Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven

Nieuws
Esther on stage.
Esther on stage. (Foto: aangeleverd)

De vijfde editie van Dijk en Waard On Stage staat voor de deur, en het belooft wederom een inspirerend project te worden voor bijna 650 vmbo-leerlingen uit de gemeente. Het Beroepenfeest en de Doe Dag bieden de leerlingen de kans om kennis te maken met verschillende beroepen in de regio. Deelnemende scholen zijn; Huygens College, Trinitas College Johannes Bosco, Vonk Heerhugowaard, Jan Arentsz Langedijk en het Dijk en Waard College. 

Beroepsbeoefenaars kunnen zich nu aanmelden om deel te nemen aan dit fantastische project. Maar waarom zou je? 

Wij vroegen het drie woordvoerders van lokale bedrijven, en legden Anna Bosma, HR Adviseur bij van der Plas Sprouts, Sjors van Bergem, Vestigingsmanager bij PDZ Uitzendbureau en Esther de Koning, Manager Events & Horeca bij Cool kunst en cultuur, een aantal vragen voor over hun ervaringen. 

Hoe vergroot jij binnen jouw bedrijf de betrokkenheid met jongeren? 

Anna Bosma: “Wij werken in de vakantie en weekenden veel met weekendkrachten. Zij krijgen de kans om van inpakmedewerker of teeltmedewerker door te groeien naar andere functies met meer verantwoordelijkheid. Zo zijn onze weekendteamleiders op zaterdag en zondag allemaal studenten die op jonge leeftijd bij ons zijn gestart. Verder hebben wij altijd mogelijkheden voor stages op bijvoorbeeld het gebied van kwaliteit, marketing, bedrijfskunde en techniek. 

Sjors van Bergem: “PDZ Uitzendbureau stelt een groot belang bij het vroegtijdig in verbinding brengen van onderwijs en het bedrijfsleven. Deze visie streven we na door onze nauwe samenwerking met het Horizon College in Heerhugowaard. Hier zijn we op diverse vlakken verbonden aan het opleidingswezen. Zo zijn we sterk betrokken bij een aantal commerciële opleidingen, waaronder de opleiding tot intercedent. Ook bieden we ieder jaar stageplekken aan, geven we gastlessen en koppelen we ons netwerk van bedrijven aan diverse projecten van het Horizon College.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Sjors. (Foto: aangeleverd)

Patricia de Haan: “Jongeren zijn de toekomst en dus denken we als organisatie graag mee met de projecten en evenementen die we voor hen kunnen organiseren. We hebben een Cultuurverbinder Jongeren die zich hier actief mee bezighoudt, maar daarnaast ook een grote afdeling Educatie. Zij organiseren voor zowel de basisscholen als middelbare scholen allerlei activiteiten.” 

Waarom doe je mee aan On Stage en hoe vaak/lang al? 

Anna Bosma: “In 2023 hebben wij voor de tweede keer meegedaan met On stage. In 2019 waren wij ook van de partij.” 

Sjors van Bergem: “Wij zijn vanaf de start van On Stage in de regio Noord-Holland Noord al betrokken bij dit concept. Los van onze eigen deelname zijn we ook achter de schermen actief. PDZ heeft een groot netwerk binnen het (lokale) MKB. Dit netwerk zetten wij in ten behoeve van het werven van bedrijven voor On Stage.” 

Patricia de Haan: “Voor mij was de afgelopen editie de eerste keer, maar mijn collega Esther de Koning heeft al eens eerder meegedaan. Zij zit ook in het Stageteam van Dijk en Waard On Stage.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Anna (Foto: aangeleverd)

Wat vond je van de vierde editie van Dijk en Waard On Stage? Beroepenfeest en Doe Dag? 

Anna Bosma: “De sfeer was erg gemoedelijk op het beroepenfeest. Je zag leerlingen die heel gericht op zoek gingen en al weten: ik wil in de zorg of ik wil in de techniek. Maar je had ook nog genoeg leerlingen die het eigenlijk niet zo goed weten. Als beroepsbeoefenaar is het dan erg leuk om ze te helpen door vragen te stellen. Het kan zijn dat jouw beroep dan niet past bij deze leerling, maar dat maakt niet uit. Door je in te zetten kun je er toch voor zorgen dat een jongere iets beter te weten komt wat hij/zij wel wil. Op de Doedag heb je echt de ruimte om jouw bedrijf en functie in de spotlight te zetten. Wat wij vooral leuk vonden is om de jongeren doormiddel van een quiz, een proeverij en een rondleiding kennis te laten maken met kiemgroenten. Zodra je lang aan het praten bent raak je hun aandacht kwijt. Het is niet voor niets een doedag. 

Sjors van Bergem: ”Na een aantal teleurstellende jaargangen, vanwege Covid, was deze editie eindelijk weer live. Het was een groot succes! Het event was groots opgezet. De grote aantallen scholieren waren duidelijk onder de indruk. Ook het bedrijfsleven was ruim vertegenwoordigd. Dat resulteerde in veel handen schudden, goede gesprekken en mooie matches.” 

Patricia de Haan: “Ik vond het goed georganiseerd en een fijne sfeer. Iedereen had er zin in, dat straalde er van af.” 

Waarom zouden andere bedrijven ook mee moeten doen? 

Anna Bosma: “Het is dé manier om de nieuwe generatie medewerkers te ontmoeten en hier alvast een connectie mee te maken. Hoe leuk is het daarnaast om ze ook verder te helpen in hun loopbaan? Een studiekeuze maken is al moeilijk genoeg. Door mee te doen geef je de leerlingen een tastbare ervaring en wordt het concept van werken minder abstract. Door te ervaren komen de jongeren erachter wat ze wel en juist niet willen. 

Sjors van Bergem: “De lokale arbeidsmarkt is afhankelijk van de toestroom van personeel uit de regio. In de voorbijgaande jaren is een duidelijke trend zichtbaar geworden dat scholieren na het behalen van een diploma naar de randstad trekken, om hier hun carrières te starten. Deelname aan On Stage brengt het lokale bedrijfsleven vroegtijdig in contact met de doelgroep waar de toekomstige werknemer zich in beweegt. De scholieren worden geënthousiasmeerd, geïnformeerd en leggen waardevolle contacten voor de toekomst. En die toekomst is dichterbij dan ooit.” 

Patricia de Haan: “Veel jongeren hebben nog geen flauw idee wat zij later willen worden. Welke opleidingen er allemaal zijn én wat je hiervoor moet doen. Door in gesprek te gaan met bedrijven doe je veel kennis op over de diverse mogelijkheden en proef je van allerlei functies. 

Welke tips geef je andere bedrijven bij deelname? En voor het organiseren van een Doe Dag? 

Anna Bosma: “Laat tijdens het beroepenfeest al zo duidelijk mogelijk zien welke werkzaamheden jullie verrichten, bijvoorbeeld door een filmpje of een klein attribuut mee te nemen. Verkleed komen werkt ook erg goed. Maak je niet druk als je in een ronde niet zo veel matches hebt. De ene groep leerlingen sluit beter bij jouw werkzaamheden aan dan de andere. Ga tijdens de doe dag vooral doen, want dat maakt het voor jullie allemaal leuker. En vergeet niet, ook al doen ze soms anders dan volwassenen, jongeren zijn ook gewoon mensen!” 

Patricia de Haan: “Geef de leerlingen voldoende keuze om bij verschillende functies mee te kijken. Zo ervaren zij een diverse dag en doen zij zoveel mogelijk ervaring op.” 

Dijk en Waard On Stage 

Dijk en Waard On Stage gaat over het delen van toekomstdromen en hulp bij keuzes voor de (levens)loopbaan. Het is gericht op het (leren) leggen van duurzame contacten waar leerlingen ook later nog eens een beroep op kunnen doen. De leerlingen worden goed voorbereid en reflecteren daarna op hun ervaringen en hun ambities. Veel leerlingen blijven in contact met het nieuwe netwerk via vakantiewerk, stageplaatsen en zelfs dienstverbanden tijdens of na de vervolgopleiding. 

Beroepenfeest 7 maart 2024 in de Waardergolf 

Het Beroepenfeest van Dijk en Waard On Stage zal plaatsvinden op 7 maart 2024 in de sporthal van de Waardergolf in Heerhugowaard. Op deze dag krijgen de leerlingen de kans krijgen om in contact te komen met professionals uit verschillende beroepssectoren en hun vragen stellen. Tijdens het Beroepenfeest onthalen we de leerlingen feestelijk over de rode loper, want vmbo doet ertoe. 

Doe Dag 21 maart 2024 

Twee weken na het Beroepenfeest vinden de werkbezoeken plaats tijdens de Doe Dag op 21 maart 2024. Hier krijgen leerlingen de kans om daadwerkelijk deel te nemen aan de dagelijkse werkzaamheden in de gekozen beroepen op locatie. 

Aanmelden voor Bedrijven 

On Stage biedt een positief podium voor jongeren. Met een feestelijk ontvangst op de rode loper langs een erehaag van applaudisserende beroepsbeoefenaren worden zij ontvangen en de eigenwaarde vergroot. 

Wilt u hier als bedrijf ook aan bijdragen? Bedrijven en ondernemers die willen deelnemen aan Dijk en Waard On Stage kunnen zich nu aanmelden via dijkenwaardonstage.nl. Uw betrokkenheid kan een inspirerende impact hebben op de toekomst van de jeugd in de gemeente Dijk en Waard. 

 

Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34
Afbeelding
Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent Nieuws 19 dec 2023, 09:31
Afbeelding
Rodin Machining: Hightech in de polder Nieuws 19 dec 2023, 09:24
Afbeelding
Hallo2024! Dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord Nieuws 19 dec 2023, 09:18

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen