‘Water is ons goud, we moeten het alleen nog delven’

Nieuws

Dit voorjaar organiseerde de gemeente Langedijk samen met de Stichting Langedijk Waterrijk het symposium ‘Langedijk ontwikkelt met water. Vaarroute naar de toekomst’. Bijna negentig vertegenwoordigers van overheden, bedrijfsleven, organisaties en inwoners kwamen op donderdag 23 april in de bijzondere entourage van Koolsail Langedijk bij elkaar om na te denken over de kansen die water biedt. ‘Als we alles samenbrengen, is dat niet alleen een enorme verrijking voor Langedijk, maar ook voor de regio en de gehele kop van Noord-Holland.’

,,Het element water moeten we in Langedijk veel meer benutten. Het biedt zoveel kansen!’’ Aan het woord is Jan Piet Beers, wethouder van onder andere economische zaken, ruimtelijke ontwikkeling en toerisme in Langedijk. Water ziet hij in die beleidsvelden als verbindende factor en grote mogelijkheid voor ontwikkeling. Beers: ,,En ik niet alleen, dat geldt ook voor de andere deelnemers aan het symposium. Er kwam zoveel energie los in de zaal, Dat moet wel tot resultaten leiden.” De aanwezigen onderzochten onder andere hoe de ontwikkeling van water elders, zowel nationaal als internationaal, is opgepakt en welke kansen er liggen. Steeds meer gemeenten, inwoners, ondernemers en andere organisaties zien het belang van water.

Economische drager Water is in Langedijk van oudsher een economische drager. Door de ruilverkaveling zijn echter veel verbindingen weggevallen. Een rondje varen is niet meer overal mogelijk. Het vergroten van de doorvaarbaarheid staat daarom hoog op de agenda van de gemeente. Wethouder Beers: ,,Met name het doorvaarbaar maken van de Achterburggracht in Noord-Scharwoude biedt zoveel kansen. Een levendige Achterburggracht betekent ook een levendige dorpskern. Waar mensen komen, is het aantrekkelijk te ondernemen of activiteiten en voorzieningen op te zetten. Als het water in Langedijk op meer plekken levendig wordt, heeft dat een positieve werking in het gebied eromheen. Het levert een impuls voor zowel de lokale als regionale economie op. Zo kan het vliegwiel gaan draaien.”

Krachtige regio Ontwikkelen met water in Langedijk gaat verder dan alleen varen, stelt Beers. ,,Water heeft vele functies. Door die functies goed te benutten, kunnen we Langedijk aantrekkelijk maken. Zo vinden veel mensen het fijn om aan water te wonen of te werken. Er is enorm veel belangstelling voor bouwkavels aan het water, zoals in Broekerplein. Mensen ervaren het als een groot pluspunt als ze vanaf hun woning met een bootje het water op kunnen. Langedijk is hierin uniek in de regio. Tegelijkertijd hebben bewoners van Langedijk de voorzieningen van Heerhugowaard en Alkmaar om de hoek. Door in de regio allemaal onze sterke kanten te benadrukken, vormen we een krachtige regio. Samenwerken en onze eigen kracht versterken, dat geeft regionaal en lokaal een economische impuls.”

Kralensnoer Om dat te bereiken is het wel belangrijk het kralensnoer te rijgen door alle kralen met elkaar te verbinden. Herstel van vaarverbindingen is een grote wens van gemeentebestuur èn inwoners. Maar dat kost miljoenen. De gemeente kan dat niet voor haar rekening nemen en zoekt daarom naar andere manieren van financiering en samenwerking. Tijdens het symposium werd een aantal voorbeelden van financiering genoemd. Zo kan via crowdfunding een deel van het geld bijeengebracht worden. Op andere plaatsen in het land wordt gewerkt met lokale fondsen waaraan bedrijfsleven en particulieren een bijdrage leveren. Wederkerigheid is daarbij vaak een belangrijk punt. Een bedrijf of organisatie die profiteert van een bepaalde ontwikkeling, levert er ook een bijdrage aan. Daarom zoekt de gemeente naar samenwerking.

Samenwerking De oproep die tijdens het symposium werd gedaan, vond enthousiaste weerklank. Veel organisaties, bedrijven en particulieren zoeken ook naar manieren om herstel van de vaarroutes mogelijk te maken. Toeristische ondernemers, maar ook mensen die de unieke (cultuur)historie van Langedijk een warm hart toedragen willen meewerken aan het toegankelijk maken van het vaarwater. Peter Wiersma van Stichting Langedijk Waterrijk: ,,Water is ons goud, we moeten het alleen nog delven. We moeten bruggen slaan om bruggen te krijgen.” De stichting biedt aan om een voortrekkersrol te vervullen in het samenbrengen van initiatieven. De komende tijd inventariseert de gemeente samen met de Stichting Langedijk Waterrijk de initiatieven. Beers: ,,Wat mij betreft, pakken we dit snel op. Er gebeurt al zoveel, maar het is veelal versnipperd. Als we alle initiatieven en ideeën samen kunnen brengen, is dat een enorme verrijking voor Langedijk en de hele regio. Ook het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord ziet dat en stelde na afloop van het symposium zijn deskundigheid ter beschikking. Inzet, deskundigheid en financiële middelen zijn basisingrediënten voor het vervolg. Die verbindingen moeten we de komende tijd leggen.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen