Ardo Rirash en Amber Huisman-Knijn van de Energiecoöperatiedesk.
Ardo Rirash en Amber Huisman-Knijn van de Energiecoöperatiedesk. (Foto: Guillaume Groen)

Rabobank helpt energiecoöperaties met duurzame initiatieven

Partnerbijdrage

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners en ondernemers die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland. Zeker nu we te maken hebben met een energiecrisis, is de komst van nieuwe energiecoöperaties belangrijker dan ooit. 

Klimaatneutraal in 2030, het klimaatakkoord van Parijs, CO2-negatief in 2050. Wat je ook nastreeft als bedrijf, er moet iets gebeuren want het klimaat staat onder druk. De noodzaak ligt bij minder grondstoffen verspillen en ons energieverbruik terugdringen. En tegelijkertijd ook het aandeel van lokaal opgewekte duurzame energie vergroten. 

“Nederland telt zo’n 3800 bedrijventerreinen met grote en minder grote bedrijven; een enorme potentie voor verduurzaming. Er liggen kansen voor innovatie, nieuwe vormen van samenwerking en lokale opwek van energie”, geeft Amber Huisman-Knijn van Rabobank aan. 

Energiecrisis

Nederland zit in een energiecrisis. De gasmarkt is krap, waardoor de energieprijzen hoog zijn en het onzeker is of er wel voldoende gas beschikbaar is voor ieder moment dat we het nodig hebben. “Stroom binnen je bedrijf of een warm huis was voorheen iets dat we als logisch ervaarden, maar met de huidige energieprijzen en een overvol stroomnet is dit niet voor iedereen meer het geval” vertelt Amber.
“De pieken van vraag en aanbod van energie zijn hoog. Dat zorgt ervoor dat het ene bedrijf wel duurzame energie wil opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, maar zijn stroom niet kwijt kan aan het net. Een ander, nieuw bedrijf lukt het niet eens om te vestigen op een bedrijventerrein, omdat ze door datzelfde overvolle net geen aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen krijgen. Over al die huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen nog maar te zwijgen. Het overvolle net stagneert evenals de verduurzaming van de energievoorziening en andere ontwikkelingen, zoals nieuwbouw en uitbreiding en elektrificatie van bedrijvigheid.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Amber Huisman-Knijn Ardo Rirash van Rabobank.(Foto: Guillaume Groen )

De coöperatie als oplossing

Het probleem is groot, maar door samenwerking kunnen we tot oplossingen komen. “We hebben een slimmer en flexibeler elektriciteitsnet nodig. En energiecoöperaties kunnen daaraan bijdragen. Door als groep ondernemers of bewoners je bedrijventerrein of wijk te verduurzamen en de handen in een bepaald gebied ineen te slaan”, zegt Amber.

125 jaar ervaring als coöperatie

“Als Rabobank weten we heel goed dat coöperaties werken om oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. 125 jaar geleden ontstond Rabobank zelf uit een collectief van inventieve boeren. Zij hadden te maken met grote problemen die zijzelf niet het hoofd konden bieden. Maar samen lukte dat wel, door krachten te bundelen en met elkaar de schouders eronder te zetten. Zo ontstond een coöperatie als bank, zonder aandeelhouders maar voor en door leden.”

We geloven erin dat je samen veel beter problemen op kan lossen. Zo ook de energiecrisis.

“We geloven erin dat je samen veel beter problemen op kan lossen. Zo ook de energiecrisis. Binnen een energiecoöperatie wekken leden zelf hun energie op en delen dat met elkaar. Het voordeel van de coöperatieve organisatievorm is dat leden echt een stem hebben en mede-beleidsbepalers zijn. En hoewel het woord misschien ouderwets klinkt, is het natuurlijk helemaal van nu. Door samenwerking binnen een energiecoöperatie wordt energie een voorziening, geen commercieel product. En kan energie betaalbaar blijven”, vertelt Amber.

De energietransitie is belangrijk en Rabobank wil deze energietransitie aanjagen en versnellen. “Dat doen we door samen met onze klanten, leden en partners op te trekken en ze op verschillende manieren te ondersteunen. Steeds vaker ondersteunen we ook energiecoöperaties. Niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en ons netwerk”, vertelt Ardo Rirash, collega van Amber. “Steeds meer gaan groepen buurtbewoners en ondernemers zélf aan de slag met duurzame, lokale energie. Rabobank stimuleert dit soort initiatieven, om de energietransitie te versnellen.”

Energiecoöperatiedesk

Een van de manieren om energiecoöperaties te ondersteunen is de Rabo Energiecoöperatiedesk. Ardo en Amber bemannen samen met hun collega Jolien Ursem deze desk. “In Noord-Holland zien we dat energiecoöperaties met allerlei vragen zitten. We lanceerden daarom begin maart een desk om hen te helpen. Mensen die een energiecoöperatie willen oprichten of er al onderdeel van uitmaken, kunnen nu met hun vragen terecht op één plek. Zo krijgen we vragen over het openen van een rekening van pas opgestarte energiecoöperaties of welke stappen iemand moet zetten om een coöperatie op te richten. Maar er kloppen ook coöperaties aan die al enige tijd bezig zijn. Zij willen een nieuw project oppakken en hebben bijvoorbeeld vragen over financiering. Met dit soort vragen én meer kun je tegenwoordig dus terecht bij de Energiecoöperatiedesk van Rabobank”, zegt Ardo.

Tekst loopt door onder afbeelding

(Afbeelding: Rabobank)

Rabo Ontwikkelbijdrage voor energiecoöperaties

“Voor opstartende energiecoöperaties in Noord-Holland hebben we de Rabo Ontwikkelbijdrage Energiecoöperaties. Een unieke propositie, die bedoeld is als eerste stap in de ontwikkelfase van een energiecoöperatie. In samenspraak met onze leden hebben we een deel van onze winst gereserveerd om coöperaties een zetje in die opstartfase te geven”, vult Ardo aan. “In de gemeente Opmeer hebben we via deze bijdrage een coöperatie kunnen helpen die een zonnepark wil realiseren. Een mooi initiatief.”

Aan de slag!

We zullen altijd energie nodig hebben. “Daarom is het cruciaal om samen te werken en het vraagstuk collectief aan te pakken, juist ook voor ondernemingen”, zegt Amber. “Als je samen naar oplossingen zoekt, bijvoorbeeld door het inzichtelijk maken van welke voorzieningen en welke behoeftes er op je bedrijventerrein zijn, kom je al stappen verder. Want dat weten ondernemers vaak niet eens van elkaar.”

“In een coöperatie gaat het niet om winstmaximalisatie maar om het delen van beschikbare energie, afkomstig van bronnen als wind, zon en biomassa. Als we het klimaatakkoord van Parijs willen halen, moeten we nu echt aan de slag. Want we hebben een gezamenlijke opdracht om Nederland versneld te verduurzamen.”

Energiecoöperatiedesk
Heb je vragen? Stel ze aan Amber, Ardo of Jolien via: EnergieCooperatieDesk.NH@rabobank.nl

Rabo Ontwikkelbijdrage
Op zoek naar een financieel zetje in de rug tijdens de opstart van je coöperatie? Kijk op: www.rabo.nl/nhn/energiecooperatie


Realisatiefonds
Een groot project opstarten? Kijk op: www.realisatiefonds.nl

(Afbeelding: Rabobank)