Ad Jongenelen: "Wij zijn als gemeente ontzettend trots dat de Europese School naar Alkmaar komt en kunnen niet wachten.”
Ad Jongenelen: "Wij zijn als gemeente ontzettend trots dat de Europese School naar Alkmaar komt en kunnen niet wachten.” (Foto: Norbert Reijngoud)

“Iedereen in Alkmaar heeft recht op passend onderwijs, daar maak ik mij hard voor”

Algemeen

Vanuit het prachtige stadhuis werkt wethouder Ad Jongenelen aan een brede portefeuille vol maatschappelijke onderwerpen - van Onderwijs tot Openbare Ruimte en van Groen in de Stad tot Cultureel Erfgoed. Wij spraken hem over het onderwijs in de regio Alkmaar.

“Op dit moment besteed ik veel aandacht aan het organiseren van onderwijs voor Oekraïense kinderen,” trapt Ad af. “Als zij arriveren, spreken zij logischerwijs nog geen Nederlands. Daarom zijn er taalklassen, waarin zij de taal in hoog tempo leren. Dat vergt een hoop organisatie, omdat heel Nederland op zoek is naar gekwalificeerde tolken die taalklassen kunnen begeleiden. Maar, en hiervoor verdient het onderwijs als geheel een groot compliment; scholen en leerkrachten werken ontzettend goed mee. De gedrevenheid om kinderen zo snel mogelijk weer regelmaat te geven nadat zij gevlucht zijn, is fantastisch. We hopen dat we nooit te maken krijgen met een wachtlijst, want elk kind heeft direct na aankomst in Nederland recht op onderwijs.” 

Fietsparkeren Alkmaar

Het fietsparkeren in de binnenstad van Alkmaar (onderdeel van de de Mobiliteitsvisie) is een ander groot project waar Ad zich momenteel over buigt. “De Laat is bijna klaar en dat brengt uitdagingen met zich mee. Het wordt tijdens openingstijden van winkels een fietsvrije straat, maar dan moeten mensen wel de gelegenheid krijgen om fietsen vlakbij te parkeren. We zijn onder andere bezig met een oplossing rondom het voormalige pand van V&D. Daarnaast hebben we de doelstelling om het uitgaanspubliek hun fietsen buiten het uitgaansgebied te laten stallen. We maken laserprojecties op de Langestraat, zodat je op de grond ziet waar je je fiets kwijt kunt. Zo is er hopelijk minder overlast én kunnen hulpdiensten de uitgaansgebieden beter bereiken als er iets aan de hand is.”

Groene stad

Ook Alkmaar als ‘groene stad’ houdt Ad bezig. “Vorig jaar won Alkmaar de ‘green city award’ van Europa. Een prachtige prijs. Onze stad is gevraagd om het evenement dit jaar te hosten, in eerste instantie voor de Nederlandse wedstrijd. Het is nog niet zeker wanneer het gaat plaatsvinden, maar het lijkt erop dat het oktober wordt.”

Onderwijsagenda

Terug naar het onderwijs. “Toen ik een half jaar geleden de Alkmaarse wethouder van Onderwijs werd, heb ik veel tijd gestoken in het leren kennen van schoolbesturen. Ook heb ik veel scholen bezocht en met leerkrachten gesproken. Elk kind moet passend onderwijs krijgen in de omgeving waar zij wonen. Als leerlingen het gevoel krijgen dat zij niet op hun plek zitten op school of spijt hebben van een keuze die zij hebben gemaakt, helpen wij ze om op de voor hen beste plek terecht te komen. Want, en hier maak ik mij hard voor: wij vind het belangrijk dat iedereen in Alkmaar op een prettige manier uitstroomt uit het onderwijs. Als ik een woordje doe op een school, druk ik kinderen of studenten op het hart zoveel mogelijk te genieten van hun schooltijd. Dit is cliché, maar ontzettend waar. Voor je het weet, verlang je ernaar terug.” 

Het belangrijkste vraagstuk op dit moment is het faciliteren van onderwijs voor mensen die zich in Alkmaar huisvesten en nog geen Nederlands spreken, vertelt Ad. “We geven kinderen zo snel mogelijk taalonderwijs, zodat ze op korte termijn mee kunnen in het reguliere onderwijs. Dit is niet alleen goed voor hun cognitieve ontwikkeling; het is belangrijk dat zij snel weer het gevoel van regelmaat krijgen en ergens kunnen aarden. Onderschat ook de interactie met leeftijdsgenoten niet.” 

Scholen onder één dak

Momenteel worden er in Alkmaar twee SOED-scholen gerealiseerd - De Vroonermeerschool en Campus de Hoef. “SOED staat voor Samen Onder Eén Dak, wat inhoudt dat kinderen van nul tot twaalf jaar in principe in één gebouw kunnen ‘opgroeien’: er is kinderopvang, basisonderwijs en een buitenschoolse opvang. Dit zijn belangrijke projecten die de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en kinderopvang faciliteren en bevorderen. Samen met omwonenden is door middel van klankbordgroepen al heel veel gerealiseerd. Zo buigen wij ons bijvoorbeeld over groen rondom de school en kiss & ride voorzieningen. Bij Campus de Hoef stond een boom in de weg, die belemmerde de bouw. Met pijn in ons hart haalden we die uit de grond, maar we hebben ‘m bewaard. Zodra de school open is, vragen we aan de kinderen wat zij met de boom willen doen.” 

Van onderwijs naar de arbeidsmarkt 

Een goede transitie van het onderwijs naar de arbeidsmarkt is belangrijk. Omdat Alkmaar geen universiteit heeft, vertrekken veel studenten voor academisch onderwijs naar de Randstad. “Dit kun je niet voorkomen. Wel zien wij dat steeds meer mensen na hun studie terugkeren naar Alkmaar. Uiteraard speelt de woningmarkt hierin een rol, maar we zien ook dat de lokale arbeidsmarkt steeds vaker actief studenten werft. In het Medisch Centrum Alkmaar, werken bijvoorbeeld 1200 mensen die nog in opleiding zijn. Daarmee is het MCA een hele belangrijke landelijke opleider als het gaat om medisch personeel.” 

Techniek en IT

Verder heeft de Alkmaarse arbeidsmarkt een heleboel te bieden op het gebied van techniek en IT, aldus Ad. “Het bedrijfsleven in de regio manifesteert zich vooral in deze vakgebieden enorm. Organisaties als Pallas in Petten hebben een gigantische aantrekkingskracht, maar ook IT-bedrijven die samenwerken onder de paraplu van ‘IT=Alkmaar’ werven zeer actief personeel, dat zich vervolgens (weer) in onze regio vestigt. De grote stad is echt niet altijd zaligmakend: wonen en werken in een provinciestad heeft heel veel voordelen en steeds meer mensen zijn zich hier bewust van. Dat koesteren we en dragen we actief uit.” 

Wat met name middelbare scholen wellicht beter kunnen doen, is het aanbieden van ruimte voor snuffelstages, vindt Ad. “Leerlingen moeten op jonge leeftijd al belangrijke keuzes maken. Daarom is het goed om ze regelmatig mee te laten kijken op de arbeidsmarkt. Op de meeste scholen doen ze hier wel iets mee - maar misschien kan het een paar keer per jaar, in plaats van één keer? Uiteraard is het voor bedrijven ook even een opgave om dit te faciliteren, omdat iemand het moet begeleiden. Wel kan het een hoop nieuwe inzichten én potentiële arbeidskrachten opleveren.” 

Europese School

 Hoe staat het met de komst van de Europese School naar Alkmaar? “Dat is volop in ontwikkeling. Laatst mocht ik kennismaken met de schoolleiding - stuk voor stuk enthousiaste mensen. Inmiddels is de Rijksgebouwendienst ook betrokken geraakt bij de bouw. Het zou hierdoor iets langer kunnen duren, maar we houden het scherp in de gaten en blijven er druk op zetten. Het streefjaar voor de opening is vanuit het ministerie nog steeds 2028. Wij zijn als gemeente ontzettend trots dat de Europese School naar Alkmaar komt en kunnen niet wachten.”