Eén brok energie op Hallo 2024!

Nieuws
Volop belangstelling voor de conferentie over slimme energieoplossingen op de korte termijn.
Volop belangstelling voor de conferentie over slimme energieoplossingen op de korte termijn. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Nieuwe energie, fijne energie én slimme energieoplossingen. Alle vormen van energie kwamen maandag 8 januari in het AFAS Stadion samen tijdens Hallo 2024!, dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord. Voordat er met een hapje en drankje alle ambitieuze van het komende jaar gedeeld werden, was er een conferentie over ‘Slimme Energieoplossingen voor de korte termijn’.

En dat is nodig ook, want dat er grote problemen zijn is evident. Noord-Holland Noord loopt tegen de grote beperkingen van het stroomnet aan. Nieuwe bedrijven en bedrijven die hun productie willen verduurzamen, komen in de knel omdat het stroomnet het niet aankan. Tijdens de conferentie van Ondernemend Alkmaar en Ondernemend Dijk en Waard kwamen diverse sprekers aan het woord die hun visie gaven over hoe het energieprobleem op korte termijn op te lossen is. Conclusie: eenvoudig is het niet én het probleem is voorlopig nog niet opgelost. Toch zijn er ook mogelijkheden, volgens onder meer Ad van Wijk, hoogleraar ‘Future Energy Systems’ aan de Technische Universiteit Delft en adviseur Sustainable Energy. Op de kaart die hij laat zien, wordt duidelijk hoe dichtbevolkt deze regio is. “En dan willen we ook veel meer woningen, ruimte voor boeren én natuur. Willen we energie met zon en wind opwekken? Dan hebben we daar óók ruimte voor nodig. Uitdagingen zat! Hoe we dat op moeten lossen? Out of the box-oplossingen bedenken. Het netwerk voor gas is tien keer zo groot als het netwerk voor elektriciteit. Er is bijvoorbeeld een bedrijf dat baggerwerkzaamheden laat uitvoeren door tractoren die grotendeels op waterstof rijden. Dat is een mooi voorbeeld van een eerste snelle slag.” 


Enorme stappen

Kees Jan ‘t Mannetje werkt sinds 2004 bij ABB, dat onder meer contactdozen en groepenkasten maakt. Het bedrijf zette de afgelopen jaren enorme stappen als het gaat om verduurzaming. “We hebben vooral veel onderzoek naar onszelf gedaan en metingen verricht. Waar staan we en waar willen we heen? Die informatie is van groot belang. We kwamen er bijvoorbeeld achter dat onze elektrische machines - die de hydrolische machines hadden vervangen - veel beter óók in het weekend konden draaien, dan ze op vrijdag uit te zetten en om vervolgens maandag weer op ‘aan’ te drukken. Mijn advies? Begin gewoon nu en verbeter het proces continue onderweg; dat is beter dan wachten op de perfecte wereld.” Frank Brandsen van de New Energy Coalition werkt met kennisinstellingen, bedrijven, overheden en ngo’s samen aan de versnelling van de energietransitie voor een duurzame toekomst. Brandsen is het met de vorige spreker eens: “Kijk naar jezelf; je moeten weten wie je bent en wat je nodig hebt. Werk dan samen aan oplossingen. Biogas of waterstof zijn veelbelovend en moeten de helft van de energievoorziening opleveren. De subsidie voor onderzoek is nog beperkt; op dit moment draaien er dertig projecten op Europese subsidie. Op dit moment zijn bedrijven uitgekocht om plaats te voor woningbouw. Die bedrijven krijgen krijgen vevolgens van Liander te horen dat er op de nieuwe locatie geen stroom is. Ze komen onderaan de wachtlijst te staan... Wat wél kan? Energiehubs creëren waar bedrijven gezamenlijk gebruik van maken. Samen opwekken en verbruiken via een privaat elektranet. Maak afspraken met Liander over de capaciteit. Ook kun je denken aan een batterij om van waterstof weer elektriciteit te maken. Is dat niet dubbel? Ja, maar het kan niet anders. Op termijn zie je overal energiehubs, maar het is geen toverformule.”

Overheid gefaald

Friso de Zeeuw - onder meer voorzitter van het Economisch Forum ‘Holland boven Amsterdam’- wond er geen doekjes om. “Deze energieramp is al twee jaar gaande; we staan zwaar in het rood. Het zou nog vier jaar duren, maar nu wordt al gesproken over tien jaar. De overheid heeft gefaald.” Ook riep hij op tot steun van de overheid én dat de provincie hier een regierol in moet nemen. Gedeputeerde Rosan Kocken - onder meer verantwoordelijk voor klimaat, energie, natuur en landschap. “Het is een waanzinnig grote taak die wij zéker niet zo even oplossen. Wachten tot de provincie dit probleem oplost? Ik zou het niet doen! Het netwerk moet verzwaard worden, maar dat zijn enorme ingrepen in het landschap. We zijn te laat achter de problemen gekomen, maar we moeten er wel mee verder. Lokaal energie opwekken en gebruiken. Daarin liggen allerlei oplossingen en daar moeten we ons allemaal voor inzetten.” Pieter Taal van het ministerie van Economische Zaken riep bedrijven op hun huiswerk te doen. Er is geld voor energiehubs, maar je moet je eigen situatie kennen om die goed te benutten.”

Na het ‘serieuze’ deel stroomde het publiek en masse een verdieping lager, want daar was het uiteindelijke allemaal om te doen: proosten, beetje bijpraten én vooral... positieve energie voelen.

Afbeelding
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34
Afbeelding
Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent Nieuws 19 dec 2023, 09:31
Afbeelding
Rodin Machining: Hightech in de polder Nieuws 19 dec 2023, 09:24
Afbeelding
Hallo2024! Dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord Nieuws 19 dec 2023, 09:18

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen