Alkmaar heeft eindelijk een Kaas Experience

Nieuws
Alkmaar heeft eindelijk zijn Cheese Experience.
Alkmaar heeft eindelijk zijn Cheese Experience. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Alkmaar zonder Kaas Experience... dat kan natuurlijk helemaal niet. Gijs Schot - initiatiefnemer van Alkmaars Goud - zocht al langer naar een geschikte locatie voor zo’n eperience én een plek voor ‘zijn’ Alkmaarse kaas. Die geschikte locatie werd gevonden in De Witte Roos, het fraaie pand op het hoekje van de Mient en het Waagplein. De bekende Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt opende woensdagmiddag de experience. 


Schrijfster Simone van der Vlugt opent woensdagmiddag de Cheese Experience. (vincentdevriesfoto.nl)

“Eigenlijk wilde ik dit pandje drie jaar geleden ook al”, zegt Gijs Schot. De ondernemer en - onder meer - STERA (Stichting Top Events Regio Alkmaar) zijn betrokken bij de totstandkoming van deze Alkmaarse kaas waar nu een mooie plek voor is gevonden. “Toen de makelaar belde dat dit pandje weer vrij kwam, hebben we meteen toegeslagen. Nu de kaasmarkten weer zijn begonnen, is het natuurlijk prachtig dat ze hier naar de experience kunnen. Ik denk dat het vooral voor toeristen interessant is. Op de kaasmarkt heb je Goudse kaas en Edammer kaas, maar géén Alkmaarse kaas... dat kán natuurlijk niet en daarom ben ik blij dat er nu ook een echte Alkmaarse kaas tussen ligt. Het is niet zomaar een kaas hè; het is de lekkerste kaas ter wereld! De prijs ligt wat hoger dan gemiddeld; dat mag ook want dit is de Louis Vuitton onder de kazen.”

Concurrentie

Om de eperience te vullen met beeldmateriaal klopte Schot nog aan bij de buren: het Kaasmuseum. “Die wilden niet echt meewerken en zien ons kennelijk als concurrent. Dat is jammer, want ik denk dat we elkaar vooral aanvullen. Bij het museum zie je alles over hoe kaas gemaakt wordt, terwijl wij ons focussen op de kaasmarkt. Vandaag is een historische dag die hopelijk over 100 jaar gevierd wordt. Nu openen we een locatie in Alkmaar, maar vanaf vandaag gaan we de wereld veroveren.” 

Simone van der Vlugt: “Dit pand - dat ‘De Witte Roos’ heet - heeft me altijd gefascineerd en komt voor in mijn boek Schijndood. Het hoekpand was ooit een apotheek, een stoffenwinkel en een chocoladewinkeltje. Ze kwamen en vertrokken weer, omdat het kennelijk niet paste. Nu klopt het en hopelijk kunnen bezoekers hier nog lang van kaas genieten.

Eperience

In de experience kunnen bezoekers via foto’s, schilderijen en video van alles te weten over de rijke en eeuwenoude geschiedenis van de markt. Daarnaast krijgt Alkmaars Goud hier een prominente plek. Bezoekers kunnen de zeshoekige kaas proeven en kopen. De in plastic verpakte kaas kan los of als deel van een cadeaupakket of relatiegeschenk gebruikt worden. Alkmaars Goud werd vorig jaar juli op de markt gebracht en is inmiddels op zo’n tien verkooppunten verkrijgbaar. Aan de kaas is drie jaar gewerkt en vervaardigd uit melk van onder meer Holsteiner- en Blaarkopkoeien. De koeien grazen in zes omliggende polders, die tot de oudste ter wereld behoren: Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe. In het pand zijn ook twee speciaalbiertjes verkrijgbaar. Brouwerij Egmond brouwde twee bieren: Mientje (een tripel) en Drebbeltje (een hoppig amberkleurig bier). De speciaalbieren gaan volgens de brouwer perfect samen met een stukje Alkmaars Goud. Om de opening van de Kaas Experience te vieren wordt er 125 kilo kaas gedoneerd aan de Voedselbank in Alkmaar. 

Open

Wie de eperience wil bezoeken betaalt 5 euro entree; kinderen tot 14 jaar mogen gratis naar binnen. De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 17.30 uur; vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.alkmaarsgoud.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb 2024, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb 2024, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb 2024, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen