Basisschoolleerlingen suppen in de Alkmaarse grachten met Nanda van El Kombi.
Basisschoolleerlingen suppen in de Alkmaarse grachten met Nanda van El Kombi. (Foto: doorNorbert)

“Met kennis, talent en passie verrijken vakmensen het onderwijs”

Algemeen

SaKS en Klein Alkmaar delen de ambitie om de ontwikkeling van kinderen te verrijken. Zo ontstond het platform de Talentcirkel. Een plek waar ‘talenten’ uit de regio Alkmaar hun kennis en kunde aanbieden aan scholen en kinderopvang en langskomen in de groep - of juist met de kinderen op avontuur gaan. Een mooie aanwinst voor het onderwijs en de kinderopvang in Alkmaar en Bergen; kinderen leren nieuwe vaardigheden en ontdekken hun talenten. Leren stopt niet bij de muren van het schoolgebouw!

“Lesgeven is een vak voor professionals. Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat veel dingen die kinderen graag willen leren, niet in schoolboeken terug te vinden zijn. In een wereld die snel verandert is er nog zoveel meer te ontdekken,” stelt Elly Spanjaard, Projectcoördinator bij SaKS. “De regio zit vol met talent dat bij deze leergierigheid aansluit. Leerkrachten en pedagogisch medewerkers zetten de talenten op de Talentcirkel in als toevoeging aan hun lessen, thema’s of vieringen. Mooie voorbeelden zijn improvisatietheater, houtbewerking, Engels, dichten, bloemschikken, filosofie, fotografie en het creëren van verschillende mediavormen. Voor kinderen is het fantastisch als iemand van buitenaf een workshop komt geven over iets specifieks - helemaal als ze op pad gaan.” 

Vakmensen

“Elke gastdocent zet zijn talent in en voegt op die manier waarde toe aan het onderwijs,” vertelt Elly. “Vanuit de Talentcirkel komt bijvoorbeeld De Ninja Academie langs in de groep (dan gaan ze op avontuur tijdens een ninja-missie) of studeert een dramadocent een toneelstuk met de kinderen in. De Talentcirkel is een platform waar scholen, vakmensen en kinderopvangorganisaties met elkaar in contact komen. Met kennis en passie over specifieke onderwerpen verrijken de vakmensen op het platform het onderwijs in de regio Alkmaar. Samen geven we vorm aan de ontwikkeling van onze toekomstige generatie.”

Op pad met talent Nanda

Nanda van den Ham van El Kombi organiseert ‘sup it up’-tochten in de grachten van Alkmaar en maakt de stad iedere dag een stukje mooier. ‘Sup it up’ wil zeggen: suppend met een grijper en schepnet de grachten op, om zwerfafval uit het water te vissen. Nanda organiseert dit voor jong en oud. Toen leerkracht Lucienne Koehoorn zelf een keer deelnam, gooide zij een balletje op of dit ook met haar groep kon. ‘‘Ja natuurlijk, stuur maar een berichtje,’’ zei Nanda. En zo werd het geregeld. Sindsdien is Nanda onderdeel van de Talentcirkel en is ze vaak te gast op de scholen van SaKS. 

“Mijn gastlessen gaan over water, het milieu en wat kinderen zelf kunnen doen om duurzamer te leven,” vertelt Nanda. “Ik maak ze bewust van de gevolgen die het gedrag van mensen op de aarde heeft. Dan gaan ze zelf nadenken en reflecteren. Kinderen nemen zich bijvoorbeeld voor om meer te fietsen en minder met de auto gebracht te worden, vaker tweedehands kleding te dragen en minder dranken uit plastic flesjes te consumeren. Vaak pas ik de lessen aan op het thema waar ze in de groep aan werken, of dit nu ‘plastic soep’ of ‘wie ben ik?’ is. We gaan meestal een keer het water op (mits de kinderen een zwemdiploma hebben) of op zoek naar afval in parken en langs het water.” 

Fanatiek opruimen

Als Nanda met de kinderen naar buiten gaat, zijn ze enorm fanatiek met het opruimen van afval. “Ik hoor regelmatig: ‘Ik zag ‘m eerst!’ als ze ergens een leeg blikje of flesje zien liggen. Vooral de verbazing bij kinderen is bijzonder om te zien. Ze schrikken ontzettend van de hoeveelheid afval die in en rondom het water ligt en vragen zich hardop af waarom mensen dat allemaal laten slingeren. Dit kan ik ze natuurlijk allemaal vertellen, maar omdat zij het zelf ervaren heeft het veel meer effect.”

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: aangeleverd)

Workshops van talent Regina

Een ander talent in de Talentcirkel is Regina Jager. Van origine is ze operatieassistent en weefselafnemer, inmiddels heeft ze daarnaast een bedrijf in het organiseren van creatieve workshops. “Jaren geleden ben ik in een burn-out beland. Toen realiseerde ik me dat ik nog veertig jaar moest werken. Ik wilde voorkomen dat ik weer in die situatie terecht zou komen en ben aan de slag gegaan met een hypnotherapeut. De uitkomst was dat ik heel creatief ben. Zo startte ik mijn bedrijf ‘Tijd voor … een Workshop’. Daarnaast werk ik nog twee dagen per week als operatieassistent in een oogkliniek, trouwens. Deze combinatie is perfect.” 

Intuïtie

Regina’s zoon zit op een SaKS-school en een leerkracht vroeg of ze workshops wilde geven via de Talentcirkel. “Sindsdien is de bal gaan rollen. Inmiddels ben ik regelmatig op verschillende SaKS-scholen te vinden. Elke donderdagmiddag is mijn workshop onderdeel van een circuit op De Wegwijzer - dan mogen de kinderen zelf kiezen wat zij willen doen. Het groepje dat bij mij komt knutselen, is altijd heel gemotiveerd om mooie dingen te maken. Veel kinderen denken dat ze niet creatief zijn, maar ik leer ze op hun intuïtie te vertrouwen.”

Gezellige workshops

Kinderen vinden de gezelligheid van Regina’s workshops geweldig. “Leerkrachten vliegen mij vaak in voor speciale projecten zoals lampionnen of cadeaus voor moederdag en vaderdag. We zijn lekker creatief bezig - in plaats van cognitief. Mijn lessen kun je het beste omschrijven als een georganiseerde chaos. We gaan lekker aan de slag en zien we wel wat er ontstaat. Laatst kwamen er drie kinderen naar mij toe met het verzoek of we een verjaardagscadeau voor hun leerkracht konden maken. Na veel geheimzinnig gesmoes over en weer en overleg met een andere docent, zijn we gaan macrameeën. We hebben ringen bekleed met gehaakte kleedjes en hier kaartjes met lieve berichten aan gehangen. Het werd prachtig en zowel de leerlingen als de leerkracht waren blij en apetrots.” 

Talentcirkel

Inspireer de toekomstige generatie en meld je aan bij de Talentcirkel Onderwijs gaat veel verder dan de muren van een klaslokaal. Wil jij onze leerlingen inspireren? Ben jij enthousiast over je vak, je hobby of heb je een talent waar de toekomstige generatie iets van kan leren? Kijk voor meer informatie op www.detalentcirkel.nl.