Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf

Nieuws
René en Simone Boersen.
René en Simone Boersen. (Foto: Ed van de Pol)

Directeur Vincent Schouten van Alcmaria Schoonmaakbedrijf BV is er duidelijk over: niet hij, maar zijn medewerkers staan op de voorgrond in het familiebedrijf. Daarom spreken we met het echtpaar Simone en René Boersen in een van vele smetteloze kantoorruimtes van het schoonmaakbedrijf aan de Amethiststraat in Alkmaar. 

Een schoon gebouw is het visitekaartje van een organisatie. Daarom schakelen werkgevers in heel Noord-Holland al vijfendertig jaar het erkende schoonmaakbedrijf Alcmaria uit Alkmaar in. De organisatie zorgt ervoor dat medewerkers, bewoners, bezoekers of leerlingen van hun opdrachtgevers verzekerd zijn van een schone en hygiënische werk- winkel- en thuisplek. In het familiebedrijf van Vincent Schouten en zijn zus José Schouten zorgen dagelijks meer dan tweehonderd medewerkers voor kraakheldere vloeren, schone ramen en hygiënisch fris sanitair. Twee van hen zijn Simone en René Boersen. René was tweeënhalf jaar geleden al acht jaar werkzaam bij het schoonmaakbedrijf, toen het Vincent ter ore kwam dat de vrouw van René, Simone, op zoek was naar een nieuwe baan. “Vincent wist dat Simone haar baan was kwijtgeraakt. Hij belde mij op een ochtend met de vraag: zoekt Simone nog werk? Zo ja: waar kan ik haar bereiken?”, vertelt René. Simone werd direct na haar sollicitatiegesprek aangenomen. Simone: “Ik ben begonnen als ‘het wasvrouwtje’.” Alcmaria heeft een eigen wasserij, waarvan de elektriciteit wordt opgewekt door de honderd zonnepanelen die hier op het dak liggen. “Al het schoonmaakmateriaal dat we gebruiken, zoals de poetsdoeken, dweilen, moppen en schoonmaakdoekjes wassen, drogen en vouwen we in huis. We zorgen ervoor dat er voldoende schoonmaakmateriaal op de plank ligt, zodat collega’s nooit misgrijpen”, legt Simone uit. 

Plezier

De werkzaamheden van Simone breidden zich langzaam uit. “Ik nam bijvoorbeeld een van de taken van de moeder van José en Vincent over: het water geven van de planten. Vervolgens werd me gevraagd om de online bestellingen klaar te zetten. Wij bieden naast regulier schoonmaakonderhoud ook verschillende specialistische diensten zoals tapijtreiniging, glaswassen, vloeronderhoud , trappenhuis en sanitair. Mijn collega’s bestellen online intern het schoonmaakmateriaal dat ze nodig hebben.” De vervolgvraag die haar gesteld werd was logisch: wil je ook de bestellingen wegbrengen? Van Schagen via Beverwijk tot Wormerveer: Simone doet dat met veel plezier. “Mijn eigen rondje rijd ik in een van nieuwe 100% elektrische werkbussen die we hebben. Alles wat verder is - we hebben klanten in heel Noord-Holland – geef ik mee aan mijn collega’s.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Ed van de Pol)

Vliegende keep

Je zou denken dat de werkweek van Simone met de genoemde taken meer dan gevuld is. Ze lacht: “Ja, ik maak zelf ook nog schoon. Ik heb een aantal objecten, zoals kantoren en productiebedrijven, onder mijn beheer.” Toen de harde werker een eigen e-mailaccount nodig had, was de naam al snel bedacht. Simone: “Ik kreeg een e-mailadres met de naam . Dat zegt alles. Ik verveel me nooit!” Van het hoofdkantoor van industrieel dienstverlener Eriks Nederland tot autodealer Gomes Noord-Holland, winkelcentrum Broekerveiling, bewonersvereniging De Entree en Centrum Oosterwal: Alcmaria verleent er haar diensten. “Mijn klanten kennen me ondertussen allemaal”, zegt Simone. “Dat heeft voordelen, er hoeft bijvoorbeeld nooit iemand met me mee te lopen, want ik weet de weg!”

