Het eerste 3dGeprinte gebouw in Europa staat in 2017 bij vliegveld Teuge

Nieuws

Hugo Jager, partner van Revelating uit Broek op Langedijk, heeft als expert op het gebied van 3dPrinten met zijn bedrijf vol ingezet op digitaal bouwen. Voor de zomer van 2017 moet het eerste 3dGeprinte gebouw in Europa staan bij het vliegveld in Teuge. Een uniek en uitdagend project.

Wilt u meer weten over dit initiatief? Is 3dPrinten iets voor uw organisatie? U bent van harte welkom op de Kennissessie 3dPrinten in de bouw georgansieerd door Revelating en Elma Media op donderdag 3 november.

[button link="http://regioalkmaarmagazine.nl/3dprinten-seminar/" icon="Select a Icon" side="left" target="blank" color="4288b7" textcolor="ffffff"]Aanmelden[/button]

Revelating is een adviesbureau dat opdrachtgevers helpt bij de introductie van nieuwe technologieën zoals 3dPrinten. In dit project werken zij als programmamanager, innovatie aanjager en business consultant.

Hoe is dit unieke project tot stand gekomen? ,,In mei 2016 hebben wij tijdens de Dutch Construction Hackathon, onderdeel van Startup Fest Europe onderzocht of het (nu al) mogelijk is om voor een van onze opdrachtgevers een compleet nieuwe vergaderlocatie te 3dPrinten onder de voorwaarden dat het ontwerp iconisch is en de bouw en het gebruik duurzaam en betaalbaar zijn. De antwoorden op deze vragen zijn achtereenvolgens ja, ja en zeer waarschijnlijk'', aldus Hugo Jager.

Belevingshotel De Slaapfabriek in Teuge heeft behoefte aan uitbreiding met een vergaderlocatie. Niet zomaar een vergaderruimte, maar een inspirerende en adaptieve werkomgeving die ertoe bijdraagt dat de ervaringen en belevenissen die je daar opdoet je voor altijd bijblijven. In deze innovatieve vergaderlocatie zal het mogelijk zijn om met behulp van de laatste audiovisuele- en andere technieken een spectaculaire virtuele omgeving te creëren (Central Park New York, inclusief geluid en geur). Dit vraagt om een gebouw met een uniek exterieur én interieur. Een ontwerp dat bovendien past binnen de normen en waarden van de opdrachtgever op het gebied van duurzaamheid. Om dit te realiseren wil de opdrachtgever dat er gebruik wordt gemaakt van 3dPrinten. 'Dat kan dus. En dat gaan we doen', vervolgt Hugo.

Van iconisch ontwerp naar 3dPrinten ,,Architect Pim van Wylick van The Form Foundation heeft een prachtig iconisch ontwerp gemaakt. Het ontwerp stelt de wervelingen voor die achter een vliegtuig ontstaan en speelt daarmee helemaal in op de unieke locatie van De Slaapfabriek: vliegveld Teuge. Bovendien wordt er optimaal gebruik gemaakt van de vormvrijheid die 3dPrinten biedt. Medewerkers van Cybe Construction, een specialist in het printen van beton en de architect hebben een eerste printplan geschetst voor dit ontwerp. Het is de bedoeling dat de vergaderruimte op de bouwlocatie in slechts 10 dagen wordt geprint. Dat is gelijk één van de grote voordelen van 3dPrinten: snelheid, doordat er geen tijdrovende bekisting nodig is.''

Vormvrijheid en duurzaamheid ,,3dPrinten biedt naast snelheid en vormvrijheid, nog een groot voordeel: er kan duurzamer geproduceerd worden dan bij een traditioneel betonnen gebouw. Bij 3dPrinten wordt alleen dat materiaal gebruikt dat in het ontwerp is opgenomen. Door het ontwerp hol te maken wordt er beduidend minder beton gebruikt. De holle ruimtes worden opgevuld met schelpen. Dit heeft niet alleen een grote isolerende werking, ook kunnen de schelpen in het geval van sloop worden hergebruikt.''

