Een deel van het team van VLIEG Bedrijfsmakelaars. Staand vanaf links: Robin Niele, Jan Gielis en Boy Groen; zittend Xander Blankestijn (links) en Jeffrey Welker.
Een deel van het team van VLIEG Bedrijfsmakelaars. Staand vanaf links: Robin Niele, Jan Gielis en Boy Groen; zittend Xander Blankestijn (links) en Jeffrey Welker.

De slagvaardigheid van Noord-Hollands grootste bedrijfsmakelaar

Xander Blankestijn (VLIEG Bedrijfsmakelaars): ‘Je moet op het vinkentouw zitten’

Het zijn roerige tijden en de vraag naar bedrijfsruimte is groter dan het aanbod. Lijdzaam toezien dan maar en er het beste van zien te maken? Nee, niets van dit alles. Adel verplicht en juist nu laat de grootste bedrijfsmakelaar van Noord-Holland zich van zijn meest slagvaardige kant zien. In gesprek met Xander Blankestijn, vestigingsmanager VLIEG Bedrijfsmakelaars in Alkmaar. 

De grond voor nieuwe bedrijfsactiviteiten is in Alkmaar schaars, maar toch is VLIEG Bedrijfsmakelaars erin geslaagd een geschikte locatie te vinden: een stuk grond aan de Fluorietweg in de Boekelermeer, goed voor drie hallen van tweeduizend vierkante meter. Daarmee kunnen enkele ondernemers die bedrijfsruimte zoeken uitstekend worden geholpen.

“We ontdekten deze plek, hebben de grond aangekocht, een projectontwikkelaar getipt en geïnteresseerde ondernemers benaderd", vertelt Xander Blankestijn. “Het voordeel is dat we thuis zijn in Alkmaar. Zo is het gekomen. Maar je moet wel altijd op het vinkentouw zitten. Dat doe ik privé ook. Als ik op zondag met de kleine rond rij, kijk ik goed om me heen. En als je goed oplet, ligt het werk voor het oprapen. Laatst liet ik thuis wat verbouwen. Ik raakte in gesprek met de schilder en toen bleek dat hij voor zijn bedrijf een pand zoekt. Hij is nu klant. Dit soort signaaltjes moet je oppikken.” 

Deze slagvaardigheid kenmerkt VLIEG Bedrijfsmakelaars en dat komt in deze tijd allerminst slecht uit. Juist nu zijn veel bedrijven bijvoorbeeld op zoek naar een grotere ruimte om meer voorraad op te kunnen slaan; ze voelen zich daartoe gedwongen door de oorlog in Oekraïne, die een schaarste van goederen in de hand werkt. Aan bedrijfsmakelaars vervolgens de taak om die ruimte te vinden. 

Alert op kansen

Zoiets lukt niet met een vestigingsmanager die graag achterover leunt en wacht op de dingen die komen gaan. Zo is Xander Blankestijn (33) niet gebakken. Hij is alert op kansen en spring er meteen op in zodra die zich voordoen. Zo is hij acht jaar geleden zelf bij VLIEG Bedrijfsmakelaars binnengekomen. 

“Ik kende een woningmakelaar en vertelde hem dat ik op zoek was naar een uitdagende baan. Toen zei hij: 'Is de makelaardij misschien iets voor jou?' Ik liep een dagje met hem mee en vond het leuk. De markt trok in die tijd na een eerdere crisis weer aan, dus er lagen kansen in de makelaardij. Bovendien kon ik wel wat met de HBO Rechten, specialisatie huurrecht, waarin ik ben afgestudeerd.” 

Blankestijn bood zijn diensten aan bij VLIEG Bedrijfsmakelaars in Alkmaar, waar een plekje vrij was, en schoof voor een eerste beoordelingsgesprek aan bij Jan Gielis, de toenmalige vestigingsmanager. “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”, vroeg hij. “Op jouw stoel", luidde het antwoord. “Nou", zei Gielis, “Dat zie ik ook.” 

Groei zit er weer in

Het is precies gelopen zoals ze beiden voor ogen hadden. Xander Blankestijn leidt nu de Alkmaarse tak van VLIEG, met de meeste transacties en meeste vierkante meters aan bedrijfsruimte de grootste bedrijfsmakelaar van Noord-Holland. Ooit vijftien vestigingen, nu tien, maar de groei zit er weer in. Want de woningmarkt mag dan volgens Blankestijn ‘piepen, kraken en scheuren', bedrijven gaan onverminderd door met ontwikkelen en exploreren. Maar vraag en aanbod bij elkaar brengen is tegenwoordig niet altijd even gemakkelijk. 

Marktkenners

Blankestijn: “De grond is schaars en we moeten onze oren goed openzetten. Maar we kennen de markt, weten het als er ruimte vrijkomt en kennen ondernemers die ruimte zoeken. Voorbeeld? In het stationsgebied in Heerhugowaard komen twaalfhonderd appartementen, waaronder een woontoren met dertig huurappartementen in het sociale segment. Ik heb contact met de eigenaar opgenomen en zei voorzichtig: ‘Jullie zijn gek’. Waarom de appartementen verhuren aan dertig partijen? Waarom niet aan één partij? Ik was al in contact met een zorgbedrijf dat ruimte zocht voor cliënten en heb beide partijen met elkaar in contact gebracht. Het zorgbedrijf gaat de toren nu huren voor dertig jaar. En daarmee heeft de eigenaar voor een lange periode te maken met slechts één partij. Beide partijen blij.” 

Dit zijn voor Blankestijn, naast de afwisseling en de verhalen die hij van ondernemers hoort, de spreekwoordelijke krenten in de pap. Naast het aansturen van zijn team gaat hij zelf nog regelmatig te boer op. “De grond is op, dus proberen we aanbod te creëren. Sowieso denken we hier altijd in mogelijkheden. Het gaat om kansen zien. Zo verkochten wij in opdracht de opstallen aan de Pascalstraat 17 in Heerhugowaard. Na de sloop van de opstallen op de kavel van tienduizend vierkante meter hebben we nu de eerste tweehonderdvijfenzestig gestapelde garageboxen verkocht en die worden gerealiseerd. Een voordeel van VLIEG is bovendien dat we ook verzekeringen en financieringen regelen. Alles onder één dak. Dat biedt lang niet elke bedrijfsmakelaar. Klanten reageren daar soms wat verrast op. ‘O, dát is makkelijk’, zeggen ze dan.” 

VLIEG Bedrijfsmakelaars

Robijnstraat 7, 1812 RB Alkmaar

072–5414141

bog@vlieg.nl.


Zie ook https://www.vlieg.nl/bedrijfsmakelaars/ 

Xander Blankestijn, vestigingsmanager VLIEG Bedrijfsmakelaars in Alkmaar.