Superbedrijf

Voordat René bij Alcmaria in dienst kwam, was hij rond de kerstperiode net zijn baan kwijtgeraakt. “Een enorme zorg”, vertelt René. Na wat omzwervingen in tijdelijke banen, zag hij op een van de sociale mediakanalen een vacature bij Alcmaria. “Ik kende het bedrijf niet”, zeg René eerlijk. Hij solliciteerde en begon op 1 april 2015 zijn nieuwe loopbaan als allround schoonmaakmedewerker. René: “Ik postte op mijn sociale media het bericht dat ik bij Alcmaria was aangenomen en toen reageerde een vriendin: daar heb ik ook gewerkt, dat is een superbedrijf! Zij is uiteindelijk ook weer terug bij ons in dienst gekomen.” Hij vervolgt: “Na mijn inwerkperiode werd ik alleen op de auto gezet. Heerlijk! Ik doe in alle vrijheid mijn eigen rondje om de kerk en heb ik de verantwoording over mijn projecten. Als het nodig is val ik ergens in.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Ed van de Pol)

Werkdagen

De werkdag van René start om zeven uur ’s morgens. “Als ik de afvalcontainers van een bedrijf buiten moet zetten om kwart voor zeven”, vult René aan. Ook voor een sluitronde of het onderhoud van professionele koffiemachines draait hij zijn hand niet om. “Dat kunnen zomaar twintig machines zijn, dus daar ben je wel even mee bezig.” Als hij om 15 uur ’s middags thuis komt, draagt hij de elektrische werkbus over aan Simone. “Ik val op dit moment ’s avonds in bij Gomes Noord-Holland”, zegt Simone. René: “We zijn met z’n allen multi-inzetbaar. De planner houdt rekening met onze wensen en waar mogelijk wordt daar rekening mee gehouden. Aan het einde van de week zorgen we ervoor dat alles is gedaan.” René is vol lof over zowel zijn team als zijn werkgever. “Natuurlijk is het mijn werkgever, maar ik beschouw Vincent als een collega. Hij behandelt iedereen op dezelfde, warme manier. We zijn wel eens samen op pad als in de nieuwe werkbussen een speciale coating aan de binnenzijde moet worden aangebracht. Dat gebeurt in Zevenhuizen. Dan eten we altijd op de terugweg gezellig even samen een hapje bij het brugrestaurant.” 

Een klus

René moest zich na een fysieke tegenslag even ziek melden. “Dat is voor een werkgever nooit leuk. Maar daar werd heel fijn op gereageerd. Toen ik weer aan het werk kon, hebben ze ervoor gezorgd dat ik op een rustige manier weer kon beginnen. Na onze vakantie kon ik er weer met nieuwe energie tegenaan. Een mooi voorbeeld van het feit dat het geven en nemen is in dit bedrijf. Zij zijn goed voor ons, dus wij zijn ook goed voor hen.” Simone: “Het gebeurt wel eens dat ik word gebeld met de vraag: ik heb een klus, kunnen René en jij dat oppakken. Nou, dan pakken we de bus en dan gaan we op pad!” René heeft een indrukwekkende staat van dienst achter de rug: van de banketbakkerij, via een drogisterij, naar klein metaal en containerreiniging. “Maar dit had ik veel eerder moeten doen!”, zegt hij uit de grond van zijn hart. 

Nieuwe generatie

De nieuwe generatie Boersen staat al klaar. De nu 14-jarige zoon van Simone en René weet al dat hij ook bij het schoonmaakbedrijf wil komen werken. René: “Ik heb gezegd: je moet het zelf regelen. Dus hij heeft Vincent gebeld en het is al helemaal bekokstoofd. Zodra hij oud genoeg is, gaat hij hier aan de slag. We zijn supertrots op hem!”

(Foto: Ed van de Pol)

Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34
Afbeelding
Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent Nieuws 19 dec 2023, 09:31
Afbeelding
Rodin Machining: Hightech in de polder Nieuws 19 dec 2023, 09:24
Afbeelding
Hallo2024! Dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord Nieuws 19 dec 2023, 09:18

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen