Raymond Berghuijs heeft het stokje van zijn ouders in 2018 overgenomen en is nu directeur van een organisatie met zestien vestigingen.
Raymond Berghuijs heeft het stokje van zijn ouders in 2018 overgenomen en is nu directeur van een organisatie met zestien vestigingen.

Kwaliteit blijven bieden speerpunt nummer één van Rollebol Kindercentra

Continuïteit in een moeilijke tijd

Continuïteit in een moeilijke tijd, kwaliteit blijven bieden. Dat is speerpunt nummer één van Rollebol Kindercentra in Alkmaar. Ook als ouders volgend jaar meer uren kinderopvang mogen afnemen en zelfs als de opvang in 2025 conform de nieuwe doelstellingen nagenoeg gratis wordt voor kinderen met werkende ouders en de vraag logischerwijze nog meer zal toenemen. Directeur Raymond Berghuijs over de uitdagingen die zijn organisatie te wachten staan. 

De NS kampt met een tekort aan conducteurs en machinisten en laat minder treinen rijden. Schiphol schrapt vluchten om te voorkomen dat er lange wachtrijen bij de incheckbalie ontstaan en dat koffers spoorloos verdwijnen. De ICT, de horeca, de bouw – in diverse branches heerst een nijpend tekort aan personeel. En de kinderopvang? Die ontkomt ook al niet aan de malaise. De vraag is groter dan het aanbod en de kloof daartussen verbreedt zich alleen maar. 

Vakkundig personeel

Deze somber stemmende ontwikkeling ontgaat Raymond Berghuijs, directeur van Rollebol Kindercentra in Alkmaar, natuurlijk niet. Hij heeft er zelf ook mee te maken. Maar anders dan wat landelijk voorkomt in de sector mag hij het beleven dat hij geen vestigingen hoeft te sluiten en dat hij de vertrouwde kwaliteit kan blijven bieden, al is dat wel eens een uitdaging. Nieuwe aanwinsten zijn bij hem dan ook zeker welkom, maar van een tekort aan vakkundig personeel is gelukkig geen sprake.

Van eenpitter naar zestien vestigingen

Rollebol heeft in twintig jaar tijd een grote groei doorgemaakt. Van eenpitter naar een organisatie met zestien vestigingen, allemaal in Alkmaar. ”Mijn ouders zijn in 2003 met Rollebol gestart en ik ben sinds 2005 werkzaam bij Rollebol kindercentra”, vertelt Berghuijs. In 2018 heb ik het stokje compleet overgenomen. Rollebol is gegroeid, maar groei is nooit het doel geweest. Kwaliteit bieden, dat was het voornaamste doel. Dan komt de groei vanzelf. We hebben altijd innovatie voor ogen gehad. We zijn een klantgerichte organisatie en bieden ouders en kinderen extra services. Zo beschikken we over eigen ontwikkelde software met een klantenapp, een kinderkapper die op de locaties langskomt en een zwemaanbod voor het behalen van het A-, B- en C-diploma. In de buitenschoolse opvang wordt intensief gewerkt met thema’s, zoals sport, natuur, techniek, cultuur en scouting.”

Kwaliteitsdeken

Berghuijs somt het op zonder zichzelf op de borst te roffelen. Het zijn simpelweg feiten. En een feit is ook hij zijn kindercentra hiermee stevig op de kaart heeft gezet. Met kwaliteit als sterkste wapenfeit; kwaliteit die wordt onderstreept met een HKZ/ISO 9001-certificatie voor alle locaties. Die is niet verplicht, maar Berghuijs hechtte er waarde aan deze toch in huis te halen. “Zo trekken we een kwaliteitsdeken over ons heen.”

Kwaliteit is meer en meer vereist in de kinderopvang. De sector heeft de afgelopen jaren een enorme professionaliteitsslag gemaakt. Meer dan vroeger draait het nu om een vakbekwame pedagogische aanpak, waarbij de ontwikkeling van kinderen centraal staat. 

Opleidingsprogramma

Raymond Berghuijs: “Daar zijn we bij Rollebol dagelijks intensief mee bezig. Bij Rollebol kindercentra doorloopt elke medewerker een opleidingsprogramma om de vakbekwaamheid te vergroten. Dit programma wordt intern aangeboden aan elke pedagogisch medewerker en hierbij maken we gebruik van de inzet van onze eigen pedagogisch coaches. Zij worden intern opgeleid volgens de Uk & Puk-methode, waarmee getrainde pedagogisch medewerkers leren om spelenderwijs en doelgericht te werken aan de brede ontwikkeling van kinderen.  Onze pedagogisch medewerkers zijn de spil van onze organisatie. We investeren veel in onze medewerkers maar proberen bovenal een fijne werkplek te bieden waar met plezier werken de boventoon voert.” 

De organisatie staat , en nu is het zaak dat zo te houden. Consolideren, her en der uitbreiden, de service optimaliseren. “Er is veel vraag naar onze opvang”, zegt Berghuijs. “Veelal door mond-tot-mondreclame. we zijn goed zichtbaar met de busjes voorzien van ons logo die door Alkmaar rijden en we timmeren aan de weg met onze marketingacties op social media. We zijn verder hoofdsponsor van de Rollebol Kids Run tijdens de Alkmaar City Run by night, want sport en bewegen vinden we belangrijk. Niet voor niets hebben we een aparte Sport-BSO. En als extra service kunnen ouders bij onze Centrale administratie altijd binnenlopen voor informatie en administratieve ondersteuning, zoals het aanvragen van de kinderopvangtoeslag.” 

Rollebol oogst veel waardering en dat heeft, meer nog dan met de bedrijfsfilosofie, te maken met de kwaliteit van het personeel, de bedrijfscultuur. De vestigingen ademen de warme en gemoedelijke sfeer van het familiebedrijf, zoals het is ontstaan. 

Aantrekkelijke werkgever

Raymond Berghuijs: “We bieden een fijne werkomgeving. Onze medewerksters zijn betrokken en trots op onze organisatie. Er is ruimte voor zelfontplooiing en om plezier te maken. Dat draagt bij aan de doelstelling een aantrekkelijke werkgever te zijn. Wij investeren veel in onze mensen. Als een team zich prettig voelt en tevreden is, proeven kinderen en ouders dat. En dat moet ook. Ouders brengen immers hun belangrijkste bezit naar ons, en kunnen dat met een gerust hart aan ons toevertrouwen.” 

Rollebol Kindercentra

Kennemerstraatweg 1

Alkmaar

072-5669028

info@rollebol.nl.

Raymond Berghuijs: “We bieden een fijne werkomgeving."