Wethouder Falco Hoekstra verricht de officiële openingshandeling van fieldlab Logmotion.
Wethouder Falco Hoekstra verricht de officiële openingshandeling van fieldlab Logmotion.

Intensieve samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs bevordert innovatie en economische groei

Dijk en Waard wil werk maken van triple helix

Met de opening van Fieldlab Logmotion van ROC Horizon College aan de W.M. Dudokweg in Heerhugowaard is Dijk en Waard wéér een opvallende mbo-leerwerklocatie waar vakmensen worden opgeleid rijker. Het Horizon College heeft met Logmotion een eigen mini-distributiecentrum gerealiseerd om de personeelstekorten in de transport- en mobiliteitssector te verkleinen. 

Het nieuwe fieldlab is onderdeel van het project Logmotion en is een gezamenlijk initiatief van ROC Horizon College en diverse ondernemers uit de genoemde sectoren. Het project is ontstaan uit de behoefte om de opleidingen in transport, logistiek en bedrijfswagentechniek te moderniseren en beter aan te laten sluiten op de toekomstige arbeidsmarkt.
Het Logmotion-fieldlab vormt een ontmoetingsplek waar docenten, instructeurs en stagebegeleiders invulling gaan geven aan de opleidingen Transport & Logistiek. In het lab wordt het onderwijs meteen gekoppeld aan de praktijk. Het lab is ingericht als warehouse, waar processen als laden, lossen, order picking, planningen maken of sleutelen aan een bedrijfswagen door de leerlingen zelf in de praktijk worden gebracht. Ook kunnen bedrijven in het fieldlab in masterclasses hun kennis en expertise delen met docenten en studenten.

Triple helix

Falco Hoekstra, wethouder economie van gemeente Dijk en Waard verzorgde begin november de officiële opening van fieldlab Logmotion. Hij deed dit samen met Arjan Vethman, directeur Economie, Handel & Dienstverlening van ROC Horizon College.
De wethouder is blij met deze nieuwe aanwinst voor mbo-leerlingen binnen de gemeentegrenzen, welke tot stand is gekomen door een mooie samenwerking tussen het ROC Horizon College en het bedrijfsleven. “We willen een aantrekkelijke gemeente zijn waar mensen graag wonen, bedrijven zich graag vestigen en bezoekers graag komen. We zijn goed bereikbaar in Noord-Holland Noord en jonge mensen gaan ook steeds vaker met de trein. Daar sluit dit initiatief goed op aan. En het past ook binnen de triple helix van intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid, die wij als gemeente voor ogen hebben. Deze vorm van samenwerking bevordert de innovatie en zorgt voor economische groei. We onderzoeken welke rol wij hierin als gemeente kunnen vervullen.”

Bed & Business

Fieldlab Logmotion is niet de eerste leerwerklocatie voor mbo-ers binnen Dijk en Waard. Sterker nog, op slechts loopafstand van de nieuwe praktijklocatie bevinden zich ook onder meer het ‘living lab’ Bed & Business van de horeca-opleiding van het ROC Horizon College en de eigen bouwplaats van ESPEQ Bouwopleidingen. 

Bed & Business draait inmiddels al weer voor het vierde schooljaar, al beleefde de leerwerklocatie door de coronapandemie in haar eerste jaren wel enigszins een valse start.  “Onderwijs en het bedrijfsleven worden hier met elkaar verbonden. Dit lab biedt onze studenten de mogelijkheid om te leren in de praktijk, op een locatie waar ook ondernemers uit de regio, samenwerkingspartners en buitenlandse studenten worden ontvangen,” legt Ronald Mulder, opleidingsmanager Horeca van het ROC Horizon College uit.  

Praktijkervaring

Buitenlandse studenten die tijdelijk in Nederland zijn vanwege hun stage, kunnen gebruik maken van een de 12 studio’s van het Bed-gedeelte. In het Business-deel worden vergaderingen, studiedagen, masterclasses en trainingen gehouden voor studenten, medewerkers en externe samenwerkingspartners. Ook wordt de opleiding Vakman Ondernemer, waarin studenten van verschillende mbo-opleidingen na hun reguliere niveau 3-opleiding in één jaar tijd leren hoe ze een eigen onderneming starten, hier gegeven. Zo’n acht tot tien studenten van opleidingen Horeca en Facilitaire Dienstverlening zorgen voor het dagelijkse reilen en zeilen van de Bed & Business. En ook studenten van andere opleidingen doen er praktijkervaring op. Ronald Mulder: “Zo hebben studenten van de opleiding Sign de naambordjes bij de vergaderruimtes ontworpen en gezorgd voor de creatieve uitingen op alle deuren van die zelfde ruimtes.”

Mulder was zelf een van initiators van fieldlab Bed & Business. “We waren vanuit de opleiding op zoek naar een plek waar onze studenten al front office-taken konden trainen voordat ze op stage gingen. Ook was er altijd vraag naar tijdelijke accommodatie voor buitenlandse studenten. In eerste instantie lieten we voor het accommodatie-vraagstuk ons oog vallen op het voorste deel van dit pand. We zijn toen met de gemeente in gesprek gegaan om te kijken of dit qua bestemmingsplan mogelijk was. Via de gemeente hebben we vervolgens contact gelegd met de eigenaren van het pand en is het idee uiteindelijk uitgegroeid tot de huidige Bed & Business.” Meer informatie over deze leerwerklocatie is te vinden op www.bedenbusiness.nl.

Trots op mbo

Om als gemeente de eerdergenoemde triple helix tussen overheid, ondernemers en onderwijs beter uit te dragen, zou Dijk en Waard intensiever samen willen werken met de ROC’s en het bedrijfsleven en een gezamenlijke koers naar de toekomst willen uitzetten. Wethouder Hoekstra: “Het mbo-onderwijs emancipeert, komt met haar eigen invulling op wat voorheen alleen vanuit hbo en wo zo werd geuit. Daar mag Dijk en Waard trots op zijn. We hebben een schat aan praktijkopleidingen binnen onze gemeentegrenzen en het bedrijfsleven investeert in deze opleidingen. We moeten zuinig zijn op wat we hebben en dit waar mogelijk uitbouwen. We moeten nu niet op onze lauweren rusten dat deze mbo-boulevard er is, maar dit juist versterken en uitbreiden. Het is ook belangrijk in de verdere ontwikkeling van ons OV-knooppunt: het mbo trekt veel treinreizigers. Deze initiatieven met al die jonge mensen geven ons stationsgebied kleur en zijn broedplaatsen van creativiteit. We kijken als gemeente goed welke rol wij hierin kunnen pakken en welke bijdrage wij kunnen leveren.”
De wethouder benadrukt ook de groeiende waardering in de maatschappij voor mbo-opleidingen. “De opleidingen en leerlingen moeten niet meer zo bescheiden zijn, want zij zijn onze toekomst en de mbo-boulevard in Heerhugowaard is uniek.”

Dijk en Waard zet ondernemers in het zonnetje tijdens ontbijtsessie

Op de Dag van de Ondernemer 2022, vrijdag 18 november, vond bij Bed & Business een ondernemersontbijt plaats. Acht ondernemers van verschillende winkelgebieden en werklocaties in Dijk en Waard schoven op uitnodiging van de gemeente Dijk en Waard aan de ontbijttafel aan. Zij maakten in een informele setting kennis en gingen tijdens het ontbijt in gesprek met elkaar. Ook was er deze ochtend ruimte om zorgen en vragen, over bijvoorbeeld de energiecrisis, met elkaar en de gemeente te delen. Vanuit de gemeente schoven onder meer burgemeester Maarten Poorter en wethouder economie Falco Hoekstra aan.

De Dag van de Ondernemer is een initiatief van MKB-Nederland dat de gemeente Dijk en Waard van harte ondersteunt. Wethouder economie Falco Hoekstra: “Wij willen hiermee, net als MKB-Nederland, onderstrepen dat ondernemers veel respect verdienen voor hun inzet. Zij verdienen een speciaal moment waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor onze gemeente en ook ons land. Met dit ontbijt bedanken we de ondernemers voor hun durf en doorzettingsvermogen.”

Het ‘Living lab’ Bed & Business van de horeca-opleiding van het ROCHorizon College.
Het ondernemersontbijt.