Energietransitie

De ondernemers uit Castricum, Heiloo, Bergen, Alkmaar en Dijk & Waard gaan samenwerken in een Centrum voor Verduurzaming waardoor er sprake is van een met de IJmond en Westfriesland vergelijkbare organisatie met als doel : alle 31 bedrijventerreinen in de regio energieneutraal in 2040. In de gemeenten zijn lokale partijen al geruime tijd actief in het verzorgen van advies aan individuele ondernemers inzake inventarisatie, energiebesparing, monitoring en ontwerpen inclusief het eventueel realiseren van opwek installaties. Het creëren van draagvlak middels inspiratie van de ondernemers om te verduurzamen is mogelijk door de nauwe samenwerking met de besturen van bedrijventerreinen waardoor men dichtbij de ondernemers staat. Deze samenwerking is nog niet bij alle bedrijventerreinen het geval. Het Centrum van Verduurzaming gaat hierin een rol spelen. De regio ondernemers dragen bij aan de taak van de overheid om de bedrijventerreinen energieneutraal te maken. Gemeenten en provincie zullen dit initiatief dan ook faciliteren en gaan graag een structurele samenwerking aan totdat het doel is bereikt.

Het Centrum voor Verduurzaming zal worden gevormd door iemand die hoogwaardige technologie op bedrijventerreinen kan implementeren, en namens de ondernemers zal deelnemen in de task force en overige bestuurlijke overleggen met beslissers inzake de energievoorziening. Actuele terugkoppeling van de stand van zaken naar de ondernemers is een onderdeel van de rol evenals het bij de overheid inbrengen van initiatieven waar ondernemers aan werken. Deze werkzaamheden worden door het Centrum voor Verduurzaming verwerkt in een beleidsplan ter beoordeling door een op te richten bestuur. Het bestuur zal bestaan uit een onafhankelijk voorzitter met een aantal lokale ondernemers die samen met een Raad van Advies met daarin alle stakeholders zich kunnen committeren aan het beleid. Gedeputeerde Edward Stigter en de gemeente Aalkmaar, Dijk & Waard, Castricum, Heiloo en Bergen ondersteunen dit initiatief en zien de komst van een regionale speler met enthousiasme tegemoet.

Bereikbaarheid

Nu behoudens gemeente Bergen alle gemeenten inde regio weer over een college beschikken met daarin de wethouders verkeer & mobiliteit verwachten wij in een regionaal bestuurlijk overleg deel te kunnen nemen om onze wensen inzake bereikbaarheid opnieuw kenbaar te maken. Er zijn in de afgelopen periode te weinig vorderingen geboekt waardoor de urgentie is toegenomen. Wij vragen aandacht voor de lijn Amsterdam – Alkmaar – Dijk & Waard waarin de infrastructuur ruit rondom Alkmaar en Dijk & Waard kan functioneren als een doorstroomrotonde in de Noord-Zuid en Oostelijke richting. 

Wonen

Het gewenste tempo van bouwen van 2000 woningen / jaar in de transformatie gebieden wordt niet gehaald maar er wordt wel degelijk gebouwd. Zowel in Alkmaar als in Dijk & Waard komen er honderden woningen met bewoners en verkeersbewegingen bij. Als het huidige bouwtempo ondanks de kostprijs stijging zal voortgaan en de verkoop van woningen blijft ondanks de inflatie goed verlopen dan groeit de regio gestaag en vereist dit integraal aandacht voor de andere thema's. Wij houden dit in bestuurlijke overleggen bij een bewaken de balans.

Rob Niele

Voorzitter Ondernemend Regio Alkmaar