Kraamkamers voor bedrijvigheid

Nieuws

Het wemelt in de regio Alkmaar van de kraamkamers en broedplaatsen voor nieuwe bedrijvigheid. In navolging van De TelefoonCentrale, waar inmiddels 83 bedrijven en bedrijfjes zijn neergestreken, zie je op tal van andere plekken creatieve kantoorfaciliteiten ontstaan in oude bedrijfsgebouwen, voormalige overheidsgebouwen, leegstaande fabriekspanden en productiehallen. Flexibel in de huur, ‘lean and mean’ georganiseerd en uitnodigend tot onderlinge samenwerking.

Op de werkvloer van dit soort kantoren is het doorgaans een mix van ZZP’ers, starters, startups en ondernemers die al wat jaartjes op weg zijn. Naar vooral de startups wordt de laatste jaren met veel interesse gekeken. Begrijpelijk, want dit zijn de bedrijven die met een innovatief concept het verschil kunnen gaan maken in de toekomst. Zeg maar de nieuwe Ubertjes en AirBnB’s van morgen. En die wil je maar wat graag in je omgeving hebben, want dat is goed voor de werkgelegenheid.

In ons laatste Regio Alkmaar Magazine van dit jaar zijn we eens gaan snuffelen bij een paar van die kraamkamers en broedplaatsen. Een interview met de ‘Koning der Kraamkamers’ en tevens bestuurslid van Startup NHN, Nico Berger, is dan een vanzelfsprekende keuze. Hij maakte samen met zijn zakenpartners De TelefoonCentrale tot een succes en is nu actief met De Ondernemerstuin, een vergelijkbaar initiatief. Hoe een slim en innovatief online-concept in korte tijd kan uitgroeien tot een serieuze onderneming, dat bewijst Chris Obdam, samen met zijn broer Tim, oprichter van Holder. Dat ict-bedrijf vestigt zich eind december op Overstad in een prachtig nieuw kantoorgebouw.

Meldden wij in onze vorige editie nog dat Alkmaar steeds meer in beeld komt van de Metropoolregio Amsterdam, andersom is dat ook zo. Want de redactie van dit magazine toog helemaal naar Amsterdam voor een interview met de Startupstudio Aimforthemoon. Zij hebben van het creëren van startups in vier jaar tijd een meer dan lucratieve business gemaakt. Dat komt doordat grote bedrijven maar lastig innovatie van binnenuit kunnen vormgeven. Aimforthemoon creëert, bijvoorbeeld voor het Alkmaarse bedrijf Eriks, startups die speciaal voor zo’n bedrijf innovaties ontwikkelen. Dus een startup die startups opzet…

Onze kernpartner Rabobank komt aan het einde van dit jaar nog even met mooi nieuws voor onder de kerstboom. Speciaal om startups financieel te ondersteunen, introduceert het Rabobank Innovatie Fonds de Achtergestelde Innovatie Lening. En dat schijnt in bancair Nederland redelijk uniek te zijn. Tot slot nog even aandacht voor de startup van het nieuwe jaar: Hallo2018! staat weer voor de deur. Beter kun je het nieuwe jaar als ondernemer niet beginnen. Dit grootste regionale netwerkevenement vindt plaats in het AFAS-stadion. Organisator Willem de Haas praat u er graag warm voor.

Wat mij nog rest is jullie allemaal zeer fijne feestdagen te wensen. Er is vast overal heel hard gewerkt dit jaar en na gedane arbeid is het goed rusten. Wij gaan ons weer opladen voor een nieuwe jaargang Regio Alkmaar Magazines en hopen dat jullie deze laatste editie weer met veel plezier lezen.

Tot volgend jaar!

Maarten Schiphorst

hoofdredacteur redactieteam Regio Alkmaar Magazine

info@regioalkmaarmagazine.nl www.regioalkmaarmagazine.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen