VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak”.

Nieuws
Een deel van het team van VLIEG Bedrijfsmakelaars. V.l.n.r. staand: Robin Niele, Jan Gielis, Boy Groen. Zittend links Xander Blankestijn, en rechts Jeffrey Walker.
Een deel van het team van VLIEG Bedrijfsmakelaars. V.l.n.r. staand: Robin Niele, Jan Gielis, Boy Groen. Zittend links Xander Blankestijn, en rechts Jeffrey Walker. (Foto: Ed van de Pol)

Vestigingsmanager Xander Blankestijn van VLIEG Bedrijfsmakelaars in Alkmaar houdt van complexe vraagstukken. Gelukkig maar, want op zijn vakgebied zijn er meer dan genoeg ingewikkelde vraagstukken die om een oplossing vragen. 

“Soms heb je een beetje geluk”, zegt bedrijfsmakelaar en taxateur Xander Blankestijn. De huidige vestigingsmanager bij VLIEG Bedrijfsmakelaars uit Alkmaar doelt daarmee op het begin van zijn loopbaan bij de organisatie, nu tien jaar geleden. De jurist, afgestudeerd op huurrecht, kwam per toeval bij VLIEG Bedrijfsmakelaars terecht. Hij besloot direct de benodigde opleidingen te volgen, wat hem de toevoegingen RM RT en REV opleverde. “Dit staat respectievelijk voor register makelaar, register taxateur en de internationaal erkende en beschermde titel Recognised European Valuer”, legt Xander uit. “Makelaar is geen beschermd beroep. Maar als je zaken doet met een gecertificeerde en dus erkende makelaar, dan ben je verzekerd van een makelaar die over kwaliteit en vakkennis beschikt, bij de brancheorganisatie is aangesloten en de noodzakelijke bijscholingen volgt. Bovendien ben je als klant bij een juridisch conflict verzekerd van een goede afwikkeling. De vastgoedmarkt professionaliseert, dat betekent dat je als vastgoedmakelaar vakinhoudelijk sterk moet zijn. Dossierkennis en waardebepaling van commercieel vastgoed gaat verder dan alleen de vergelijking met objecten die onlangs verkocht zijn.”  

Goed luisteren 

De specialist in commercieel vastgoed en taxaties in de regio Alkmaar en Noord-Holland Noord is met het hoofdkantoor gevestigd op – hoe kan het ook anders - een zichtlocatie direct aan de ring Alkmaar. “We maken onderdeel uit van VLIEG Advies Groep, die volgend jaar vijftig jaar actief is op de particuliere en zakelijke markt op het gebied van makelaardij, hypotheken en verzekeringen.” Met het aantreden van Xander en de formatie van een gespecialiseerd team verstevigde VLIEG haar positie op de zakelijke markt. De bedrijfsmakelaardij past Xander goed. “Als je je vak goed verstaat, heb je met veel klanten jarenlang contact. We zijn dagelijks bezig met het vinden van de perfecte match tussen koper en verkoper of huurder en verhuurder. Hoe langer je elkaar kent, hoe groter de kans dat dat slaagt.” Xander over de eigenschap die volgens hem onmisbaar is in zijn vak: “Een goede makelaar is iemand die goed kan luisteren. Want alleen als je goed luistert, ben je in staat alle signalen goed op te vangen. Je moet als bedrijfsmakelaar meer dan goed geïnformeerd zijn en bij elk bezoek aan een object goed opletten wat er allemaal gebeurt. Die informatie kan weer van belang zijn voor een andere klant.” 

Ik hou van complexe vraagstukken. Dan moet je alle registers opentrekken en kun je laten zien wat je waard bent.

In welke stad hij ook is, Xander ziet alle te-koop en verhuurborden. Xander: “Al is het ver buiten mijn regio, ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er speelt.” Die nieuwsgierigheid leidt hem regelmatig naar waardevolle contacten. Gevraagd naar hoe hij zijn ideale werkdag begint antwoordt hij: “Ik hou van complexe vraagstukken. Dan moet je alle registers opentrekken en kun je laten zien wat je waard bent. Als bedrijfsmakelaar ben ik graag vanaf het begin bij een nieuwbouwproject betrokken. Gaandeweg het traject kom je gezamenlijk tot een steeds beter product. Zo zijn we bijvoorbeeld nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van 265 multifunctionele garageboxen voor opslagruimte, bedrijfsruimte en werkplekken in de HAL regio, Alkmaar en Heerhugowaard. De ontwikkelaar had destijds een nieuwe locatie op het oog, waarvan de prijs dusdanig hoog was, dat er iets bijzonders mee moest gebeuren om het commercieel interessant te maken. Zodra dat vraagstuk bij mij op het bureau ligt, begin ik met het uitdenken van verschillende varianten. Bij elke variant bedenk ik: is er vraag naar, zo ja, tegen welke prijs en is de prijs in verhouding met de bouwkosten. Als het project dan uiteindelijk klaar is, in de verkoop gaat en daadwerkelijk verkocht wordt: dat vind ik fantastisch om mijn steentje aan bij te dragen!”  

