Occo Koedijker.
Occo Koedijker. (Foto: SUUS Fotografie)

Zo zet Huis van het Werk de regionale arbeidsmarkt op de kaart

Algemeen

De HR-netwerkorganisatie Stichting Huis van het Werk informeert, verbindt en inspireert de regionale arbeidsmarkt - met name mkb-werkgevers - in Noord-Holland Noord. De organisatie helpt werkgevers om antwoorden te vinden op strategische en operationele HR-uitdagingen. Huis van het Werk behartigt de belangen van ruim 70 werkgevers in de omgeving, die gezamenlijk meer dan 40.000 werknemers in dienst hebben. Wij spraken Occo Koedijker, de nieuwe directeur van de stichting. 

“Na acht jaar in het bestuursfunctie betrokken te zijn geweest bij Huis van het Werk, bekleed ik nu de functie van directeur. Een mooie kans, want nu kan ik mij nog actiever inzetten voor ons doel,” vertelt Occo. “Huis van het Werk streeft ernaar om (middels het netwerk) de samenwerking tussen het onderwijs, de overheid en ondernemers te versterken. Daarnaast is het aantrekken én behouden van personeel een belangrijke pijler. Dus niet alleen werving, maar zeker ook de ontwikkeling van werknemers. Dit is cruciaal voor de veerkracht en wendbaarheid van de regionale arbeidsmarkt.” 

Op het puntje van de stoel 

“We organiseren zeer frequent bijeenkomsten voor HR-medewerkers van onze partners en drie keer per jaar komen we in Heerhugowaard samen voor een groot strategisch netwerkevent met interessante sprekers. Tijdens de laatste editie (eind februari) kreeg Hans Borstlap (voormalig topambtenaar bij de ministeries van Sociale Zaken) het hele publiek op het puntje van hun stoel met zijn verhaal over de arbeidsmarkt van nu en de toekomst,” vertelt Occo. “De arbeidsmarkt is gebaseerd op wetgeving uit het begin van de 20e eeuw en die is inmiddels enorm achterhaald. Het was goed zichtbaar hoe Hans bezoekers aan het denken zette en bij iedereen het kwartje viel. Dat is precies wat we met Huis van het Werk proberen te doen. Mensen met elkaar in contact brengen, laten nadenken en vervolgens samen oplossingen bedenken voor uitdagingen. De volgende edities van dit strategische event zijn in mei en oktober. Wees welkom!” 

Tekst loopt door onder afbeelding

Hans Borstlap. (Foto: SUUS Fotografie)

Onderwijs en het bedrijfsleven 

Volgens Occo liggen er nog heel veel kansen in een betere samenwerking tussen met name het onderwijs en de arbeidsmarkt. “Als onderwijsinstanties en het bedrijfsleven meer met elkaar in gesprek gaan, zitten ze veel dichter op de bal. Ze kunnen vraagstukken makkelijker overleggen, sneller schakelen en elkaars behoeften beter in kaart brengen. Nu wordt vaak nog het ‘schoolse’ systeem gehanteerd, gericht op het afvinken van een curriculum. Uiteindelijk is het veel waardevoller om praktijkgerichte opleidingen te ontwikkelen, waarin studenten leren hoe het vakgebied dat ze gekozen hebben écht in elkaar zit. Uiteraard moeten opleiders voldoen aan de wetgeving, maar is er binnen de kaders absoluut ruimte voor vernieuwing en een praktische invalshoek. Zo kunnen we stages veel effectiever inzetten, mits je je van tevoren goed buigt over wat de stagiair kan toevoegen aan je organisatie. Als je de behoeften van onderwijs en het bedrijfsleven qua stages op elkaar afstemt, ontstaat er vanzelf een win-winsituatie: de student heeft een leerzame stage waar wellicht zelfs een baan uit kan voortvloeien en het bedrijf heeft écht iets aan de stagiair.” 

Onnodig werken in de Randstad

Een betere samenwerking tussen onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven helpt ook om talent in de regio te houden. Huis van het Werk heeft een arbeidsmarktscan laten doen om te onderzoeken hoeveel mensen er per dag vanuit onze regio richting de Randstad reizen voor hun werk. “Dat zijn er 130.000, terwijl er in Noord-Holland Noord prachtige bedrijven gevestigd zijn waar je na je opleiding kunt starten in interessante functies. Dit schreeuwen we te weinig van de daken en daar buigt Huis van het Werk zich ook over: hoe maken en houden we de regionale arbeidsmarkt interessant(er)?”

SLIM-programma

Huis van het Werk organiseert meerdere keren per jaar een SLIM-programma, waar werknemers van partners aan mee kunnen doen. “Het is een programma waarin deelnemers een persoonlijk ontwikkelplan opzetten,” legt Occo uit. “Mensen die blijven leren en hun skills uitbreiden, hebben meer plezier in hun werk. Ze presteren beter, zijn gezonder en kijken met meer vertrouwen naar hun carrière. Het SLIM-programma draagt bij aan LLO; Leven Lang Ontwikkelen. Deelnemers leggen de focus op hun duurzame inzetbaarheid, loopbaanontwikkeling en leervermogen. Hierover volgen zij drie workshops met praktische opdrachten, gevolgd door een vierde bijeenkomst die we de ‘ontwikkelexpeditie’ noemen. Het thema van deze laatste sessie bepalen de deelnemers zelf. Deelname is gratis, omdat het programma gesubsidieerd wordt vanuit de SLIM-regeling van de overheid.” 

Als een olievlek richting het noorden 

De toekomstplannen van Huis van het Werk? “Sowieso willen we nog meer partners aansluiten en uitbreiden naar West-Friesland en de Kop van Noord-Holland, om de stem van ondernemer nog meer te laten gelden op de regionale arbeidsmarkt. Veel mensen denken dat Noord-Holland ‘stopt’ boven Alkmaar en Hoorn. Dat is onzin. We willen uitbreiden als een olievlek, richting het noorden. Is jouw bedrijf nog geen lid? Informeer gerust naar de mogelijkheden. Dit jaar gaan we trouwens ook ‘Broodje in de Regio’ weer volop inzetten. Dan ga je op bezoek bij je ondernemende buren voor een ‘kijkje in de keuken’. Wij verzorgen de lunch. Allemaal om onderlinge samenwerkingen tussen bedrijven te stimuleren, want waarschijnlijk zijn er veel gedeelde belangen.”

(Foto: SUUS Fotografie)