Goed in food
Noord-Holland Noord wordt beschouwd als dé verstuin van Noordwest-Europa. Noord-Holland Noord is ook een belangrijke leverancier van vlees en zuivel. Die rijke schakering aan agrarische en groene bedrijvigheid maakt deze regio daarom uniek: van glastuinbouw tot zilte teelt, van fruit tot fresia’s, van biologische productie tot grootschalige voedselverwerking. Met ruim 6.500 bedrijven waarin 20.000 mensen werken en met een productie ter waarde van meer dan 3 miljard euro per jaar, is agribusiness een van de economische pijlers van de regio. Door die sterke agribusiness is in deze regio ook de foodindustrie goed vertegenwoordigd.
Deze sector ontwikkelt zich voortvarend en heeft voor de nabije toekomst een paar belangrijke thema’s op de agenda gezet, zoals verduurzaming van de voedselketen; voedselveiligheid en gezondheid; online en data, innovatie en kwaliteit medewerkers, nauwere samenwerking leveranciers en food retailers. Voor de lange termijn is de verwachting dat er regionale gesloten ketens ontstaan waarbij de voedingsmiddelenmarkt evolueert naar een ‘local-for-local’-markt met naar schatting een radius van 800 km. Enkel producten met veel onderscheidend vermogen en hoge toegevoegde waarde zullen nog voorbij deze grens verkocht kunnen worden.
Bron: Rabobank Cijfers & Trends en Ontwikkelingsbedrijf NHN Foto: Kaptein Heiloo