Contouren wandelroute worden zichtbaar.
Contouren wandelroute worden zichtbaar. (Foto: Gemeente Dijk en Waard)

Gemeente Dijk en Waard over wandelroute en energielabel C

Algemeen

Rondom de recent opgeleverde woningbouwprojecten Lapis Lazuli en Coraal in het noordelijke deel van het Stadshart in Heerhugowaard wordt op dit moment de openbare ruimte ingericht. Hiermee wordt het gebied ‘woonrijp’ gemaakt. Ook bij het nog te realiseren project Woodstone is er veel aandacht voor het inrichtingsplan voor de openbare ruimte. Een prominent onderdeel in de genoemde openbare ruimte wordt de wandelroute die het Stadshart en het Stationskwartier met elkaar zal verbinden. Deze route zal in de komende jaren steeds meer vorm krijgen. 

Het noordelijke deel van het Stadshart, rondom de Koraal, vormt een belangrijke schakel tussen het Stationskwartier en het Stadshart. Hier zijn woningbouwprojecten Coraal en Lapis Lazuli de afgelopen jaren opgeleverd. Op dit moment wordt rond deze appartementencomplexen de openbare ruimte opnieuw ingericht. Ook vullen de commerciële ruimtes in de plint van Lapis Lazuli zich gestaag met diverse lokale bedrijven.

Inrichting openbare ruimte

Bij de inrichting van de openbare ruimte gaat het onder meer om het ‘stofferen’ van de ruimte met groen als bomen, struiken en planten. Zo werden begin maart in de plantvakken voor het gemeentehuis aan de Parelhof en bij de ingang van de parkeergarage Stadsplein bomen geplant. Half maart werden de vaste planten geplaatst in de vakken. Bij de inrichting van het groen speelt klimaatadaptatie ook een belangrijke rol. Zo bieden de bomen bij zonnig weer schaduw en de nieuwe plantvakken vangen bij korte hevige regenval water op.

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: gemeente Dijk en Waard)

De volgende fase van de inrichting van de openbare ruimte in het Stadshart volgt als Woodstone op de hoek Westtangent/Zuidtangent is afgerond. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de planvorming voor dit project.

Wandelroute tussen Stadshart en Stationskwartier

Een wandelroute, die slingert tussen het Stadshart en het Stationskwartier, zal een prominente plek in de openbare ruimte innemen. De wandelroute loopt vanaf de Middenweg, door winkelcentrum Middenwaard, langs het Stadsplein en de Koraal naar het Stationskwartier en het station van Heerhugowaard. Aan de landschapszijde van het station loopt de route via fietsbrug De Krul naar de Westdijk en gaat daar over in de levendige kanaaloever, met uitzicht over het Oosterdelgebied.

Verbinding

De nieuwe wandelroute versterkt de relatie tussen de woningen en de winkels en andere voorzieningen in het Stadshart en de woningen en voorzieningen in het Stationskwartier en stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer. De route rijgt als een kralensnoer diverse interessante plekken aan elkaar, variërend van horeca tot atelier en van ontmoetingsruimte tot speelplek. De punten langs de route vormen ‘stapstenen’ en begeleiden de wandelaar van het Stadshart naar het station en vice versa. Langs deze route zullen in de plinten van diverse nieuwbouwprojecten ook kansen voor ondernemers liggen. Dit draagt ook bij aan het doel van de gemeente om meer levendigheid in het gebied te creëren.

Eenheid in inrichting

De verbindende wandelroute tussen het Stadshart en Stationskwartier is nu nog vrij versnipperd ingericht, met relatief veel verharding en weinig groen. Door een eenheid in inrichting, wordt de wandelaar in de toekomst op een vanzelfsprekende wijze van het Stadshart naar het Stationsgebied en verder geleid. Het inrichtingsplan van het Koraal moet de trendsetter vormen voor de rest van de route.

Tekst loopt door onder afbeelding

(

Foto: Pixabay)

Verplicht energielabel C voor kantoren per 1 januari 2023. Hoe zit dat?

Per 1 januari 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m2 beschikken over een geldig energielabel, met minimaal label C. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag een bedrijf het pand volgens het Bouwbesluit niet meer als kantoor gebruiken.

De verplichting voor minimaal energielabel C geldt voor alle kantoorpanden die groter zijn dan 100 m2. Een kantoorfunctie hebben voor meer dan 50 procent van het totale gebruiksoppervlak. Over twee jaar nog in gebruik zijn als kantoor en geen monument of tijdelijk gebouw zijn. 

Gemeente Dijk en Waard heeft een aantal weken geleden eigenaren van zo’n 800 kantoorgebouwen in de gemeente aangeschreven over deze nieuwe regels. Er zijn in Dijk en Waard 909 bedrijven met (vermoedelijk) een kantoor. Hiervan hebben 134 bedrijven geen labelplicht, 145 vermoedelijk wel en 630 zeer waarschijnlijk wel. Op 1 januari 2023 voldeden 308 bedrijven (40 procent) van deze laatste twee groepen aan de labelplicht met een energielabel C of hoger, 5 procent had op 1 januari label D of lager en 55 procent had nog helemaal geen energielabel. 

In de brief van de gemeente vinden de pandeigenaren uitleg over wat label C precies inhoudt en wordt hen gevraagd hun label, indien aanwezig, met de gemeente te delen. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen) kunnen pandeigenaren meer informatie vinden over de nieuwe regelgeving. Zij kunnen ook controleren of hun pand een label C-verplichting heeft en welke uitzonderingen er gelden. 

Label checken

Kantooreigenaren kunnen hun huidige label checken via www.ep-online.nl. Dit is de officiële landelijke database waarin energielabels en energieprestatie-indicatoren van gebouwen zijn opgenomen. Heeft uw kantoor al een geldig energielabel A, B of C, dan hoeft u niets te doen. De geldigheidsduur van een label is tien jaar. Verloopt uw label, zorg dan tijdig voor een verlenging.

Energieadviseur

Voor kantoorpanden die nog geen energielabel hebben, maar dit volgens de nieuwe regels wel moeten hebben, kan door de pandeigenaar de hulp van een energieadviseur worden ingeschakeld. Deze adviseur kan een inschatting maken van de energiezuinigheid van het gebouw. Denkt de adviseur dat het pand energiezuinig is en label A, B of C heeft? Dan kan de adviseur een labelberekening maken, dit registreren en het kantoorpand afmelden. Denkt hij of zij dat het pand niet energiezuinig is en label D t/m G heeft, dan moeten er eerst energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies: www.rvo.nl/subsidies-financiering. 

Op dit moment krijgt de gemeente de eerste reacties op de brief binnen. Er wordt nog niet streng op gehandhaafd. De gemeente zet op dit moment in op extra voorlichting en ondersteuning voor de bedrijven die het aangaat en uiteindelijk ook op handhaving bij bedrijven die niet voldoen aan de energie-bespaarnormen en het energielabel.