Nol, Annemarie en een groep studenten aan het werk in het Startup Lab.
Nol, Annemarie en een groep studenten aan het werk in het Startup Lab. (Foto: Ed van de Pol)

Studenten van Inholland Alkmaar veroveren de markt tijdens Minor

Algemeen

Derde- en vierdejaars studenten van Hogeschool Inholland werken tijdens de Minor Innoveren & Ondernemen aan een eigen, duurzaam ontwikkeld product dat ze from scratch bedenken, testen, (laten) produceren, vermarkten en verkopen. Dit doen zij in een multidisciplinair team, waarin ieder lid een eigen managementfunctie vervult. Samen staan de studenten aan het roer van een innovatieve start-up.

Docenten Nol Graas, Annemarie Hoffman en Claudia Breuls begeleiden de minor. “In een half jaar zetten studenten in een team hun eigen onderneming op. Wij reiken ze de kennis aan, die zij tijdens het project in de praktijk brengen,” vertelt Nol. “De studenten beginnen met een week vol toffe masterclasses van experts uit het werkveld en broeden samen op een idee dat zij kunnen uitwerken tot een duurzaam product. Hier maken we prototypes van in het Inholland Innovatielab - waar onder andere 3D-printers en talloze andere state-of-the-art machines en robots staan. In het Start-up Lab, een inspirerende werkruimte waar studenten kunnen samenwerken, testen zij hun prototypes en ontwikkelen ze een plan om hun product te vermarkten.”

Aandeelhouders

Annemarie vult aan: “Vaak gaan studenten door vijf tot zeven testrondes heen met prototypes - volgens de Design Thinking Methode - tot zij het eindproduct in handen hebben. Uiteindelijk produceren zij het product (vaak in samenwerking met één of meerdere bedrijven) en lanceren ze hun bedrijf en product op de markt. Om het hele proces te financieren, moeten de studenten zelf op zoek naar aandeelhouders. Zij halen geld op bij kennissen en familie en presenteren het businessplan aan hun aandeelhouders. Zodra het project is afgerond, liquideren alle teams hun ondernemingen en betalen zij de aandeelhouders uit - hopelijk met rendement. We merken dat studenten enorm gemotiveerd zijn om hun aandeelhouders goed nieuws te kunnen brengen.” 

Multidisciplinair samenwerken

Er doen niet alleen technische studenten mee aan het project, legt Nol uit. “De minor is toegankelijk voor alle HBO-studenten in het derde of vierde jaar. Studenten van andere hogescholen komen deze minor ook bij ons volgen. We krijgen studenten die Luchtvaart of Werktuigbouwkunde studeren, maar we hebben ook studenten van de opleiding Verpleegkunde in de teams gehad. Al die verschillende disciplines bij elkaar maakt deze minor zo enorm leuk. Iedereen denkt heel anders en samen komen ze met ontzettend creatieve en innovatieve ideeën.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Annemarie Hoffman, Claudia Breuls en Nol Graas, docenten van de Minor Innoveren & Ondernemen. (Foto: Ed van de Pol)

Studenten zijn razend enthousiast over de minor. “Ze vinden het te gek dat ze niet alleen een plan maken, maar dat ze het écht mogen uitvoeren. Een student zei: ‘Eigenlijk gaat niets zoals je van tevoren had verwacht. Je moet steeds schakelen en inspelen op nieuwe situaties.’ Ze heeft groot gelijk, hier loop je geheid tegenaan. En dat is precies wat het zo leerzaam en uitdagend maakt, want zo gaat het in de praktijk later ook. De lat ligt hoog, we verwachten veel van ze. Maar dat leidt tot prachtige resultaten. In de laatste vijf jaar zijn al drie start-ups uit de minor verkozen tot Beste Student Company van Nederland. En vorig jaar werd de ZandZwiffer (www.zandzwiffer.nl) bovendien bekroond met de Europese titel ‘Best Startup of the Year’ tijdens een internationale prijsuitreiking van JA Europe in Estland, met 38 deelnemende landen,” aldus een enthousiaste Annemarie. 

De smaak te pakken = doorstarten

Na de minor gaan studenten vaak door met ondernemen. “Veel studenten vinden het te gek dat hun product zo goed verkoopt. Dan maken ze een doorstart met hun onderneming of met een ander idee. Wij faciliteren dit ook: we helpen studenten om hun netwerk uit te breiden via onze stichting Fabriek C, die samenwerkt met onder andere de Gemeente Alkmaar en een aantal enthousiaste bedrijven. Binnen het netwerk van de stichting ondersteunen de ondernemers elkaar en dat werkt heel goed. Het zijn jonge mensen die met hun zakelijk inzicht en ondernemende mindset van grote waarde zijn. Met Fabriek C zorgen we dat jonge start-ups in de regio Alkmaar een plek hebben en dat deze creatieve mensen niet naar een andere stad vertrekken. Nu het mogelijk is om hier hun onderneming voort te zetten, blijven zij eerder in Alkmaar,” licht Annemarie toe. 

Doe mee! 

Tijdens de minor krijgen studenten begeleiding van zowel hun docenten (Nol, Annemarie en Claudia) als van mensen uit het bedrijfsleven. “Elk team van vier of vijf studenten heeft, naast ons, ook twee externe begeleiders,” vertelt Nol. “Sowieso krijgen zij een accountant van BDO Alkmaar toegewezen, die hen ondersteunt bij het financiële plaatje. Ook sluit er een ervaren ondernemer uit de regio aan, die de studenten zakelijk leert nadenken en ze uitdaagt om hun ondernemende vaardigheden te ontwikkelen. Wij zijn voor de minor altijd op zoek naar begeleiders, maar ook naar ondernemers die het tof vinden om een keer een gastcollege te geven. Ook circulaire materialen (bijvoorbeeld uit de afvalstroom van een bedrijf) die onze studenten kunnen gebruiken om innovatieve producten van te maken, zijn hartstikke welkom.”

Digitale vitrinekast

Nieuwsgierig naar wat studenten hebben ontwikkeld tijdens de Minor Innoveren & Ondernemen de afgelopen jaren? Kijk dan eens op www.studentpatent.nl. “Dat is in feite onze digitale vitrinekast,” stelt Annemarie. “Alle door onze studenten ontwikkelde producten van de laatste jaren kun je daar vinden.”
Hogeschool Inholland Alkmaar leidt zelfstandig denkende professionals op en brengt praktijkgerichte kennis over, om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de inclusieve wereld van morgen. Hogeschool Inholland Alkmaar richt zich o.a. op het thema duurzaam en creatief ondernemen. Daar is de minor onderdeel van: het programma levert een bijdrage aan een duurzamere leefomgeving.

Interesse om bij te dragen aan de Minor Innoveren & Ondernemen - als begeleider, spreker of leverancier? Of wil je een rol te spelen in het netwerk van Fabriek C? Neem dan contact op met Nol (nol.graas@inholland.nl) of Annemarie (annemarie.hoffman@inholland.nl).

(Foto: aangeleverd)