseren dat wij hier hun toekomstige medewerkers hebben zitten die we graag op de goede plek willen krijgen. Er zijn bedrijven waarvan werkzoekenden niet eens weten dat ze bestaan. Het is in dat opzicht een goed stuk marketing voor een bedrijf. En hoe mooi is het om de leerlingen hier bij hun beroepskeuze tegelijk mee te geven waar ze dat beroep kunnen uitoefenen in de regio en dat we een profiel van die bedrijven kunnen laten zien?” 

"Uiteindelijk willen we naar een bredere toepassing van ons gebouw. Want ook in omscholingstrajecten kunnen wij een rol spelen. Daarin zien we een samenwerking met onder andere het UWV. Het is mooi om daarvoor de ruimte ter beschikking te stellen. Wanneer wij ons gebouw openstellen voor de buitenwereld; voor bedrijven, organisaties en overheid, dan komt de samenwerking vanzelf. Dat was ook een primaire reden om dit neer te zetten”, aldus Patrick. De immersive room is een gezamenlijk initiatief van het Horizon College en PurmerValley. 

Meer informatie over de mogelijkheden, via            p.colli@horizoncollege.nl