En hoe zit het met de betaalbaarheid? ,,Dat wordt momenteel tot in detail uitgewerkt, maar het is zeer aannemelijk dat deze innovatieve manier van produceren betaalbaar is. Want, 3dPrinten betekent minder materiaalgebruik, minder transportkosten, kortere productietijden en minder inzet van arbeid. De verwachting is dat dit gebouw zal worden neergezet voor een totale kostprijs die vergelijkbaar is met standaarden op basis van de huidige technieken. De opbouw van de kosten zal wel heel anders zijn. Er is meer inzet nodig van architecten en constructeurs.''

Realisatie voor de zomer van 2017 Eigenaars van De Slaapfabriek, Marjo en Arvid Prigge zijn enorm enthousiast over het ontwerp en willen dit unieke gebouw realiseren. En wel voor de zomer van 2017. Daarom is er een bouwteam samengesteld dat in september start met het testen van het ontwerp met behulp van geprinte elementen. Waar nodig wordt het ontwerp aangepast en de printer en het materiaal verder ontwikkeld. De verwachting is dat er vanaf april 2017 gestart wordt met de bouw.

Van hype naar trend Wat dit voorbeeld van De Slaapfabriek duidelijk maakt is dat 3dPrinten voor de bouw niet langer een hype is, maar een trend is geworden. De techniek van het printen en het te printen materiaal (in dit geval beton) is zo ver ontwikkeld en betaalbaar geworden dat de voordelen van 3dPrinten voor de bouw binnen bereik zijn. Voordelen zoals:

Unieke vormgeving - 3dPrinten maakt het produceren van elke vorm mogelijk. Een unieke vorm zoals die voor De Slaapfabriek of ander individueel maatwerk is realiseerbaar voor een aanvaardbare kostprijs. Het printen kan op de bouwlocatie - Het transport van moeilijke vormen kan daarmee komen te vervallen, maar in elk geval kunnen de totale transportkosten worden verminderd. De grondstoffen (bij voorkeur afkomstig uit de directe omgeving) gaan direct naar de bouwlocatie. Er kan veel sneller gebouwd worden - Omdat er geen bekisting nodig is en de wapening waar nodig wordt meegeprint.

Met 3dPrinten kan duurzamer gebouwd worden - Er wordt minder materiaal gebruikt, door op locatie te bouwen is er minder transport nodig en we verwachten dat met 3dPrinten het hergebruiken van materialen in de toekomst mogelijk is.

De impact van 3dPrinten voor de bouw is groot 3dPrinten is een digitaal proces waarbij de productie vanuit het ontwerp wordt aangestuurd. En hoewel de overgang naar digitale productie geleidelijk zal gaan zullen we de volgende verschuivingen gaan zien: - van massa naar enkelstuks productie - van standaard maatvoering naar geparametriseerde unieke vormgeving - van productie in de fabriek naar productie op de bouwlocatie - van inzet van mensen naar inzet van slimme robots en 3dPrinters - van coördinatie door de aannemer naar coördinatie door de architect/constructeur. Maar niet alleen het productieproces en -organisatie gaan veranderen, ook het product verandert. De vormvrijheid zorgt ervoor dat andere onderdelen in het ontwerp ook mee zullen moeten vormen, want in een dubbelgekromde muur past geen rechthoekige vlakke glaspartij.

Is 3dPrinten relevant voor de bouw? ,,3dPrinting is here to stay' en de impact ervan op de gebouwde omgeving zal groot zijn. Relevant voor de bouw, want het is een nieuwe productietechniek waarvan de verschillende toepassingen bedrijven wezenlijk beter laten presteren en die allerlei economische en maatschappelijke voordelen met zich meebrengt. Organisaties in de bouwsector en leveranciers zullen hierop moeten anticiperen. Tenminste, als ze slim zijn'', sluit Hugo af.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen