Bert Waardijk.
Bert Waardijk.

Waardijk Schoenen staat al 175 jaar op Kwaliteit

Waardijk Schoenen is een familiebedrijf dat al sinds 1847 gevestigd is in de omgeving van Alkmaar. Voor het 175-jarig bestaan wordt alles uit de kast gehaald: eigenaar Bert Waardijk opende de kaasmarkt, Karin Bloemen speelde het dak eraf tijdens de feestelijkheden op de jubileumdag en het predicaat Hofleverancier werd door de Burgemeester van Alkmaar voor nogmaals 25 jaar uitgereikt.

Maar meest trots is Bert Waardijk en zijn team op ‘hun’ cityshoe, een dressed herenschoen met de Skyline van Alkmaar op de hiel gelaserd, die speciaal voor het 175-jarig jubileum samen met Floris van Bommel schoenen werd ontwikkeld. Deze limited Edition werd in een beperkte oplage geproduceerd en is een doorslaand succes. De iconische Alkmaarse skyline is een wandeling door de Alkmaarse binnenstad zeker waard.

Waardijk kent een bijzondere geschiedenis. De oprichter van Waardijk Schoenen was zoon van een molenaar. Door ziekte werd het jongetje op jonge leeftijd doof en leerde daardoor ook niet praten. Hij vertrok als jonge man, op aanraden van de kerk, naar het doofstommen instituut in Groningen, in die tijd een grote onderneming voor een dove jongen uit een eenvoudig gezin. Daar werd hij opgeleid tot schoenmaker. Na afronding van zijn opleiding kwam hij weer thuis en begon in de molen van zijn ouders met zijn eigen onderneming. De oervader van het bedrijf, waar inmiddels de vijfde generatie aan het roer staat.

Waardijk heeft in deze vijf generaties roerige tijden meegemaakt. Meest recent in de herinnering staat natuurlijk de coronacrisis, die ook bij Waardijk voor gesloten deuren zorgde. Met Bert’s Bezorg Box en een goed lopende online winkel hadden Bert en zijn medewerkers het gelukkig goed voor elkaar en kwam het bedrijf zonder al teveel kleerscheuren de crisis door.

Dat was in de nieuwjaarsnacht van 2015 wel anders. Toen brandden de winkels en het magazijn van Waardijk volledig uit. Ondanks de asgrijze toekomst herpakte Waardijk zich en begon meteen met de wederopbouw van zijn bedrijf. En Waardijk zou Waardijk niet zijn, als hij niet kansen zag in deze tegenslag. Met een nieuwe winkel op de Langestraat begon hij aan zijn volgende avontuur, de combinatie van schoenen en horeca onder één dak. Inmiddels is Waardijk&De Nachtegaal de gewoonste zaak van de wereld, in Alkmaar, maar het concept blijft heel bijzonder; een iconische Alkmaarse kroeg en één van de oudste ondernemingen samen onder één dak.

Waardijk levert aan particulieren en bedrijven; van stewardessenpumps tot de stevige stappers van de Alkmaarse handhaving, van jong tot oud, bij Waardijk staat iedereen op kwaliteit. In maat 18 tot maat 50 en diverse breedtematen heeft Waardijk voor iedereen een passende schoen. 

Waardijk Schoenen Alkmaar, Langestraat 98

Waardijk Schoenen Heemstede, Binnenweg 122

Waardijk Schoenen online: www.waardijk.nl