Jan Kramer:
Jan Kramer: "Hoe mooi zou het zijn als onze studenten in hun eigen regio kunnen studeren én werken?" (Foto: DoorNorbert)

Ondernemend Dijk en Waard richt pijlen op onderwijs

Algemeen

Een brug slaan tussen ondernemers en het onderwijs. Dat is één van de belangrijkste speerpunten van Bedrijfsvereniging Ondernemend Dijk en Waard (ODEW). Gezien de krapte op de arbeidsmarkt geen overbodige luxe. Jongeren zijn tenslotte de toekomst van onze bedrijven én van de regio. Hoe pakt Ondernemend Dijk en Waard dit aan? RAM magazine vroeg het Jan Kramer.

Wat doe je in het dagelijks leven en wat is je rol bij ODEW?

Samen met twee compagnons heb ik het bedrijf Kramer & Co, gespecialiseerd in verzekeringen en geldzaken. Daarnaast heb ik me verkiesbaar gesteld voor de Provinciale Staten Verkiezing namens BoerBurgerBeweging (BBB). En last but not least ben ik voorzitter van de Commissie Onderwijs bij Ondernemend Dijk en Waard.

Waarom vindt ODEW de link tussen onderwijs en bedrijfsleven zo belangrijk?

Als bedrijfsvereniging hebben we intensief contact met alle opleidingen in de regio; van het reguliere voortgezet onderwijs en opleidingsinstituten als Tetrix en Espeq tot MBO’s en Hogeschool Inholland Alkmaar. Dit doen we samen met andere organisaties, zoals het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPA-NHN) en Huis van het Werk. Dat contact is belangrijk omdat onze toekomstige medewerkers nu op school zitten. We kunnen bijvoorbeeld aangeven welke skills we missen of op welke vakgebieden we mensen nodig hebben. Scholen kunnen daar - samen met ons - op inspelen door speciale lessen toe te voegen of op een andere manier meer maatwerk te leveren. Zo ontstaat er een win-winsituatie voor iedereen: de leerlingen hebben meer kans op goed werk in hun eigen regio en de werkgevers krijgen goed geschoolde werknemers.

Welke uitdagingen hebben we in de regio Dijk en Waard?

Dat zijn er veel en het gaat breder dan de gemeente Dijk en Waard. Eén van de belangrijkste zaken waar we nu tegenaan lopen is dat er veel behoefte is aan hoog opgeleid personeel. Met name aan gespecialiseerde technische functies. Veel mensen weten niet dat er heel wat hoogwaardige technische bedrijven in de regio zijn. Denk aan diverse zaadbedrijven, Demaco, ECN Petten, HVC en vele anderen. Allemaal hebben ze toppers in de technologie nodig. We zijn nu druk bezig om alle neuzen van de gemeenten, de provincie, de bedrijven en andere betrokkenen dezelfde kant op te krijgen, zodat we kunnen gaan lobbyen om een depencance van de Technische Universiteit naar de regio te halen. Want op dit moment halen de universiteiten in feite ‘onze’ potentiële bedrijfskundigen en technici weg uit de regio. Hoe mooi zou het zijn als onze studenten in hun eigen regio kunnen studeren én werken?

Wat doet ODEW concreet om onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar aan te sluiten? 

We doen onder andere actief mee aan initiatieven als Dijk en Waard On Stage. Dit is een beroepenfeest waarbij VMBO-ers een brede waaier aan beroepen in de regio ontmoeten. De kracht van het concept zit ‘m in de samenwerking tussen scholen, bedrijven en gemeenten. Ook het langsgaan bij de bedrijven is een belangrijk onderdeel. Op die manier wordt de drempel tussen scholieren en bedrijven verlaagd en kan er een netwerk worden opgebouwd. Verder staan we graag open voor nieuwe ideeën. Zo zouden we vanuit de ODEW-ondernemers scholieren bijvoorbeeld kunnen leren solliciteren. Ik zie een concept voor me waarbij leerlingen de hele sollicitatieprocedure doorlopen, van het schrijven van de brief tot het daadwerkelijk solliciteren in een net pak. We merken dat jongeren soms wat onzeker zijn, dat ze even over een drempel geholpen moeten worden. Daar kunnen wij als ondernemers een rol in spelen. Wat zou een droomscenario zijn om over vijf jaar bereikt te hebben? Dat talent voor de regio behouden blijft. Dat jongeren niet uit de regio wegtrekken, maar dat ze hier blijven wonen én werken. En ja… een dependance van een technische universiteit in de regio zou écht fantastisch zijn. Misschien volgen er dan wel meer dependances van meer universiteiten...


Jan Kramer actief tijdens Dijk en Waard on Stage. (Foto: doorNorbert)