Afbeelding
(Foto: )

Ondernemend Alkmaar

groeit in aanzien en wordt in een groter aantal overleggen betrokken om de ondernemers in Alkmaar op de kaart te zetten. Naast bestuurlijk overleg is er toenemend overleg in de regio en bij de provincie met als hoofddoel collectieve belangenbehartiging om de economische structuur en het vestigingsklimaat van (Regio) Alkmaar te versterken. Er wordt echter meer gevraagd van ondernemers. Kunnen ondernemers studenten begeleiden, werken ondernemers mee aan de “Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen”, zijn ondernemers bereid om collectief te investeren in verduurzaming van zowel hun onderneming als hun terrein, en ga zo maar door. 

De gedachte achter deze vraagstukken is hoe kunnen ondernemers voor en door elkaar bijdragen aan het hogere doel. Hoe behouden wij onze talenten in de regio, hoe verkrijgen wij de benodigde arbeidskrachten, hoe trekken wij nieuwe ondernemers aan die werkgelegenheid genereren, hoe scheppen wij de juiste voorwaarden om de meest aantrekkelijke regio van Nederland te blijven. Dit kan door integraal samen te werken. Een goed cultureel-, recreatie- en onderwijs aanbod, huisvesting, bereikbaarheid, duurzame leefomgeving en bekendheid dragen hier aan bij. Als ondernemers werken wij samen op een aantal thema’s binnen zowel gemeenten als in de regio maar dat kan meer integraal. Ondernemend Alkmaar intensiveert de samenwerking met Alkmaar Marketing aan Alkmaars Bolwerk. 

Professionalisering Ondernemend Alkmaar

Rob Niele is aangenomen als directeur Ondernemend Alkmaar en kan nu fulltime werken aan de taken die er zijn. De samenwerking met de directeur van Stichting Hart van Noord-Holland, Ger Welbers en het bestuur van Alkmaars Bolwerk is geïntensiveerd en zal zich vertalen in een strategienota Marketing & Promotie. Voor wat betreft de belangenbehartiging op de thema’s verduurzaming en energietransitie, wonen, mobiliteit en bereikbaarheid, cultuur, recreatie en toerisme, onderwijs en arbeid volgt er een aparte strategienota waardoor gewogen beslissingen genomen kunnen worden. Bestuurlijke en operationele samenwerking met ondernemers is daarbij uitgangspunt.

Waar staan wij over 5 jaar?

Over 5 jaar is Ondernemend Alkmaar een professionele organisatie die nuttig, zichtbaar en toekomstbestendig is. Financieel onafhankelijk en benaderbaar. Ondernemend Alkmaar zal zich op een inspirerende locatie huisvesten in de stad waardoor er altijd een deur openstaat voor ondernemers, ambtenaren en bestuurders. 

Het coalitieakkoord 2022 – 2026, gemeente Alkmaar

Na bijna vier maanden onderhandelen is er op 7 juli 2022 een nieuw college voor gemeente Alkmaar geïnstalleerd. Het nieuwe college bestaat uit zeven wethouders die op basis van haar coalitieakkoord 2022 - 2026 aan het werk gaan. Ondernemend Alkmaar onderschrijft de uitgangspunten van dit akkoord. Een betrouwbare overheid staat dichtbij de bewoners, ondernemers en organisaties. Zowel het college als de gemeenteraad zetten in op een open houding en transparante werkwijze bij de totstandkoming en uitvoering van beleid. Men wil breed gedragen plannen en voorstellen realiseren waarbij alle inhoudelijke argumenten aan de voorkant zijn doordacht en gewogen en die gebaseerd zijn op betrouwbaar onderzoek. Vertrouwen, respect en waardering zijn de uitgangspunten. 

wil deelnemen aan overleg waarbij de inhoudelijke argumenten aan de voorkant gezamenlijk zijn doordacht alvorens er onderzoeken intern of extern worden uitgezet. Door gezamenlijk inhoudelijke argumenten aan de voorkant te delen volgt er een goede vraagspecificatie voor te verrichten onderzoek. Het resultaat van het onderzoek is dan betrouwbaar. Ondernemend Alkmaar biedt haar capaciteit en lokale kennis aan voor bestuurlijk overleg inzake de thema’s : verduurzaming en energietransitie, wonen, mobiliteit en bereikbaarheid, cultuur, recreatie en toerisme, onderwijs en arbeid. Inzake al deze thema’s beschrijft het coalitieakkoord op onderdelen nader te verrichten onderzoek. Er is werk aan de winkel! 

Rob Niele

Directeur Ondernemend Alkmaar