Tekst loopt door onder afbeelding


Xander Blankestijn, vestigingsmanager van VLIEG Bedrijfsmakelaars in Alkmaar.  (Foto: Ed van de Pol)

Koop die kavel 

Niet alleen opleiding en de benodigde certificeringen, maar ook intuïtie en kennis van de markt zijn belangrijke voorwaarden voor een goede bedrijfsmakelaar. “Onlangs hoorde ik dat in Alkmaar een kavel te koop zou komen te staan. Ik belde een van mijn klanten en zei: koop die kavel! Dan gaan we er later wat voor bedenken. Dat deed hij.” Xander lacht: “Ja, dat kun je alleen doen als de klant vertrouwen in je heeft. Maar hij deed het, we hebben een paar ontwerpen gemaakt en het is nu verkocht. Dat is hoe het vaak werkt: je hoort iets en daardoor kan de klant erop inspringen.” Zit hij er wel eens naast? “Ja, natuurlijk!” zegt Xander openhartig. “Ik heb wel eens een object afgeraden, waarvan ik een jaar later dacht: als we het hadden gedaan, was dat heel interessant geweest. Maar ja, niemand van ons kan in de toekomst kijken. We nemen een beslissing op basis van alle informatie die op dat moment beschikbaar is. De klant kan erop vertrouwen dat we handelen met alle informatie die op dat moment beschikbaar is.” 

Doen wat je belooft 

“Doe wat je belooft, dan komen de klanten vanzelf én nemen ze andere klanten mee.” Die bekende uitspraak is wat Xander betreft zeker van toepassing. “Een klant belde mij en zei dat hij een relatie van hem had geadviseerd mij te bellen in plaats van zijn eigen makelaar. Ik bedankte hem voor zijn ambassadeurschap en toen antwoordde hij: dat is het resultaat als je kwaliteit levert. Dat was heel mooi om te horen. Als ik achteraf denk, wat heb ik nu precies gedaan om dat te verdienen, dan kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat ik simpelweg mijn werk heb gedaan en mijn afspraken ben nagekomen.” Wie Xander als bedrijfsmakelaar inschakelt, kan een bescheiden, deskundige en no-nonsens samenwerkingspartner verwachten. “We zijn nuchter en we zeggen waar het op staat. Dan krijg je ook het type klanten die dat waarderen.” Bij grote projecten kan het aantal klantcontacten de duizend ruim overstijgen. Xander: “We leggen een volledige database aan, waar ieder klantcontact tot in detail wordt vastgelegd en gevolgd. De ontwikkelaar krijgt real time toegang tot het document, dus hij heeft op ieder gewenst moment inzicht in hoe het gaat. Al die data zorgt er ook voor dat we precies weten wat werkt en wat niet en naar wat voor soort projecten vraag is.”  

We zijn nuchter en we zeggen waar het op staat. Dan krijg je ook het type klanten die dat waarderen

Schade 

Meer dan een ton schade als een klant een vastgoedobject aan een onbetrouwbare huurder verhuurt: het is zo gebeurt.  “Op dat gebied kunnen wij onze meerwaarde bewijzen”, zegt Xander. “In het kader van de Wet ter Voorkoming van Witwassen hebben we verschillende manieren waarop we een potentiële huurder kunnen screenen op betrouwbaarheid. Een online check is daar één van: is er sprake van een betalingsachterstand, zijn ze wel eens op een verkeerde plek actief geweest? Maar uit ervaring blijkt dat het vooral een combinatie is van mensenkennis, onderbuikgevoel én de kracht van ons netwerk en de onderlinge synergie tussen de vestigingen. We onderzoeken ook altijd binnen ons netwerk: kun je een goed woordje voor deze huurder doen? Mijn ervaring is: als je voldoende mensenkennis hebt, prik je al snel door verhalen heen.” 

Geen dag hetzelfde 

Kantoren, bedrijfsruimtes, winkels, zorgvastgoed en ontwikkellocaties: geen werkdag verloopt hetzelfde. Xander: “We zijn generalistische specialisten: dat betekent dat we binnen veel verschillende sectoren actief zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik iedere dag weet waar het volgende telefoontje over gaat. De afwisseling vind ik heerlijk. Hier kan ik mijn creativiteit en kennis van de markt volledig ten dienste stellen van de klant.” 

Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34
Afbeelding
Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent Nieuws 19 dec 2023, 09:31
Afbeelding
Rodin Machining: Hightech in de polder Nieuws 19 dec 2023, 09:24
Afbeelding
Hallo2024! Dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord Nieuws 19 dec 2023, 09:18

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen