Naima El Hanaoui, Ramon Reukers en Willy Andriol.
Naima El Hanaoui, Ramon Reukers en Willy Andriol.

AlcmariA al vierendertig jaar toonaangevend in schoonmaakbranche

Wonen en werken in een schone omgeving

Als je het kantoorpand van AlcmariA Schoonmaakbedrijf BV aan de Amethiststraat op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar in loopt, lijkt het alsof het gebouw er net is neergezet. Alles is fris, shiny en keurig onderhouden. Een mooi visitekaartje voor de organisatie die al meer dan vierendertig jaar actief is in de schoonmaakbranche. 

Het is duidelijk dat ze hun missie en visie zelf ook in praktijk brengen: een schoon gebouw is het visitekaartje van een onderneming. Al meer dan dertig jaar schakelen werkgevers in heel Noord-Holland het erkende schoonmaakbedrijf AlcmariA in om ervoor te zorgen dat medewerkers, bewoners en leerlingen verzekerd zijn van een schone en hygiënische werkplek. “Een schone werkplek bevordert de werksfeer en de productiviteit”, zegt Naima El Hanaoui. Naima maakte een glanzende carrière bij AlcmariA waar ze destijds als vijftienjarige begon in de schoonmaak. 

Maatwerk

Tegenwoordig is zij vanuit het hoofdkantoor als Objectleidster verantwoordelijk voor onder andere de planning, personeelszaken en het onderhouden van de contacten met de klanten. De schoonmaak en het onderhoud van bedrijfspanden valt onder haar supervisie. Maar als het nodig is, valt ze net zo gemakkelijk in op de werkvloer. “Dat gebeurt de laatste tijd natuurlijk wat vaker. Net als iedere werkgever, hebben wij te maken met de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Naima. “Door alle zeilen bij te zetten, zijn we nog steeds in staat om ervoor te zorgen dat onze klanten in een schone omgeving kunnen wonen en werken. Door onze jarenlange staat van dienst hebben onze klanten er gelukkig alle begrip voor dat het soms anders wordt georganiseerd dan ze van ons gewend zijn. Maar we zorgen er altijd voor dat schoonmaak en onderhoud plaatsvindt in overeenstemming met de wensen van de klant. Het is maatwerk.” De organisatie is in het bezit van een indrukwekkend aantal certificaten en keurmerken, waaronder het Keurmerk Schoon, ISO 9001 en 14001 en NEN4400-1 certificering. Het bedrijf scoorde onlangs maar liefst een 9,0 op Trustoo, een platform voor het vinden van lokale dienstverleners.

Schoonmaken is een vak

Net als een groot deel van de andere 200 medewerkers werkt Ramon Reukers al jaren voor het familiebedrijf waar broer en zus Vincent en José Schouten aan het roer staan. Ramon: “Onze medewerkers hebben bijna allemaal langdurige dienstverbanden, dat zegt wel iets over de werksfeer van het bedrijf.” Ramon is Objectleider en in die functie verantwoordelijk voor een zorgvuldige reiniging van woningbouwcorporaties en scholen. 

Plannen, uitvoeren en controleren

Kraakheldere plinten, een schone vloer en blinkend sanitair: een schone werkomgeving is niet alleen belangrijk voor het personeel, maar zorgt ook voor een goede eerste indruk op (nieuwe) klanten. Willy Andriol is Meewerkend Voorman bij AlcmariA en in die functie veel te vinden bij scholen en de vestigingen van woningbouwcorporatie Parteon. Willy: “Schoonmaken is een vak. Je moet er echt oog voor hebben. Ik geef een interne schoonmaakcursus, voor zowel nieuwe als ervaren collega’s. Een kwart van de cursustijd besteed ik aan kijken. Waar kijk je naar, hoe kijk je en hoe maak je je schoonmaakplan? We beginnen altijd met het theoretische deel: welke producten gebruiken we en waarom gebruiken we ze. We hanteren een schoonmaaksysteem met universele kleurcodering waardoor de hygiëne optimaal blijft. Ons vak draait om kijken, plannen, uitvoeren en controleren.” Naima: “Schoonmaken is inderdaad een vak, maar gelukkig kan iedereen het leren. Als je maar enthousiast bent en een actieve werkhouding hebt.” 

Ramon: “Een schone werkplek voorkomt ziekteverzuim en de daaruit voortvloeiende kosten.” 

Afwisselend

Wat er zo leuk is aan het werken bij AlcmariA? Naima: “Ik vind het ontzettend leuk om, als ik door het centrum van Alkmaar loop, mensen tegen te komen die me groeten. Je kent heel Alkmaar! Dan komen ze naar je toe en dan zeggen ze: ik heb nog bij jullie gewerkt. Of je komt klanten tegen. Dat is altijd gezellig: ik ken iedereen, van directie tot en met de chauffeurs. Dan loop ik even langs de chauffeurs van een van onze klanten: GP Groot. Dat maakt het werk ook zo afwisselend: je komt op allerlei verschillende soorten objecten. Zoals Telefooncentrale Alkmaar, het bedrijvenpark waar vroeger PTT Telecom was gevestigd. Het markante gebouw is bijna nog geheel in de originele staat, eronder ligt zelfs nog een bunker. Een heel speciale plek om te werken.” Naima, Ramon en Willy zijn zelf vaak op de werkvloer te vinden, waardoor ze precies weten wat er speelt. Ramon: “We zijn een platte organisatie en de lijnen zijn kort. Als er iets geregeld moet worden, dan gebeurt dat snel. We ervaren zelf het materiaal waarmee gewerkt wordt. Zijn de vuilniszakken handig in het gebruik? Werkt het doseersysteem goed? Maken de reinigingsmiddelen op de juiste, veilige en prettige manier schoon?” 

Ultramoderne middelen

Naima vult aan: “Het is ook belangrijk dat het schoonmaakpersoneel hier op waarde wordt geschat. We betalen een goed uurloon en ik hoor vaak terug, dat het zo fijn is dat we altijd stipt op tijd betalen. Als je goed bent ingewerkt, heb je alle vrijheid om in een leuk team je werk te doen. Dat kan op het moment dat de kinderen op school zijn bijvoorbeeld. Vrije dagen aanvragen is ook nooit een probleem.” Ze vervolgt: “Werkkasten zijn altijd goed gevuld en ben je in een groot bedrijfspand en heb je een extra stofzuiger nodig om je werk goed te doen? Dat wordt hier direct geregeld. Het materiaal is 100% op orde. De kwaliteit van het werk dat je aflevert, is een direct resultaat van de inzet van het personeel en de kwaliteit van het materiaal.” Willy: “Ik kom uit de tijd dat er nog met traditionele moppen werd gewerkt. Tegenwoordig beschikken we over een ultramodern microvezelsysteem. De middelen zijn veilig, het waterverbruik is drastisch verminderd door het gebruik van de laatste generatie schoonmaakmiddelen en moderne apparatuur, we hoeven steeds minder schoonmaakmiddelen te gebruiken en het afstort van vuilwater in het riool is tot het minimum beperkt. Met twee hybride auto’s en twee elektrische bedrijfsbussen zijn we ook volop bezig met de transitie naar een toekomstbestendig wagenpark.”

Alcmaria schoonmaak
Alcmaria schoonmaak
Alcmaria schoonmaak