Bedrijven besparen dankzij Energie Platform

Nieuws

De bedrijfskring Heerhugowaard heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, net als de gemeente Heerhugowaard. Na een evenement over duurzame bouw en mobiliteit, is de HR-manager aan de beurt. Op 15 oktober biedt Bedrijfskring Heerhugowaard in theater Cool de ondernemer en zijn HR-Professional een HR-Symposium aan dat bol staat van de kennis!

Steeds meer bedrijven besparen dankzij het Energie Platform regio Alkmaar (EPA) al 15 tot 25% op hun energiekosten. Een jaar na de oprichting is EPA uitgegroeid tot dé volwaardige en onpartijdige energieadviseur van én voor het MKB in de regio. De volgende stap is het ondersteunen van ondernemers met financiering. Kansen dus voor bedrijven die zelf geen geld kunnen vrijmaken om te vergroenen en te besparen.

Met steun van de gemeente Alkmaar én de provincie Noord-Holland werd EPA een jaar geleden opgericht door de ondernemersverenigingen Ondernemend Alkmaar en de Bedrijfskring Heerhugowaard. Veel bedrijven zagen op de energiemarkt door de bomen het bos niet meer en daarom besloten de ondernemersverenigingen het heft in eigen handen te nemen, zonder winstoogmerk, puur in het belang van de ondernemers. Met de Energie Coöperatie West-Friesland (ECWF) als zusterorganisatie staat er nu een inkoopcollectief dat al 400 panden van energie voorziet. Via pakweg 700 aansluitingen levert EPA/ECWF op jaarbasis al circa 20 miljoen KWh aan (groene)stroom en 600 m3 gas. En dat tegen de scherpste prijzen! Het levert de deelnemende bedrijven forse kostenbesparingen op. Tegelijkertijd betekent de vergroening minder C02-uitstoot en daarmee pakken we als bedrijven in en rond Alkmaar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Energie die niet meer wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt en geleverd. EPA biedt daarom, samen met haar partners, bedrijven tegen kostprijs (€ 500 - € 1.000) een energiescan aan. Dit laat iedere ondernemer zien hoeveel geld kan worden bespaard tegen welke investering. Uit tientallen scans blijkt dat: - besparingen van 15% tot 35% worden behaald met investeringen die binnen twee tot drie jaar worden terugverdiend!; - verlichting, verwarming/koelingen en isolatie leveren de snelste terugverdientijd op; - zonnepanelen zijn terug te verdienen in pakweg 10 jaar en leveren toch altijd nog een rendement van 9 tot 10% op. Het is goed om (via de scan) vast te stellen welke besparingen er mogelijk zijn, maar het gaat natuurlijk vooral om het doen. Investeren blijkt daarbij voor veel bedrijven toch een probleem. Banken staan niet te springen en nu de economie wat aantrekt, moet groei worden gefinancierd en is er geen ruimte over om in duurzame energie te investeren. Daarom onderzoekt EPA met zijn partners nu of het mogelijk is dit vanuit een regionaal energiefonds te doen. EPA blijft dan eigenaar van de installatie tot deze is afbetaald. De ondernemer betaalt de installatie in termijnen terug uit de besparingen die worden gerealiseerd en profiteert daar zelf ook meteen van: per saldo dus direct lagere lasten.

EPA inventariseert de belangstelling voor deze investeringsvorm en dan moet in het najaar blijken of het aanbod ook werkelijk beschikbaar komt. Doe daarom mee en meld u aan!

Voor goedkopere energielevering en/of om uw interesse in financiering kenbaar te maken, kunt u contact opnemen via info@epalkmaar.nl of www.epalkmaar.nl. U kunt ook bellen met 072 511 0327 voor meer informatie.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen