Haven Boekelermeer nadert voltooiing

Nieuws
Haven Boekelermeer nadert voltooiing.
Haven Boekelermeer nadert voltooiing. (Foto: Ed van de Pol)

ALKMAAR - De haven in de Boekelermeer is zo goed als klaar en dat werd woensdagmiddag 28 februari gevierd. Een boot vol ballonnen, slingers en vrolijke gasten voer als eerste de nieuwe haven binnen. Gedeputeerde Jeroen Olthof en wethouder Christiaan Peetoom verwijderden samen een deel van de resterende dijk tussen het Noordhollandsch Kanaal en de haven op het bedrijventerrein Boekelermeer om er zo een officieel tintje aan te geven.

Dik 87.000 kuub zand is volgens aannemer Beense afgegraven om de haven te realiseren. Dat is vergelijkbaar met 250 huizen. Hoewel de haven al bereikbaar is voor schepen, duurt het nog even voor alles klaar is. Medio mei wordt de haven opgeleverd. In de haven komt een overslagkade voor de aan- en afvoer van goederen. Dat haven straks klaar is, betekent overigens nog niet dat er meteen schepen kunnen aanmeren om hun goederen te lossen. “We gaan ervan uit dat een jaar na oplevering de eerste schepen de haven binnen kunnen rollen”, zegt gedeputeerde Olthof. Wethouder Peetoom vult aan: “De kavels rondom de haven zijn nog niet helemaal ingevuld, al zijn er wel opties.” Volgens de wethouder is er ruimte voor zo’n vier à vijf bedrijven, afhankelijk van de kavels die gesplitst kunnen worden. “Naast de schepen die bij de bedrijven kunnen aanmeren, komt er ook een openbare plek voor schepen die hun goederen kunnen lossen en laden. In totaal kunnen straks vijf schepen tegelijkertijd van haven gebruikmaken.” 


Gedeputeerde Jeroen Olthof en wethouder Christiaan Peetoom verwijderden samen een deel van de resterende dijk. (Foto: Ed van de Pol)

Leeghwaterbrug 

De haven biedt voor de scheepvaart meteen de mogelijkheid om te keren. Dat is nu niet het geval, waardoor de Leeghwaterbrug vaak open moet. Schepen varen dan onder de brug door om vervolgens bij jachtwerf Witsen te keren. De brug moet dan nogmaals omhoog. Op jaarbasis gaat de brug zo’n 500 keer omhoog voor scheepvaart. Doordat de schepen straks in de haven kunnen keren, kan de brug veel vaker dicht blijven. Het nieuwe havengebied biedt ook ruimte voor bedrijven in Overdie langs het Noord-Hollands kanaal. Die verhuizen naar de Boekelermeer, waardoor die locaties vrij komen voor woningbouw.  

Kosten

De eerste plannen voor een haven in de Boekelermeer stammen uit 2016. In het najaar van 2022 is het contract getekend en in maart 2023 begonnen de voorbereidingen. Het graven startte eind vorig jaar en is nu zo goed als klaar. Aan de haven hangt een prijskaartje van 35 miljoen euro; de Provincie Noord-Holland neemt hiervan € 7,5 miljoen voor haar rekening. Gedeputeerde Olthof vindt het een mooie project. “We doen er alles aan om onze provincie bereikbaar te houden. Het aantal inwoners neemt toe en dus ook het autogebruik. Goederenvervoer via water is een van de stappen waar we op inzetten. Zo ontsluiten we Noord-Holland ook via het water. Verder is het vervoer over water een duurzamer alternatief voor transport over de weg.” Daar valt iets voor te zeggen, want een gemiddeld binnenvaartschip kan net zoveel aan goederen vervoeren als 120 vrachtwagens. Minder vrachtwagens op de Ring Alkmaar én een brug die veel vaker dicht blijft. Ook automobilisten zullen de komst van de haven toejuichen.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen