Eerste 3D-geprinte gebouw van Europa laat zich zien

Nieuws

Twee regionale bedrijven zijn betrokken bij de realisatie van het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa: Revelating en Elma Media uit Broek op Langedijk. Met het gereedkomen van het Voorlopig Ontwerp en nieuwe artist impressions is de realisatie van het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa, De Vergaderfabriek in Teuge (G), in een belangrijke fase terechtgekomen.

,,In de afgelopen maanden is het gelukt om het conceptontwerp te vertalen naar een constructie die kan worden geprint. Het geprinte beton is constructief, maar ook meteen esthetisch. De stap is cruciaal voor de testfase en vormt tevens de basis voor de ontwikkeling van het Definitieve Ontwerp en de uiteindelijke bouwaanvraag die in augustus zal worden ingediend’’, aldus projectleider Hugo Jager van Revelating. ,,Een mooi resultaat van co-creatie en multidisciplinair overleg van het consortium’’, vervolgt Jager. ,,We, en dan bedoel ik zeker ook de initiatiefnemers Marjo en Arvid Prigge van De Slaapfabriek in Teuge, zijn enorm blij ben met het resultaat en trots op wat we tot nu toe met elkaar hebben bereikt.’’ Het consortium dat werkt aan dit project bestaat uit de top van de Nederlandse 3D print- en bouwindustrie, te weten: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Van Wijnen, Engie, Revelating, Elma Media, Lexence Advocaten, De Slaapfabriek en Centre4Moods en wordt daarbij ondersteund door de TU/e en Clean Tech Regio.

Branche-overschrijdende mogelijkheden Als onderdeel van het communicatieplan werd onder de regie van Elma Media een groot artikel over het project geplaatst in diverse vakbladen. ,,We kregen daar veel reacties op, met name van onze relaties uit de bouwbranche. Dat voelde meteen goed. Daarnaast zijn wij graag partner van zo’n prestigieus project waarbij prestatiegerichte bedrijven betrokken zijn die net als wij innovatie hoog in het vaandel hebben staan.’’ Volgens Michiel van Overbeek, directeur Elma Media, gaat het initiatief veel verder dan alleen innovatief bouwen. ,,Het eindproduct weerspiegelt de innovatie die er achter zit. Het exterieur, met haar soepele moderne belijningen, is in alle opzichten uniek. Maar wat er binnen gaat gebeuren, is meer dan bijzonder. Elma Media is communicatiepartner van veel branche- en beroepsorganisaties met een focus op de toekomst. Veel van die organisaties uit ons portfolio leveren in hun branche een specifieke bijdrage aan hun achterban om die te laten innoveren en excelleren binnen hun vakgebied. Daarom zie ik branche overschrijdende mogelijkheden. Natuurlijk zijn er primair de bouw gerelateerde organisaties die geïnteresseerd zijn wat hier gebeurt. Immers, dit gebouw wordt binnen twee weken gerealiseerd, 3D-printen in beton is revolutionair en de nieuwe vormmogelijkheden zullen veel impact hebben op het bouwen van de toekomst. Maar daarnaast moet je ook kijken naar wat er binnenin het pand gaat gebeuren. In het gebouw wordt het eerste Center4Moods geopend van initiator Arvid Prigge. Met behulp van het nieuwste 360-graden beeldscherm en hightech presentatietechnologieën kan hier straks zeer innovatief worden vergaderd. De vernieuwing zit dus zowel van binnen als van buiten en met name dat eerste zal veel van onze businesspartners interesseren. Dus zullen we de kennis en ervaring die wij opdoen in dit project goed kunnen benutten om de vakprofessionals in diverse branches en vakgebieden goed te informeren. Wij hebben de opdracht om dit leerproces te delen met de innovatieve nieuwsgierigen van deze wereld.’’ De Vergaderfabriek De Vergaderfabriek is een initiatief van De Slaapfabriek uit Teuge (mkb) en Centre4moods (startup). Door het in 3D te printen is er sprake van 40 procent minder CO en 75 procent minder afval. Mede daardoor heeft het gebouw straks een zero footprint. De Slaapfabriek introduceert hiermee bovendien een nieuwe manier van vergaderen en trainen, een belevingsconcept met wandvullende video’s, geluid, geur en sensoren in een iconisch en duurzaam gebouw. Een gebouw en beleving die ertoe doen.

Meer informatie: www.3dprintedbuilding.eu

 

Foto: aangeleverd

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen