Esther Zijl: “Voor al onze diensten hebben we specialisten in huis of we maken gebruik van ons uitgebreide netwerk.”
Esther Zijl: “Voor al onze diensten hebben we specialisten in huis of we maken gebruik van ons uitgebreide netwerk.”

Samenwerken aan een economisch sterk Noord-Holland Noord

Ontwikkelingsbedrijf NHN geeft ondernemers ruimte om te groeien

Heb je als ondernemer hulp nodig bij het innoveren, uitbreiden of vestigen, het vinden van een financiering of het verduurzamen van jouw bedrijf? Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is al 15 jaar het vaste aanspreekpunt van ondernemers voor zaken die met de ontwikkeling van Noord-Holland Noord te maken hebben.

Of je nu op zoek bent naar relevante fondsen en subsidies, naar investeerders, partners of groeiprogramma’s óf hulp nodig hebt bij je businessplan: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, gevestigd in Alkmaar, kent de regio als geen ander en brengt ondernemers in contact met de partijen die ze nodig hebben. Directeur Esther Zijl: “Voor al onze diensten hebben we specialisten in huis of we maken gebruik van ons uitgebreide netwerk.” Esther is sinds dit voorjaar directeur bij het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord in Alkmaar. Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst als bestuurskundige in verschillende organisaties in het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven. Die ervaring en het brede netwerk komt haar goed van pas in haar huidige functie, waar ze glimlachend over zegt: “Dit is voor mij nog steeds learning-on-the-job. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord ondersteunt ondernemers op zoveel terreinen en werkt met zoveel regionale kennispartners samen, dat ik er iedere dag iets nieuws bij leer.”

Aanjager

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord vormt al vijftien jaar voor veel bedrijven in de regio het vaste aanspreekpunt. “Als aanjager van de regionale economie zetten we Noord-Holland Noord in de markt en houden we ons bezig met het optimaliseren van het vestigingsklimaat. Al onze inspanningen zijn erop gericht bestaande bedrijven te laten groeien en nieuwe bedrijven aan te trekken. We helpen ondernemers producten in de markt te zetten of met het verder opschalen. Ondernemers die voor dezelfde innovatie-uitdagingen staan brengen we bij elkaar om gezamenlijk aan oplossingen te werken. Kortom: we werken op alle denkbare gebieden samen met ondernemers aan een economisch sterk Noord-Holland Noord,” zegt Esther.

Ruimte voor ontwikkeling

Of je nu een startup, scale-up of grown-up company bent: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord helpt alle ondernemers verder, ongeacht de grootte. Esther: “Als startup heb je andere uitdagingen dan een familiebedrijf dat al honderd jaar aan de weg timmert. Het mooie aan onze organisatie is dat we ieder bedrijf verder kunnen helpen.” Ze vervolgt: “Misschien zoek je als ondernemer een nieuwe locatie of wil je uitbreiden op de bestaande vestigingsplaats en loop je tegen belemmeringen aan. Dan kunnen we samen met de ondernemer op zoek gaan naar een passende locatie die aan de eisen voldoet. En zijn er problemen op te lossen, dan gaan we in gesprek met gemeenten, de provincie of andere partijen.”

In de regio Noord-Holland Noord is er volop ruimte voor ontwikkeling. Esther: “Er is bij ondernemers veel behoefte aan informatie en advies over verduurzaming. Wij ondersteunen ondernemers daarbij, bijvoorbeeld met het aantrekken van financiering voor innovatieve producten en diensten.” Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord heeft een uitgebreid netwerk van fondsen en subsidies en van banken tot particuliere investeerders. “We kunnen ondernemers helpen met het optimaliseren van de businesscase en brengen ze in contact met de juiste partijen. We zijn een platform vol kennis, innovatie en ambitie. Samen met ondernemers zetten we ons in voor een duurzame toekomst”, zegt Esther.

Baanbrekend

De maritieme sector, maakbedrijven, toerisme, ICT, energiebedrijven, de agrisector en de zorg: Noord-Holland Noord is de regio van baanbrekende technologieën, nieuwe markten en nieuwe banen. Esther: “De uitdagingen waar ondernemers tegenaan lopen zijn veelomvattend en complex en kunnen alleen worden aangepakt als we samen met elkaar optrekken. Op dit moment zetten we bijvoorbeeld als Ontwikkelingsbedrijf NHN in samenwerking met verschillende partijen stappen om de toepassing van waterstof te stimuleren.” Dat gebeurt onder andere onder de paraplu van InVesta, het expertisecentrum voor vergassings-technologieën. Esther legt uit: “InVesta ligt in het hart van het Energy Innovation Park in de Boekelermeer in de gemeente Alkmaar.

Dit centrum biedt unieke kansen voor wetenschap en bedrijfsleven, kansen voor onderzoek en onderwijs en kansen voor innoverende bedrijven. De faciliteiten van het gebouw en de omgeving zijn direct te gebruiken voor de ontwikkeling en het testen van biomassavergassing en aanverwante gastechnologieën. Een geweldig kenniscentrum waar huurders automatisch profiteren van de expertise die in het gebied aanwezig is. Samen met hoogwaardige faciliteiten kunnen bedrijven, onderzoekers, opleiders en startende ondernemers op de deze locatie snel, efficiënt en voordelig starten met hun toekomstige innovaties op het gebied van groen gas en waterstof.”

Groeiversnellingsprogramma’s

Ontwikkelingsbedrijf NHN kan ondernemers ook introduceren bij relevante coaching- en begeleidingsprogramma's. Esther: "In 2023 start weer een nieuwe serie GO! -NH programma's. Deze in samenwerking met de Provincie Noord-Holland speciaal ontwikkelde groeiversnellingsprogramma's ondersteunen startups en mkb'ers bij het op de markt brengen en opschalen van innovatieve producten en diensten op het gebied van duurzaamheid. Dat gebeurt met trainingen, tools en professionele coaching door experts. Er zijn drie verschillende trajecten samengesteld, zodat ondernemers de beste ondersteuning krijgen die past bij de fase en omvang waarin het bedrijf zich bevindt. GO!-NH Accelerator is een versnellingstraject van drie maanden. Hierin krijgen ondernemers de mind-, tool- en skillset om stappen te zetten om een innovatie, een product of een dienst, versneld te ontwikkelen. Het GO!-NH Growth traject duurt eveneens drie maanden waarin we de ondernemer de mind-, tool- en skillset geven om stappen te zetten die je normaal in ongeveer een jaar doorloopt. Het GO!-NH Accelerator traject is kosteloos, voor het GO!-NH Growth traject wordt een eigen bijdrage gevraagd. Belangrijk om te weten is dat er geen aandelen of opties in ruil voor dit traject wordt gevraagd. Ons doel is organisaties helpen impact te maken op de maatschappij en daar zijn geen voorwaarden aan verbonden.”

Betekeniseconomie

Over haar ambities bij Ontwikkelingsbedrijf NHN is Esther duidelijk: “Ik wil samen met de regionale partners de komende jaren een agenda neerleggen die gaat over brede welvaart en betekeniseconomie. Dat is een andere definitie van economie dan die wij vroeger op de universiteit of het hbo geleerd hebben. Niet alleen economische groei die leidt tot klimaatverandering, zorgen om biodiversiteit en een groeiende welvaartsongelijkheid. Als ondernemer draag je namelijk ook bij aan de wereld en daarop kun je een grote, positieve impact creëren. In deze nieuwe economie hebben financieel rendement, maar ook sociale en ecologische waarden een betekenis. En ook binnen die nieuwe betekeniseconomie is er nog volop ruimte voor groei!”

www.nhn.nl

RAM Esther Zijl
RAM Esther Zijl